Konferencia Budapest településfejlesztéséről

utolsó módosítás: 2013. június 22. szombat – (07:08) – Archív tartalom – Archive.org
Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület egyértelműen amellett van, hogy Budapestnek is szüksége van olyan fejlesztési ügynökségre, mely már Európa több nagyvárosában jelen van, és az ott zajló fejlesztési projekteket vezényli le. A Budapest és Duna névre hallgató városstratégiai konferencián a londoni székhelyű Urban Land Institute szakértői arról nyilatkoztak, hogy Budapest valóban remek tervekkel rendelkezik a városrendezést illetően, ez már a nemrégiben elfogadott Budapest 2030 stratégia esetében is kiderült, viszont kérdéses, hogy a gyakorlatba való átültetés mennyiben lesz képes megvalósulni.

Sem a pénzügyi háttér, sem az egyes részprojektek irányítása nem világos az ULI számára. Az pedig csak további problémát jelent, hogy fővárosunk jelenleg nem rendelkezik olyan beruházási rendszerrel, mely a már említett Budapest 2030 koncepciót meg tudná valósítani. Mindennek a Duna Stratégiával és a Településfejlesztési, valamint településszerkezeti tervekkel való összehangolása lenne szükséges ahhoz, hogy a tervekből valóság lehessen. Ehhez természetesen szükséges lenne a város, az állam, és a magánszféra közötti megfelelő mederben zajló kommunikáció, valamint a fejlesztési ügynökség létrehozatala.

A konferencián a fejlesztőkkel és befektetőkkel folytatott eszmecseréből az is kiderült, hogy a városfejlesztési koncepció valóban hiánypótló szerepet töltött be, és már régóta nagy szükség lett volna hasonló megalkotására. Az Ingatlanfejlesztő Kerekasztal Testületet tagjai is egyetértenek azonban abban, ami az ULI szakértőinek részéről is elhangzott, hogy a Budapest 2030 program 17 pontja valóban csak a kellő jogi-, és pénzügyi keretrendszer megléte esetén valósulhat meg.

A közlekedéssel és ingatlanfejlesztésekkel kapcsolatos koncepciók mellett a környezetvédelem sem hiányozhatott a konferencia témakörei közül, hiszen a Duna folyamatos szennyezése ellen mindenképpen lépéseket szükséges tennie a fővárosnak. Az eszmecserén felmerült a túlzott centralizáció problémája, a Duna partján megtalálható telkek egységes kezelésének lehetősége, mely hosszú távon nem biztos, hogy előnyökkel jár majd. Negatívumként könyvelték el azt is, hogy hazánk tavaly sem, és várhatóan 2013-ban sem képviselteti majd magát olyan rangos ingatlan befektető vásárokon, mint a MIPIM és az Expo Real. Ez a gyakorlatban valószínűleg nem lesz túl jó hatással a befektetői kedvre.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy