16. kerület

Budapest XVI. kerületében 68 ezren laknak, területe 33 négyzetkilométer. A X., a XIV., a XV. és a XVII. kerület fogják körbe, északi és keleti oldalán a városhatár húzódik végig. Többek közt Cinkota, Mátyásföld, Sashalom és Rákosszentmihály községek Budapesthez való csatolásával vált a főváros egyik kerületévé 1950-ben. Cinkota első említése 1044-ből származik. A török uralom alatt a terület elnéptelenedett, majd szlovákokat telepítettek be ide. A XX. század elején üdülőtelepeket alakítottak ki, melyeknek idővel számtalan állandó lakója is lett. Sashalom és Mátyásföld ekkor még Cinkotához tartozott, 1923-ban, illetve 1933-ban szakadtak el tőle, és váltak önálló településsé. Mátyásföld mint község 1887-ben született meg, eredetileg vadászterület volt, ahol később nyaralókat építettek. Az eladó lakást kereső sportrajongók örömére található itt egy háromszintes uszoda, illetve négy teniszpálya is. A mátyásföldi repteret ma távirányítós repülőmodellek reptetésére használják. Sashalmot a XVI. században még Farkashalomnak hívták, itt volt Mátyás király vadaskertjének határa. A vidék 1882-ben alakult lakóterületté. Rákosszentmihály mai területén a középkorban Pusztaszentmihály település helyezkedett el. A török időkben elnéptelenedett vidékre később szlovákok költöztek. A kerület ötödik városrésze Árpádföld, ahol a XIX. században alakultak ki lakóterületek, melyek eredetileg Csömörhöz tartoztak, majd Rákosszentmihályhoz, aztán pedig Cinkotához kerültek. A terület 1935-ben kapta az Árpádföld nevet. Az 1950-es városátszervezéskor lett Budapest része. A belvárosba a VI. kerületből a gödöllői HÉV-vel elérhető Örs vezér téri metróállomásról juthatunk el.

Az Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Rákosszentmihály és Sashalom városrészekből álló XVI. kerület területe 33,5 négyzetkilométer, lakosainak száma egy 2009-es adat szerint 68 ezer. Már a korai kőkorban is éltek ezen a területen. Később a szarmaták, majd a honfoglalás előtt az avarok laktak itt. A magyarok a XI. században telepedtek le a vidéken, több kis falu is kialakult. Cinkota és Szentmihály 1259-ben a Domonkos rendi apácáké lett. A XVII-XIX. században a terület a Beniczky család birtokába került. Az 1900-as évek elején a megmaradt mocsaras részeket is feltöltötték és beépítették. A mai Mátyásföldön gyönyörű villákkal és széles utakkal tagolt nyaralónegyed alakult ki. 1923-ban Sashalom elszakadt Cinkotától, és önálló nagyközséggé vált. A Kerepesi út mentén fontos üzletek épültek, az Erzsébet-ligetben pedig elkészült a fürdő, illetve különböző sportlétesítmények. A 1910-es években megépítették az ország első repterét Mátyásföldön, melyet légiközlekedésre ma már nem használnak, főként a távirányítós repülőmodellek szerelmesei járnak ki ide reptetni. 1915-ben a reptérnél egy gépgyár alakult, illetve Mátyásföldön üzemelt az Ikarus járműgyár is. 1928-ban strandfürdő nyílt az addig lóúsztatóként szolgáló területen. 1950-ben a négy nagyközséget, Cinkotát, Mátyásföldet, Rákosszentmihályt és Sashalmot Budapesthez csatolták, ekkor alakult ki a mai XV. kerület. A környéken azoknak érdemes eladó házat keresniük, akik szeretik a csendes, nyugodt környezetet. Természetesen azonban innen is könnyedén elérhetjük a belvárost, például a gödöllői HÉV-vel megközelíthető Örs vezér térről, a 2-es metróra szállva.

Ha a Gödöllői dombság és a Pesti síkság találkozásánál szeretne élni, akkor a 16. kerület jó megoldásnak bizonyulhat. A kerület bővelkedik a zöldterületekben így bárki otthonosan érezheti magát itt. A magyarok körülbelül a XI. század környékén telepedtek itt le. Cinkota ma már több mint 950 éves település. Rákosszentmihály és Árpádföld területén régebben magyar falvak voltak. Cinkota és Szentmihály 1259-től a Domonkos rendi apácák tulajdona volt. A török időszak mindkét település végét jelentette. 1541-ben az apácák elmenekültek, hiszen a császári csapatok megtámadták őket. Cinkotát 1606-ban I. Rudolf Beniczky Ferencnek adományozta. 1848-ig a család hűbérbirtoka is maradt. Szentmihályt Toldy Mihály kapta meg és 1661-ben Budai Anna hozományaként a Wattay család tulajdonába került. A férfiág kihalásával Wattay Anna a birtokot Grassalkovich Antalnak adja át egy csere keretében. A Beniczkyek tót jobbágyokat telepítenek be a birtokra, de Cinkotáért semmit sem tesznek. A mai Sashalom területe Ehmann Vikot tulajdonába került és megkezdte Huszka Gyulával a területek felparcellázását, amely egészen a XIX. század végéig elhúzódott. A Kerepesi út és a Rákosszentmihály között elhelyezkedő mocsarat az 1900-as évek elején feltöltötték és ezt is felparcellázták. A kiegyezés utáni időszak az ipari fellendülés időszaka volt és megkezdődött a terület beépítése is. Ma a Mátyásföld Kerepesi út felöli részén mind a mai napig, megtalálhatóak azok a villák, amelyeket a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesülete építtetett fel. Az épületek az erdélyi stílusjegyeket is magukon hordozzák. Sashalom lakossága az 1920-as években elérte a 7000 főt is. Cinkotától 1923-ban elszakadnak és önálló nagyközség lesz. 1950. január elsején a négy nagyközséget a Főváros XV. kerületeként említjük a továbbiakban. A közművek kiépítése ekkor már rohamos ütemben folyt és az Ikarus gyár is a település fejlődését hozta magával. Amennyiben a megfelelő XVI. kerületi eladó ingatlan ajánlatot keresi, az Ingatlanegy.hu lehet a megoldás. Természetesen ha nem venni akar, hanem inkább bérelne, akkor nagyon sok kiadó lakás közül is válogathat a kerületből.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy