ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Élettársi jogok

utolsó módosítás: 2011. november 29. kedd - (14:22)

Tisztelt ügyvéd.
Van egy barátnőm akinek van egy saját tulajdonú háza.1/1 ben
Sajna van egy életásra aki be van jelentve állandóra. Megromlott a viszonyuk ezért a barátnőm kiakarja adni a házat
albérletbe és hozzám akar költözni. Semmilyen közös tulajdon nincsen az élettársával még a ház sem !Az lenne a kérdésem hogy ha nem akarja beengedni a fickót a házba akkor megteheti illetve a fickó mit tehet ilyenkor.Állandóan balhézik és azt mondja hogy ö megakadályozza a bérbe adást is .valami joga van ezekhez? Mit tehet a barátnőm jogilag.

köszönettel

Gábor

Kérdést feltette: Gábor

Tisztelt Gábor!

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy valóban élettársakról van-e szó. A vonatkozó jogszabály szerint élettársi kapcsolat áll fenn két olyan házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése nélkül közös háztartásban érzelmi és gazdasági közösségben (életközösségben) együtt élő személy között, akik közül egyiknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége vagy élettársi kapcsolata, és akik nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri, féltestvéri kapcsolatban.

Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.

Egyéb részletek ismerete nélkül a fenti rendelkezések mutathatnak irányt abban, hogy vajon az ingatlan kinek és milyen arányban képezi tulajdonát.

Addig azonban, ameddig az élettárs („fickó”) nem szerez érvényt igényének, addig a bejegyzett tulajdonos gyakorolja a tulajdonjogból fakadó jogokat, így – egyebek mellett – az ingatlan bérbeadására is ő jogosult.

Amennyiben az ügylettel kapcsolatosan további kérdése merül fel vagy a bérleti jogviszony létesítése kapcsán segítségre van szüksége, keresse irodánkat az alábbiakban megadott elérhetőségeken!

Üdvözlettel:

Település:


Élettársi jogok bejegyzéshez 3 hozzászólás

 • 1
  mária galganakova
  2012. január 25. szerda | 13:26

  jo napod 10 éve élek együtt a párommal életassi viszonyban én külföldi álamp.vagyok slovák de van papiriami a lakcím kártya,betek meg ado kartyaim meg állando tartozkodási engedélyem az lenne kérdésem hogy hol meg mit kell hozzá hogy hitelesiteni tudjuk a viszonyunkat.mért hallotam hogy lehet hitelesé tenni előre köszönöm

 • 2
  Király Márta
  2012. július 12. csütörtök | 17:54

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Élettársam két hónapja kórházban ill. most idősek otthonába fekszik., én munkanélküli vagyok. Az előző házasságából származó fia, a teljes nyugdíját felhasználja, Ő a gondnoka állítólag., nem is látogathatom az élettársam. Nekem jövedelmen nincs. Kérdésem, hogy ilyen esetben kit illet meg a beteg nyugdíja.

  Köszönettel:

  Király Márta

 • 3
  Zöld János
  2013. február 28. csütörtök | 11:42

  Tisztelt Cím!
  Kérdésem, ha 15 évig összejártunk, de mindkettőnk külön lakásban, külön háztartásban él, akkor a barátnőm, ha lerongyolódok, igényt tarthat a házamra pld.vagy ha elpatkolok, pld.köszönöm

Keresés

Partnereink