13. kerület

Angyalföld 113 ezer fős lakosságával Budapest negyedik legnépesebb kerülete, területe 13,44 négyzetkilométer. Nyugaton a Duna, északon a IV., keleten a XIV., délen pedig az V. és a VI. kerület határolja. Városrészei Angyalföld, Újlipótváros, Vizafogó, Lőportárdűlő és a Margitsziget. A vidék az i. e. VIII. században már lakott volt, kelták, majd rómaiak éltek itt. A honfoglalás előtt Árpád a leletek szerint valószínűleg a mai XIII. kerület területén táborozott le. Az Árpád-korban Angyalföld az esztergomi érsek birtoka volt. A XIII-XVI. században az ezen a területen található Rákosmezőnek nagy szerepe volt az országgyűlések kapcsán. A török hódoltság kora után a vidék gyorsan fejlődni kezdett, megjelentek az első iparosok, azonban a XIX. század végéig főként kirándulni jártak ide az emberek, városi jellege még nem alakult ki. Ezután viszont a mai XIII. kerület fontos gépipari központtá vált. Elindult a hajógyártás, és megalakult az Acélöntő és Csőgyár elődje. Megépült a Margit és az Újpesti vasúti híd, a mai Róbert Károly körút és a Nyugati pályaudvar elődje, az Indóház. Az első világháború után gyapjú-, cérna- és vasárugyár nyílt itt. 1896-ban felépült a kerület első színháza, a Vígszínház. A kerület egyik városrésze, Angyalföld eredetileg munkások lakóhelye volt, a második világháború után több lakótelep is épült itt. Újlipótvárosban a XIX. században számtalan malom üzemelt, melyek megszűnése után téglaépítésű polgári lakásokat emeltek. A Vizafogóban található a hatvanas években megnyílt Dagály Gyógyfürdő, melyet eredetileg Szabadság strandnak hívtak. Lőportárdűlő nevét a korábban itt álló katonai lőporraktárakról kapta. A terület az 1970-es években vált lakóövezetté. A sportkedvelőknek lakáskereséskor érdemes megnézniük a XIII. kerületi eladó lakásokat is, hiszen itt van a Margitsziget, ahol többféle sportolási lehetőség is elérhető, kipróbálhatjuk a Nemzeti Sportuszodát vagy épp a futópályát.

A kerület városrészei a Margitsziget, Angyalföld, Lőportárdűlő, Újlipótváros és Vizafogó. A Margitsziget tökéletes helyszín egy kellemes esti sétára, piknikre, de sportolási és más kikapcsolódási lehetőségek is várják a lakókat. Ön is eladó ingatlant keres a kerületben? Több szálloda, vendéglátóhely és sportlétesítmény áll itt, például a Grand Hotel Margitsziget, a Palatinus strand, a Nemzeti Sportuszoda vagy egy futópálya. A sziget a nevét IV. Béla király lányáról, Margitról kapta a XIV. században, aki az itt álló Domonkos-rendi apácakolostorban élt. Angyalföld eredetileg munkások lakta környék volt, a második világháború után több lakótelep is épült itt. A városrészt 1950-ben csatolták a XIII. kerülethez. Az itt futó 3-as metróra szállva a város bármely részére könnyedén eljuthatunk. A környék ipari jellege ma már nem meghatározó, a Duna-parton például már inkább a luxuslakások a jellemzőek. A Lőportárdűlő területén katonai lőporraktárak álltak, nevét is innen kapta. A hetvenes évekig a városrész katonai terület volt, ezután vált lakóövezetté. Itt állt korábban a Domus áruház és a Dózsa mozi is. Újlipótvárosban korábban gépgyárak, gépjavító üzemek és malmok működtek. Ezek bezárásával a terület ipari jellege visszaszorult, három-ötemeletes polgári lakások sora épült, illetve itt nyílt meg a Vígszínház is. A Vizafogó nevét onnan kapta, hogy ide jöttek fel a vizák a Fekete-tenger felől ívási időszakban. Akkoriban a vizafogás a halászat meghatározó ágazata volt, ma ez a halfaj már súlyosan veszélyeztetett, Magyarországon védett.

Ha Angyalföldre szeretne költözni családjával, így itt keres eladó házat, érdemes egy kicsit jobban megismerkednie a XIII. kerület történetével, nevezetességeivel és a kikapcsolódási lehetőségekkel. A mai Angyalföld a régészeti leletek tanúsága szerint már az i. e. VIII. században lakott volt. A honfoglalás előtt Árpád vezér feltehetőleg itt táborozott le. A XIII-XVI. századi rákosmezei országgyűlések révén a terület ebben a korban nagy jelentőséggel bírt. A török uralom véget érte után az első iparosok megjelenésével gyors fejlődésnek indult. A XIX. század végéig Angyalföld főleg kirándulóhelyként volt ismert, ezután azonban fontos gépipari központ lett, hajó-, gép- és csőgyárat alapítottak itt. Megépült többek közt a Margit híd és a Nyugati pályaudvar elődje, az Indóház. 1846-tól innen indult hazánk első, Vácig közlekedő vasútvonala. A Nagykörút későbbi átalakítási terveibe a pályaudvar nem illett bele, így lebontották, hogy egy újat építsenek fel a helyén. Az új pályaudvar, mely a párizsi Eiffel-torony megálmodója, Gustave Eiffel tervei alapján épült, 1877-re készült el. A Nyugati pályaudvar fontos tömegközlekedési csomópont is egyben. Itt jár többek közt a 3-as metró, a 4-6-os villamos vagy az Óbudára közlekedő 206-os busz. A kerület másik nevezetessége a rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínáló Margitsziget. A sziget nevét IV. Béla lányáról, Margitról kapta, korábban Nyulak szigetének hívták. Béla király fogadalmat tett, miszerint, ha sikerül leverni a tatárokat, lányát az egyháznak ajánlja. Ígérete értelmében a szigeten felépíttette a Domonkos rendi kolostort, ahova Margit 1252-ben bevonult. A Margitszigeten található továbbá a Nemzeti Sportuszoda, a Palatinus Strandfürdő, két hotel, egy futópálya, illetve több vendéglátóhely is.

A kerületben zömmel lakásokat kínálnak értékesítésre, de néha még a családi házas kínálat is megtalálható. Esetleg kiadó lakások, albérlet érdekelné? A 13. kerület az elmúlt 20 évben indult fejlődésnek, hiszen a Váci úton jelentős beruházások épültek meg. A kerületben folyamatosan épülnek az új társasházi lakások, így a kerület a lakásépítkezések élvonalában áll. Ma a 13. kerület Budapest 3. legnépesebb kerületeként van nyilvántartva. A kerület egyre inkább egy modern nagyvárosra hasonlít ahol már szinte minden megtalálható. Számos kereskedelmi egység, szórakozóhelyek, sportlétesítmények, iskolák, óvodák, bölcsődék hívogatják az újonnan érkezőket. A régi időkben még számos ipari létesítményt volt elérhető a kerületben, de mára ezek lebontásra kerültek és helyüket szépen lassan elfoglalják a kereskedelmi és szolgáltató cégek valamint az új építésű társasházak. A kerület 5 városrészt foglal magába ezek: Angyalföld, Lőportárdülő, Margitsziget, Újlipótváros és Vizafogó. Angyalföld régebbi neve Engelfeld, amely már 1830-ban létezett. A munkások által lakott részt 1950-ben csatolták a 13. kerülethez. A II. világháború rombolásai után itt sorra épültek fel a lakótelepek és a terület legnagyobb fejlődését az észak-déli metró hozta meg. A Lőportárdülő a Szabolcs utca, Kassák Lajos utca, Vág utca és a Szabolcs utca által határolt terület. Nevét arról kapta, hogy régebben katonai lőporraktárak voltak ezen a területen. Az 1960-as években még katonai objektumok voltak megtalálhatóak ezen a részen, de az 1970-es években már lakóövezetté vált. A Margitszigetet talán senkinek sem kell bemutatni, hiszen nevezetességei és látnivalói messze földön híresek. Újlipótváros a Duna-part, Váci út és a Dráva utca valamint a Szent István körút által határolt terület, ahol a Vígszínház valamint az Elektromos Művek patinás épülete is megtalálható. Ezen a területen régen malom működött a Szent István park területén régebben parkettagyár állt. A kerület ezen részére nagyon jellemző a Bauhaus stílus. Az utolsó városrész a Vizafogó, amely a Cserhalom, Váci út és a Dráva utca által határolt területen fekszik. A lakótelepet 1977-ben kezdték el építeni és körülbelül 1987-ben fejeződött be. Ezen a részen található meg a híres Dagály-fürdő is, amely 1960-ban épült.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy