Felújításra szoruló ingatlanok és parasztházak most a keresettek

Kis alapterület, felújításra szoruló ingatlanok, újszerű családi házak. – az OTP Ingatlanpont legfrissebb piaci elemzéséből kiderült, ezek a kategóriák a leginkább keresettek a hazai ingatlanpiacon. Természetesen az egyes megyék között jelentős eltérésekkel számolhatnak ár tekintetében az érdeklődők, a főváros pedig egyértelműen külön jellemzőkkel bír e területen.

Mivel már tavaly is túlkínálat volt tapasztalható, így a lakást, házat vásárolni szándékozók jóval a megszokott árak alatt juthattak hozzá leendő otthonukhoz. A 2012-es évben 15,5 milliós átlagáron kerültek tulajdon átruházásra az ingatlanok, legtöbbjük felújításra szorult, kis alapterülettel bírt, vagy a tehetősebbek által keresetteket vizsgálva az is elmondható, hogy az új építésű ingatlanok iránt mutatkozott érdeklődés körükben.

Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a válság óta elsősorban a családi házak forgalmán tapasztalhatjuk a visszaesést, hiszen amíg 2008-ban tíz eladott ingatlanból négy ház volt, addig ez mára úgy alakult, hogy már csak minden negyedik ház. Az is nehézséget jelent, hogy a túlkínálat miatt az érdeklődők nehezen találnak olyan ingatlant, amely jó adottságokkal rendelkezik, s ráadásul korrekt áron is kínálják.

S hogy melyek azok a területek, ahol a legolcsóbban lehet ingatlanhoz jutni? Az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérképe alapján elmondható, hogy elsősorban Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében lehet kedvező áron vásárolni, ezekben a régiókban ugyanis 6,5, valamint 9,5 millió forintos áron lehet családi házhoz jutni. Ezzel ellenben a legdrágább megyéknek Veszprém és Pest számítanak, ahol az átlagárak 2012-ben 18,6 és 17,5 millió körül alakultak.

Az továbbra sem számít újdonságnak, hogy a főváros a legdrágább ingatlanvásárlás szempontjából is, itt a családi házak tavaly 30 millió forintos átlagáron cseréltek gazdát. A pesti és a budai oldal között azonban jelentős eltérés mutatkozik. Míg Pesten egyszintes, átlagos méretű, 17-25 milliós árkategória a keresett, addig az utóbbi esetében a tehetősebb érdeklődők 30 milliótól felfelé keresik a családi házakat.

De mi a helyzet vidéken? Nem meglepő, hogy a munkavállalás és egyéb lehetőségek szempontjából a megyeszékhelyeket és a nagyobb városokat részesítik előnyben a vásárlók. Emellett az is tapasztalható, hogy a felújítást igénylő – s ezáltal jóval olcsóbban kínált – házak, valamint a háztáji gazdálkodást lehetővé tevő parasztházak kereslete is jóval nagyobb a korábbinál.

A gyakorlat azt mutatja, hogy leginkább nehéz a 70-es, 80-as években, korszerűtlen kialakítással épült, többszintes házaktól megszabadulni. Az ingatlanvásárlás előtt állók számára viszont még mindig jó hír, hogy a széles kínálatnak és az alacsony áraknak köszönhetően most rendkívül jó üzletet köthetnek a vásárlással.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy