ingatlan1.hu

Férjem lemondana az édesanyja után örökölt ingatlanrészről

utolsó módosítás: 2013. december 05. csütörtök - (22:50)

Tiszteletem.Kérdésem a következő,a férjem örökölni fog édesanyja után 1/4 részt az ingatlanból,viszont szeretne lemondani 13éves gyermekünk javára.Ilyen esetben mi a teendő?

Oka hogy a jelenlegi tulajdona árverés alatt áll és nem szeretné ha ez az 1/4 rész elvesszen vagy bármi terhelés kerülne rá.Köszönöm előre is válaszukat.

Tisztelt Krisztina!

Lemondásra az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben van lehetőség. Figyelemmel arra, hogy az öröklés már megtörtént, így az örökhagyóval nyilvánvalóan nem tud már szerződést kötni.

A másik lehetőség az örökség visszautasítása lehetne, de ha az örökös az öröklés megnyílta után a visszautasítás jogáról kifejezetten vagy hallgatólag lemondott, az örökséget többé nem utasíthatja vissza. A visszautasítás jogáról való lemondásnak kell tekinteni az örökség olyan birtokba vételét vagy a hagyatékra vonatkozó egyéb olyan cselekményt is, amelyből az örökösnek az örökség elfogadására irányuló kétségtelen akarata tűnik ki. Lemondásnak minősül az is, ha az örökös a közjegyző által bármely érdekelt kérelmére kitűzött határidő alatt nem tesz az örökséget visszautasító nyilatkozatot.

A visszautasító nyilatkozat nem címzett jognyilatkozat, azt tehát akár a közjegyző előtt, akár valamelyik örököstárshoz intézve, akár címzett megjelölése nélkül – a hagyatéki eljárás során, vagy azon kívül – meg lehet tenni. A nyilatkozat megtétele sem alakszerűséghez, sem határidőhöz nincs kötve.

Az örökséget visszautasító nyilatkozat jogi következménye az, hogy a visszautasító az öröklésből kiesik, örökrészére a törvény erejénél fogva a helyébe lépett örökös (jelen esetben vélhetően a törvényes örököse, tehát a fia) válik jogosulttá.

A rendelkezésre álló információk alapján azt javasoljuk, hogy a hagyatéki eljárásban jelezzék visszautasítási szándékukat.

Üdvözlettel:

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink