Új lakások Budapesten? Szinte teljesen eltűntek.

utolsó módosítás: 2012. november 13. kedd – (09:58) – Archív tartalom – Archive.org
A KSH első három negyedéves értékelése alapján a tavalyi, 2011-es évhez képest jelentős visszaesés tapasztalható az átadott új lakások számát illetően. Mindösszesen 6509 lakás esetében adtak ki használatbavételi engedélyt, az pedig világosan látható, hogy ezek számának csökkenése a fővárosban tapasztalható.

A visszaesés mértékét figyelembe véve elmondható, hogy az elmúlt évhez képest 18 százalékkal kevesebbet mutatnak az adatok. Bár hasonló a helyzet az új építési engedélyek tekintetében is, de itt a 35 százalékról 12 százalékra csökkent a fogyás. Összességében az építkezési kedvre és az anyagi lehetőségekre visszavezethetően a kiadott építési engedélyek száma mintegy 20 százalékkal magasabb a használatbavételi engedélyek számánál, csak Budapesten pedig 60 százalékkal haladta meg a tényleges használatba vevők számát azoké, akik építési engedélyért folyamodtak.

Az újonnan épült, használatba vett lakások száma országos szinten csak néhány nagyvárosban mutat szép értékeket. Debrecenben és Szegeden idén 300-nál is több lakást építettek, a sort pedig összességében alig több mint 100 lakással Nyíregyháza, Sopron, Érd, Győr és Kecskemét vezetik.

A rendelkezésre álló adatok alapján változások következtek be azt illetően is, hogy az építkezést természetes személyek, vagy gazdasági társaságok végzik. A vállalkozások megbízásai 32 %-ra csökkentek, s ezzel egyidejűleg 6%-kal, 66 százalékra növekedett a természetes személyek által kivitelezett lakások aránya. Természetesen ez esetben sem mindegy, hogy a fővárost, vagy a többi várost vesszük figyelembe, ugyanis Budapesten a már előzőekben említett vállalkozói részesedés csökkenése tapasztalható, egészen pontosan 76 százalékról 48 százalékra.

Ezzel szemben a megyei jogú városokban öt százalékkal, az egyéb városokban pedig 8 százalékkal nőtt a gazdasági társaságok által kivitelezett lakások száma.
Amennyiben a gazdasági társaságok formáját vesszük figyelembe, akkor érdemes elmondani, hogy még mindig a jogi személyiségű gazdasági társaságok vezetik a listát, ezúttal 51 százalékkal. Az egyéni vállalkozások 33 százaléka mellett a lakossági kivitelezés részesedése is jelen van.

Az új épületek típusainak megoszlását tekintve a családi házak aránya 63 százalékra növekedett ( egészen pontosan nyolc százalékkal ). Az egykoron nagyon kedvelt többlakásos, többszintes épületek száma 11 százalékkal csökkent, míg a lakóparki lakások aránya növekedést mutatott. Az alapterület tekintetében elmondható, hogy átlagosan 106 négyzetméterről van szó, mely szintén növekvő tendenciát mutat az előző év adataihoz képest.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy