Komló

Új vagy használt lakást, esetleg családi házat venne és eladó ingatlan hirdetések után érdeklődik? A Dunántúlon, Baranya megyében egy észak-baranyai város Komló. Árpád kori település. A város egy századon át volt nevezetes szénbányászatáról. Ekkor még a pécsváradi apátság falvai közé tartozott. Ez a mostani időkre megváltozott. Manapság Észak-Baranya meghatározó kulturális, gazdálkodási és közigazgatási központja. Gazdaságilag hozzá tarozik Sikonda üdülőfalu. Mivel a város felismerte földrajzi és természeti adottságait, igyekszik a vendéglátás, az idegenforgalom fogadására összpontosítani. Az önkormányzat és a lakosság közreműködésével el meg is valósul, hiszen most már nemcsak hazai, de idegenforgalmi érdeklődésre is számot tart a város. Területe 46, 55 négyzetkilométer, lakóinak száma 25. 300 főre tehető. Kistérség. Tizennyolc kistérségi település tarozik a városhoz. Huszonegy városrészt különböztetnek meg különböző néven, de ezek mindenképpen a városhoz tartoznak. A város nevezetességei: A Városi Helytörténeti Múzeum, a Komlói Természettudományi Gyűjtemény, a 13. századi gótikus templom romjai, a Hőerőmű gázkürtje (ez a kürt napi négy alkalommal, 6, 14, és 22 órakor, a műszak-váltás idején megszólal a városban. A „fújás” a város legtávolabbi pontjain is hallható. Emlékeztet a bányászok életének műszakváltására. A város lakossága különböző egyházakhoz tartozik. Talán legjelentősebb a római katolikus, de megjelenik a görög katolikus, a református, az evangélikus felekezethez tartozó közösség is. Nagymértékű az olyan, aki semmilyen vallású elkötelezettnek nem tartja magát. A templomok is ennek tükrében vannak kialakítva. Mindennek ellenére minden felekezethez tartozó megtalálja a saját templomát. Komlót nemcsak a régi bányászvárosként, de a mostani városi rangra emelkedett látnivalóiért is érdemes felkeresni!

Komló a Dél-Dunántúlon, Baranya megyében található. A megye egyik jelentős városa. Régen a szénbányászatáról volt ismert, de mostanra Észak-Baranya jelentős és meghatározó gazdasági, kulturális és közigazgatási központjává fejlődte ki magát. Családi ház vásárlása esetén nem árt, ha tisztában van a legfontosabb adatokkal is: A város területe 46, 55 négyzetkilométer, lakóinak száma mintegy 25. 300 főnyi. Kistérségi település, melyhez 18 település tartozik.
Közlekedését a Pannon Volán Zrt. biztosítja. A távolsági és a helyi buszközlekedés megoldott a városban.A város vezetése mindent megtesz, hogy a kultúra, a közművelődés méltó helyen legyen a városban. A József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény nagyon segít a kultúra iránt érdeklődőknek. Az Erkel Ferenc alapfokú Művészeti Intézet is a kultúra iránt érdeklődőket szolgálja. A Színház és Hangversenyterem szinte állandóan különböző előadókat és művészeket lát vendégül. A Bányásznapok hagyományait őrzi a Komlói Napok rendezvénysorozat. A város már alkalmazkodott a jelenlegi élethez, kialakították az éttermeket, vendéglátó egységeket, panziókat, fogadókat, mert ezek iránt egyre nagyobb a kereslet, és igyekeznek is ezen igényeknek megfelelni. A város oktatását öt általános iskola és egy speciális gimnázium és szakközépiskola oldja meg. Ezen kívül szakközépiskolai és szakiskolai intézetben is tanulhatnak a diákok.
Az Erkel Ferenc alapfokú Művészetoktatási Intézet is a kulturális továbbképzést szolgálja. Felsőfokú képzés a megyeszékhelyen, illetve a tanulók által kiválasztott – akár távolabbi intézményekben folyik, ide indulhatnak a végzett diákok. A Városi Kórház- és Rendelőintézet látja el a város és kistérsége betegeit, de kialakított a felnőtt-, gyermek- és fogorvosi rendelőkkel való ellátás is.

Komló Árpád kori település és nevét 1256-ben említik meg először egy oklevélben, mint Villa Complov. 1335-ben már Cumulod néven emlegetik. Komló település 1543-ban került török kézre, ekkor 10 magyar család élt a településen. A törökök megszállásának végére csupán két ház maradt épségben. 1697-ben már 9 fő lakosa volt és 1793-ban megkezdődött a németek betelepítése is. Ezeknek a német betelepülőknek a leszármazottai még mindig Komlón élnek. Az iparosodás a bányászat fejlődésével egyidejűleg indult meg. Egyre több munkaerőre volt szükség, ezért megindult a bevándorlás Komlóra. A bányákban többnyire férfiak dolgoztak, ezért az ő számuk jelentősen nagyobb volt a lakossági összlétszámban. Ebben az időszakban még a határokon túlról is érkeztek betelepülők, akik szintén a helyi bányákban helyezkedtek el. Németek, cigányok, szlovákok, szerbek, románok lakták Komlót. 2000-ben fejeződött be a szénbányászat és a település teljesen más megélhetési lehetőség után nézett. Az ipari szerkezet átalakítása még napjainkban is tart. Komló nevezetességei között megtalálhatjuk a Komlói Természettudományi Gyűjteményt, a Városi Helytörténeti Múzeumot, a 13. századból ránk maradt gótikus templom maradványait. Eladó használt lakás kínálatunkat megtekintheti részletes keresőnk segítségével is.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy