ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Módosult a társasházi törvény

utolsó módosítás: 2011. január 05. szerda - (05:00)

Január elsejétől módosul a társasházak működését szabályozó törvény. Többek közt innentől lehetőség van arra, hogy a társasház közgyűlése megtiltsa a tevékenységet a nem lakás célját szolgáló helyiségben akkor, ha annak használója a helyiséget szerencsejáték céljára használja. Lehetőséget ad a jogszabály akkor is a nem lakáscélú helyiség használatának tiltására a közgyűlésnek, ha abban szexuális segédeszközöket, egyéb szexuális jellegű kereskedelmet, vagy szolgáltatást folytatnak.

Eddig is volt lehetőség arra, hogy a nem lakáscélú helyiségek használatát a társasház közgyűlése korlátozza úgy, hogy a szervezeti és a működési szabályzatban ezt lefektették. Ehhez képest most csak annyiban változik a helyzet, hogy akkor is lehet ezen a jogcímen a helyiség használatát korlátozni, ha ez nincs a szervezeti és a működési szabályzatban rögzítve. Ám ugyan úgy, mint ahogy a szervezeti és a működési szabályzat módosításához, ehhez is a társasház közgyűlésének döntése szükséges. Tudni kell azonban, hogy az új szabályozás nem visszamenőleges hatályú.

Az új törvény értelmében a társasház közgyűlése nem csak tiltó, de megengedő határozatot is hozhat a törvény hatálya alá eső esetekben. Ezeknek a határozatoknak mindenképpen tartalmazniuk kell a nem lakáscélú helyiségek használatából adódó zavaró tevékenység leírását és annak indoklását, hogy az mennyiben zavarja a lakhatás feltételeit az adott társasházban.

Fontos része az említett jogszabályváltozásnak, hogy az feljogosítja az önkormányzatokat arra, hogy egy adott területen, figyelembe véve városképi, vagy kereskedelmi szempontokat, meghatározza a módját, vagy feltételeit annak, hogy az említett lehetőséggel miként élhetnek a társasház lakói.

Másik fontos eleme a módosításnak, hogy immár nem hat, hanem három hónapos elmaradás után is be lehet jegyeztetnie jelzálogot a társasháznak azokra a lakásokra, amiknek tulajdonosai elmaradtak a közös költség fizetésével. Ez a rendelet ugyan reményt ad a társasházaknak arra, hogy a rövidebb időintervallum miatt a tulajdonosok talán jobban befizetik a közös költséget, ám látni kell, hogy az adott lakás értékesítése sem egyszerű, vagy kifizetődő. Egyrészt a pangó ingatlanpiacon, ahol amúgy is sok az eladatlan lakás, elég nehéz eladni, viszont a társasház addig nem jut a pénzéhez, amíg az értékesítés nem történik meg. Másrészt maga az eljárás is pénzbe kerül, tehát még nő is a társasház költsége az ingatlan értékesítéséig.

Cimkék: , , , ,

Hasznos volt az információ?

Módosult a társasházi törvény bejegyzéshez 19 hozzászólás

 • 1
  Fórizs Lajos
  2011. január 6. csütörtök | 12:13

  Érdeklődnék,hogy az egy közös kazánnal üzemelő /35lakásos/
  társasház kis, vagy nagy fogyasztó?
  Ha lehetséges választ kérnék.
  Köszönettel: Fórizs L.

 • 2
  Incze Attila.
  2011. február 16. szerda | 14:53

  Kérdezem!
  Ha úgy vélem,hogy a Közös képviselő nem szabályosan
  jár el tevékenysége során kinél tehető panasz a Közös képviselő
  ellen.
  Válaszát köszönöm.

 • 3
  Csóli Károly közös képviselő
  2011. február 16. szerda | 18:25

  Társasházunk közös kazzánnal üzemel 46 lakást lát el.
  Kérdezem kis vagy nagy fogyaztónak számitunk?
  Köszönettel Csóli Károly

 • 4
  Nagy Sándorné
  2011. május 2. hétfő | 10:03

  T. Cím!
  Csak egyetlen kérdésem lenne. Egyemeletes plusz tetőtéri házban lakom. Utólagosan építettek ki külső liftet. Én földszinti lakó vagyok, kötelezhetnek-e arra hogy fizessek liftdíjat, ha igen mi szabályozza ezt, hol olvashatok utána. köszönöm

 • 5
  imre
  2011. július 21. csütörtök | 17:18

  T Cím!

  Szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőségem van lakásomhoz tartozó kizárólagos használatú padlásterem kiadására.
  A társasház 4 lakásos és a szinten lévő szomszédomnak is szintén van ilyen területe de azt csaladja használja.

 • 6
  imre
  2011. július 21. csütörtök | 17:19

  Válaszukat előre is köszönöm.

 • 7
  Ingatlan 1
  2011. július 22. péntek | 13:17

  Kedves Imre!
  Jogi kérdésekben kérem tegye fel kérdését ügyvédi iroda partnerünknek. Kérem kattintson ide és tegye fel kérdését.

 • 8
  Molnár Györgyi
  2011. december 7. szerda | 16:21

  Kérdezem!
  Ha úgy vélem,hogy a Közös képviselő nem szabályosan
  jár el tevékenysége során kinél tehető panasz a Közös képviselő
  ellen.
  Válaszát köszönöm.

 • 9
  Molonár Andrea
  2012. február 7. kedd | 12:37

  Tisztelt Válaszadók!
  Mit tehetek, ha a Társasházunkban abszolút igazságtalan a fűtéselszámolás. ( Saját kazánja van a háznak, nem távfűtésről van szó.)
  Az azonos légköbméterű lakások között “többszörös” a különbség, én magam is 2xannyit fizetek, mint a felettem lakó, és megfagyok a lakásomban, mert annyira spórolok, de vannak ennél durvább különbségek is. sajnos a Közös Képviselő is érdekelt a mérés szerinti elszámolásban, mert a kazán közelében van a lakása és alig kell fűtenie. Mi, akik a fszt-en lakunk, mi fűtjük a fellettünk lévő lakásokat, illetve a “ravaszabbja”, aki kivárja, amíg a szomszédja, allatta, felette levő lakó kifűti az ő lakását is.
  Várom a segítségüket.
  Köszönöm, tisztelettel,
  Molnár Andrea

 • 10
  bőszerudolf
  2012. február 14. kedd | 13:25

  Az lenne a kérdésem hogy egy 12 lakásos társasházba ha tetőtérbe épitést akar valaki tulajdonosok közül hány %-os hozzájárulás szükséges hogy megkapja az épitési engedélyt! köszönöm.

 • 11
  Pécsiné Katona Katalin
  2012. április 4. szerda | 19:26

  Szeretném megkérdezni, hogy ha a fűtés költségfelosztását egy lakó hibásnak találja, többszőr jelzi ezt a közös képviselő felé, hogy ellenőrizzék a mérőjét. Köteles-e a képviselő intézkedni. Hol lehet panaszt tenni a közös képviselőre nem megfelelő munkavégzés estén.
  segítségüket előre köszönöm. Tisztelettel Pécsiné

 • 12
  Hedrich László
  2012. május 7. hétfő | 07:05

  Tisztelt válaszadók!
  Kérdésem a következő:szükséges e a társasházaknál a pincefödém szigetelése amikor a téli hónapokban (-17 foknál) +4 fok a pince hőmérséklete ?
  Válaszukat előre is köszönöm

  Tisztelettel Hedrich László Szombathely 2012.05.07

 • 13
  Szatmári Erzsébet
  2012. július 25. szerda | 12:25

  Van e törvény arra, hogy a garázs vagy pince Tulajdonos köteles beengednii, munkát végezni szerelőt ezekbe a helyiségekbe? Pl. esővíz csatorna csere, szennyvíz, fűtés karbantartás stb.
  10 éve gondot okoz a szóbeli kérés most megakadályozta 1 Tulajdonos a munka végzést. Mit tegyek?
  Tisztelettel. Szatmári Erzsébet Miskolc

 • 14
  Szabó Sándor
  2012. augusztus 28. kedd | 11:16

  A társasházunk közös képviselője elhunyt. A közgyűlés intéző bizottságot javasolt és fogadott el. Ezzel egy időben engem mint gondnok karbantartót a közgyűlés megválasztott többek között azért is mert tulaj vagyok ismerem a lakókat a házat. Ki kellett váltanom a vállalkozóit /házkezelő/. Szerződés az intéző bizottsággal mint megbízóval köttetett. Időközben az intéző bizottság megszűnt, külsős közös képviselő lett megválasztva.
  A külsős képviselő a számvizsgáló bizottság tagjaival egyetértésben
  felmond. Aláírást gyűjtöttem a lakóktól és több mint 55%-ban nem értenek egyet a felmondással
  MIT TEGYEK. Kérem ha lehet sürgősen válaszoljon.

  Tisztelettel:Szabó Sándor

 • 15
  Kelen László
  2012. november 27. kedd | 20:38

  Szeretném én is megtudni a 9. és 10. kérdésre adott válaszokat.Köszönettel.

 • 16
  Szatmári Erzsébet
  2013. január 8. kedd | 20:30

  A garázsokra felújítási díj címen, több mint 10 éve díjat fízetünk. Nem nagy összeg havi 200Ft. Amit évek óta jelentősen megakarnak emelni. Azok a Tulajdonosok akinek nincs garázs. Jogos e? Lehet e közös költség vagy egyéb néven díjat kérni?
  Kérem válaszukat még az évet záró közgyűlés elött!
  Tisztelettel: Szatmári Erzsébet

 • 17
  Bakos Zsolt
  2013. január 23. szerda | 12:06

  Tisztelt Cím!

  7 lakásos társasházunkban 3 garázs található, melyből 2 egy volt lakó tulajdonát képezi a mai napig. 2 éve elköltözött, nem hajlandó közös költséget fizetni a garázsok után, amely megállapításánál a hasznos alapterület 50%-át vettük figyelembe. Épületfelújítási munkálatok már folytak a lakóépületen, véleményem szerint az erre elkülönített alap, ill. épületbiztosítás lenne, ami rá vonatkozik mindenképp (esetleg ezen felül más?), mert az épület részét képezik. Kérdésem az lenne, jogosan szeretnénk- e a közös költség egy hányadának megfizetésére ezt a tulajdonost, vagy őt semmilyen költség nem terheli, holott nagyobb 40nm garázzsal rendelkezik, míg a lakások csak 34 nm-esek??? Válaszát előre is köszönöm!

 • 18
  Ippsen-Gergely Tibor
  2013. február 9. szombat | 23:26

  Kedves Szatmári Erzsébet!
  A garázsok után hivatalosan nem is lehetne díjat beszedni, a tulajdonosok joggal kérhetnék illetve szavazhatnák meg a garázsok után fizetendő díj teljes eltörlését, így elég problémás ötlet tovább emelni ezt a díjat. Kis utánajárással ugyanis bárki számára elérhető, hogy ezen jellegű építmények után ilyen jelleggel díj nem szabható ki. De az ön esetükben célszerű lenne részletes kimutatást nyújtani a tulajdonosok felé, hogy a garázsra beszedett díjat mire fordították. A garázs festése, felújítása, állagmegóvása esetleg stb? Ennek hiányában joggal marasztalhatják önt a tulajdonosok.

 • 19
  Molnár Zsolt
  2013. március 26. kedd | 17:25

  A közös képviselőnk olyan munkálatokra ad ki pénzt számlára,a tájékoztatása szerint,ami megtörtént.. Nos ez a ház 48 családjával bizonyítható,hogy hazugság.. Ez nem bűncselekmény? (fiktív számla)… Továbbá önkényesen emeli a saját füzetését évente,annak ellenére,hogy két éve nem tartott lakógyűlést… STB…STB… Hol tehetek panaszt,esetleg feljelentést?? A rendőrség nem foglalkozik ezzel.. Várom válaszát,Tisztelettel: Molnár Zsolt

Keresés

Archívum