Értékbecslés: fontosabb, mint gondolnánk

utolsó módosítás: 2013. január 31. csütörtök – (10:59) – Archív tartalom – Archive.org
Az OTP Jelzálogbank aktuális elemzésében az értékbecslés fontosságára hívja fel a figyelmet. Ha elsősorban nem is saját hasznunk, de a NAV ellenőrzése mindenképpen arra kell, hogy sarkalljon, hogy a valós állapotoknak megfelelően történjen az ingatlan értékének meghatározása. Az értékbecslés hiányosságaiért elsősorban az is felelőssé tehető, hogy hazánk településeinek mintegy egynegyedénél nem áll rendelkezésre elegendő adásvétel, mely viszonyítási alapot jelenthetne, és így néha igen nehéz egy-egy régióban a helyes értékbecslés.

Nyilvánvaló, hogy ha túl drága az ingatlan értéke, akkor könnyen előfordulhat, hogy képtelenség lesz eladni azt, viszont ha alulértékelés történik, akkor akár jelentős haszontól is eleshet az eladó. Az OTP Jelzálogbank főosztályvezetője, Fischl Ákos szerint a kellő tájékozódás rendkívül fontos a szerződés megkötése előtt, hiszen akár a hitelkérelem elbírálása is múlhat azon, ha az értékbecslés nem megfelelő. Értékbecslő választásakor rendkívül fontos, hogy olyan mellett döntsünk, aki mind adatbázis, mind piacismeret terén fel tud mutatni valamit.

Azokban az esetekben, amikor az ingatlan feltűnően kevés, vagy éppen sok összegért kelt el, a NAV jogosult arra, hogy saját maga állapítsa meg annak értékét. Erre az elmúlt években a szerződések 3-6 százalékának esetében került sor. Az értékkülönbség ezeknél a tranzakcióknál körülbelül húsz százalék körül mozgott, s míg azonban a fővárosban ennél kissé nagyobb volt az eltérés, addig vidéken némileg kevesebb. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az utóbbi években jelentősen lecsökkent azoknak a száma, akik a szerződésbe kisebb összeget tüntetnek fel, mint amekkora a tényleges ingatlan ár. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a rendelkezésre álló adatok pontos képet mutassanak a jelenlegi helyzetről az értékbecslés számára. Amennyiben az ingatlan finanszírozása hitelből történik majd, érdemes a pénzintézetek által javasolt, saját, banki hátterű értékbecslőt választani.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy