Fizetéskönnyítés lakáshiteleseknek: cél a hitelfelvételi kedv növelése

utolsó módosítás: 2013. május 21. kedd – (08:01) – Archív tartalom – Archive.org
Bár kétségtelen, hogy a különféle foglalkoztatási programokkal hosszabb-rövidebb időre csökkenhet a munkanélküliség, de alapvetően mégis tény, hogy a magas munkanélküliségi ráta negatív hatással van a hitelezés alakulására. A lakosság a meglévő munkahely elvesztésétől való félelem miatt sem szívesen vállal lakáshitelt, ráadásul az elmúlt években számtalanszor hallhattunk a törlesztés nehézségeiről, valamint arról, miként vezet a hitelek bedőléséhez a jövedelmi helyzet megváltozása.

A hitelintézetek éppen a hitelfelvételi kedv javítására olyan fizetéskönnyítő megoldásokat is kínálnak már manapság, melyek segítségével megakadályozhatják a hitelek bedőlését – természetesen csak abban az esetben, ha együttműködnek a választott bankkal, és nem halogatják a fizetési hajlandóság megmutatását.

Tény, hogy az első negyedév adatai alapján összegzett 72,4 milliárd forintos lakossági hitelfelvétel alacsonyabb, mint az előző években tapasztaltak. Dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese is felhívta a figyelmet arra, hogy sokan attól tartanak, jelenlegi állásukat elveszítve nem tudnak majd eleget tenni a fizetési kötelezettségnek, ezért inkább lemondanak a hitelfelvétel lehetőségéről is. A hosszabb távú törlesztést megkövetelő építési hitelek, lakáshitelek, felújítási hitelek korántsem örvendenek nagy népszerűségnek, ugyanis a lakosság nem mer ennyire előre tervezni kiadások terén. A megkérdezettek 43 százaléka mindenképpen szeretné elkerülni a hitelfelvételt, s enélkül kíván boldogulni, ami lakásvásárlás kapcsán nem éppen egyszerű feladat.

A K&H bank adatai alapján elmondható, hogy az elmúlt félévben csökkent azoknak a lakáshitelt felvevőknek a száma, akik nem fizettek. Ez annak is köszönhető, hogy a bankkal együttműködő ügyfelek számára törlesztéskönnyítő lehetőségek állnak rendelkezésükre. A lakáshitelezés sikerességét, és a hitelfelvételi kedv ösztönzését segíti el az a lehetőség, mely például az álláskeresés idejére alacsonyabb törlesztő részletet biztosít az átmeneti pénzzavarba kerültek számára. De választhatják a hitelelesek a késedelmes tartozás tőkésítését is, ezzel növelve a hitel tőkeösszegét. Az árfolyamrögzítés és a devizában történő végtörlesztés is olyan lehetőségek, melyek talán a jövőben pozitívan befolyásolják a lakosság hitelezéssel kapcsolatos döntéseit, ezzel lökést adva az ingatlanpiacon jelenleg tapasztalt stagnálásnak.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy