Banki ingatlanok befektetési céllal

utolsó módosítás: 2013. június 03. hétfő – (12:39) – Archív tartalom – Archive.org
A válság a hitelezéssel, valamint az adósok fizetőképességével kapcsolatban is egyértelműen éreztette hatását. Egészen a tavalyi év közepéig növekvő tendenciát mutatott a nem teljesítő hitelek aránya, ám ez szerencsére 2012 második felében stagnálni kezdett. A hitelintézetek intézkedései és megoldáskeresése tehát sikeresnek bizonyulnak, s a szabadpiaci értékesítés a befektetők számára is előnyösnek bizonyul.

A MNB statisztikái arra mutatnak rá, hogy mind a vállalkozói hitelek, mind a háztartási hitelek esetében csökkent a nem teljesítők, és a 90 napnál hosszabb késedelemben levők aránya. A PSZÁF 2013 második negyedévében nyilvántartott adatai alapján mindösszesen 115 076 olyan lakásról tudni, amelyek mögött az előzőekben említett három hónapon túli késedelmes hitelek állnak, s így a hitelintézetek ezeket értékesíthetik. Ennek ellenére a bankok csak kifejezetten kevés ingatlan esetében döntenek úgy, hogy kényszerértékesítésre kerüljön sor, az adatok alapján 2013-ban negyedévente csak négy százalék alkalmával.

Vincze Edit, az Otthon Help ügyvezető igazgatója is elmondta, hogy a bankok csak igen alacsony megtérüléssel tudnak számolni, ami az ilyen eseteket illeti. A bírósági árverések alacsony bevétele helyett célszerűbb lenne mindkét fél számára a nyíltpiaci értékesítés, hiszen így jóval több esély marad arra, hogy korrektebb ár érhető el, ezzel megkönnyítve az adós, és a bank helyzetét is. Ez pedig lakástulajdonosként cseppet sem elhanyagolható tényező, hiszen így a bank felé fennálló kötelezettség tisztázása után nagyobb összeg maradhat a további boldogulásra, mint egy árverés során kialkudott vételár esetében.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az utóbbi időben a hitelintézetek arra is figyelmet fordítanak, hogy a bedőlt hitelek mögötti ingatlanokat kezelik, értékesítik, ez pedig a befektetői szféra számára is kedvező lehetőségeket teremthet. Nem csak a kereskedelmi ingatlanok bírnak tehát ilyen szempontból értékkel, hanem a lakóingatlanok is. A jelenlegi alacsonyabb árak miatt a befektetők mindkét területben látnak lehetőségeket.

Mivel számos olyan ingatlan van jelenleg is, melyek mögött nem teljesítő hitelek állnak, így valószínűleg ezek értékesítésével a hitelintézeteknek és az ingatlan közvetítőknek jó néhány évig lesz még dolguk, viszont ahhoz, hogy a hitelezés fellendüljön, és újra növekvő érdeklődés mutatkozzon irányába, elengedhetetlen többek között a bankok felé megnyilvánuló bizalom erősödése.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy