14. kerület

Zugló Budapest harmadik legnépesebb kerülete, 120 148 lakosa van, területe 18,13 négyzetkilométer. Északon a XIII., a IV. és a XV., keleten a XVI., délen a X. és a VIII., nyugaton pedig a VI. és a VII. kerület határolja. Városrészei Alsórákos, Herminamező, Istvánmező, Kiszugló, Nagyzugló, Rákosfalva, Törökőr és a Városliget. A kerület neve feltehetőleg a német eredetű, mocsárlyukat jelentő szugló szóból ered, a XIX. században még így is nevezték, ennek emlékét a kerületben található Szugló utca őrzi. A XIV. kerületben található Rákosmező egy része, amely a XIII-XVI. századi rákosmezei országgyűlések révén a korban nagy jelentőséggel bírt. A területen korábban homoksivatag volt, a Városliget kialakulásával vált népszerű lakóhellyé a XIX. században. A század közepén villákat építettek a liget szélén. A századfordulón elkészült a Műcsarnok és az Iparművészeti Múzeum, az Erzsébet királyné útja és a Thököly út, illetve a Vajdahunyad vára és a Hősök tere. Az Örs vezér téri végállomásáról a 2-es, a Mexikói útról az 1-es metróval könnyedén eljuthatunk innen a város különböző pontjaira. Zuglóban mintegy 2 400 000 négyzetméternyi zöld terület található. Ennek nagy részét a Népliget után második legnagyobb budapesti közpark, a Városliget teszi ki. Itt található többek között a Vajdahunyad vára a benne működő Magyar Mezőgazdasági Múzeummal, a Széchenyi gyógyfürdő, a Petőfi Csarnok, illetve a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. Nyáron tehetünk egy kellemes sétát a ligetben, leülhetünk egy padra a Városligeti tó partján, télen pedig korcsolyázhatunk a Műjégpályán. A természet közelségét fontosnak tartó fővárosiak szívesen költöznek a XIV. kerületbe, és keresnek itt eladó lakást.

A Budapest XIV. kerületében található parkok területe összesen 2400000 négyzetmétert tesz ki. A természet közelsége mellett Zugló közlekedése is igen jó, az Örs vezér térről indul a 2-es metró, itt jár a 3-as és a 62-es villamos és számtalan buszjárat, a Mexikói úton pedig a kisföldalattira szállhatunk fel. A belváros tehát gyorsan elérhető. A kerület egyik legnépszerűbb helye a Városliget, itt található egy padokkal körülvett tó, a Műjégpálya, a Vajdahunyad vára, illetve a Petőfi Csarnok is. Zugló 120 148 lakosával Budapest harmadik legnépesebb kerülete. Területe 18,13 négyzetkilométer, nyolc városrészre oszlik, ezek pedig Alsórákos, Herminamező, Istvánmező, Kiszugló, Nagyzugló, Rákosfalva, Törökőr, illetve a már említett Városliget. Északon a XIII., a IV. és a XV., délen a X. és a VIII., nyugaton a VI. és a VII., míg keleten a XVI. kerület határolja. Egyes feltételezések szerint Zugló neve a német eredetű szugló szóból ered, mely mocsárlyukat jelent. Korábban így nevezték a kerületet, erre a tényre az itt található Szugló utca emlékezteti a ma emberét. A kerületben van a történelmi jelentőségű Rákosmező egy része, ahol a XIII-XVI. században több országgyűlést tartottak. Zugló a Városliget kialakulásával vált vonzó lakóhellyé, ennek szélén több villát is építettek. A századfordulón számos jelentős épület készült el, mint a Műcsarnok, az Iparművészeti Múzeum vagy a Vajdahunyad vára. Itt található továbbá a Széchenyi gyógyfürdő, illetve a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum is.

A kerületben mintegy kétmillió négyzetméternyi zöld terület található. Területe tizennyolc négyzetkilométer, lakosainak száma százhúszezer; ezzel Zugló Budapest harmadik legnépesebb kerülete. Városrészei Alsórákos, Herminamező, Istvánmező, Kiszugló, Nagyzugló, Rákosfalva, Törökőr és a Városliget. Alsórákos a legnagyobb kiterjedésű városrész, ahol kertes házakkal, illetve lakótelepekkel teli területekkel egyaránt találkozunk. Itt található Budapest egyik közlekedési csomópontja, a Bosnyák tér és a Rákosrendező pályaudvar. Herminamező a nevét József nádor lányáról, Hermina Amália főhercegnőről kapta, míg Istvánmező a fiáról, Magyarország utolsó nádoráról. Kiszuglót, Nagyzuglót és Rákosfalvát 1873-ban, a főváros egyesítésekor Kőbányához csatolták, és csak 1930-ban váltak a XIV. kerület részeivé. Utóbbi egyik határa és egyben névadója a Gödöllői-dombságban eredő, a Dunába torkolló Rákos-patak. Törökőr nevét egy a közelben állomásozó török őrcsapatról kapta. A kerület talán legismertebb része a Városliget, ez Budapest legnagyobb közparkja a Népliget után, Zugló zöld területeinek csaknem fele itt helyezkedik el. A Városligetben található a Vajdahunyad vára, ahol a Magyar Mezőgazdasági Múzeum működik, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Széchenyi fürdő, a Petőfi Csarnok és a Műjégpálya. De a szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek sora itt nem ér véget, hiszen a liget szélén ott a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Vidámpark és a Fővárosi Nagycirkusz is.

Régebbi és újabb eladó ingatlanok, lakások és családi házak is megtalálhatóak, amelyeket eladásra kínálnak. A kerületben a gyermekes családok is igazán jól érezhetik magukat, hiszen itt található meg a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Fővárosi Nagycirkusz. Azok, akik inkább a művészetet kedvelik, szintén kellemesen élhetnek a kerületben, hiszen a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok is itt kapott helyet. A kerület története egészen 1445-ig nyúlik vissza, amikor Hunyadi Jánost kormányzónak választották. A Rákos-patak mentén rákászok éltek, míg a Városliget környékét a vadászok népesítették be. Zugló története hivatalosan 1842-re tehető vissza, amikor megkezdődött a Hermina kápolna építése Herminamezőn. Az 1850-es évek környékén a Herminamezőn és az Ajtósi- Dürer soron megkezdődtek a villaépítések és az 1880-1900-as években megépült az Erzsébet királyné útja és a Thököly út is. A Városliget, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum 1906-ra épült fel. Ebben a városrészben a XX. század elején indult el az iparosodás. A második világháború után itt is ugyanúgy, mint a 13. kerületben elindult a lakótelepek építése. A kerület városrészei: Zugló, Alsórákos, Herminamező, Istvánmező, Kiszugló, Nagyzugló, Rákosfalva, Törökőr és a Városliget. Zugló 1935 óta létezik, ekkor lett önálló kerület. Alsórákos Zugló legnagyobb kiterjedésű városrésze, a körvasút és a Nagy Lajos király útja közötti részen található. A városrész központja a Bosnyák tér. A Herminamező a Hermina út, Thököly út, Nagy Lajos király útja, Teleki Blanka utca által határolt területen helyezkedik el. Herminamező a XIX. század környékén gyógyvizeiről volt híres. Istvánmező egy része a 14. kerülethez másik része a 7. kerülethez tartozik és hajdani villák, és külképviseletek találhatóak meg itt zömmel. Kiszugló Zugló legkisebb városrésze ahol régebben csak a vadászok szálltak meg. Már az 1880-as években is Kis-Szuglóként emlegették ezt a városrészt. Nagyzuglót a XIX században Nagy-Szuglónak hívták és többnyire ezen a részen lakótelepek találhatóak meg. Rákosfalva régebben az élelmezés területén volt kiemelkedő fontosságú és Törökőr a török megszállásról kapta nevét. Az Ingatlanegy.hu oldalán akkor is megtalálhatja a megoldást, ha kiadó lakást, albérletet keres.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy