Ózd

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Észak-magyarországi középhegységhez tartozó Gömöri-Hevesi dombság völgyeiben, az iparvidéken, Miskolctól 60 kilométerre található egy város. Ez a megyeszékhely után a megye legnépesebb városa: Ózd. Ózd kistérségi város, melyhez 28 kistérségi település tatozik.
Az ingatlanegy.hu oldalain számos fényképes eladó lakás és eladó családi ház hirdetés közül kereshet univerzális ingatlankeresőnk segítségéve. Bízunk benne, hogy nálunk megtalálja azt a lakást vagy házat, amit már régóta keres.

A megye legnagyobb folyóvize a Sajó, ebbe torkollik bele a Horganya-patak. A város ezeknek a folyóknak a völgyében épült fel. Területe 91,7 négyzetkilométer. A lakosság létszáma jelenleg 34.500 körüli. Nehezíti a város életét, hogy ebben a városban él a harmadik legnagyobb népességű roma közösség – több mint tíz ezer fő-. A település az őskor óta lakott. A magyar kohászat egyik legrégebbi települése. Ipari jellegűvé válását a szénlelőhelynek köszönheti. Ez sajnos az 1990-es években megszűnt. Visszavonult a kohászati termelés, ami maga után vonta több ezer ember munkanélkülivé válását. Mindezek ellenére a város vezetése nagyon sokat munkálkodik azon, hogy a város vonzereje elérje az ország többi városa színvonalához méltó rangot. Ez azért nem nehéz, mert a természeti adottságok felkeltik a turisták, az ide látogatók érdeklődését. Ebből ugyanis kialakult a vendéglátás színvonalának emelése. Megjelentek a maszek vendéglátó egységek, szállodák, ami vonzza a vendéglátást, és ez a lakosságot is ellátja feladattal. A városban nagyon sok látnivaló tárul az ide látogatók elé:
Említésre méltó a Városi Múzeum, az Ipari Skanzen, a Bolyok városrész. Három katolikus temploma van: az Ív római katolikus, a Szentsimoni és a sóvárhegyi templom. A városban a többi vallás is rendelkezik templommal. Van Görög katolikus, Evangélikus és Református templom is, sőt említésre méltó az Uraj szeplőtelen fogantatás templom.

Eladó ingatlanok után érdeklődik Ózdon? Már régóta és jól ismeri a települést? Amennyiben mégsem, akkor olvassa el a következő néhány sort, melyben szeretnénk néhány mondatban összefoglalni a tudnivalókat Ózd városáról: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolc után Ózd a második legnépesebb település. Miskolctól 60 kilométerre helyezkedik el. Legnagyobb folyóvize a Sajó, ebbe torkollik a Horgany patak.Ózd kistérség – 28 kistérségi települése van. Területe 91,7 négyzetkilométer, lakóinak száma mintegy 34 ezer fő. Tizenegy városrésze van. Jelentős művelődés intézménye a város Művelődési Központ és a városi Könyvtár. Tizenkét óvoda működik a városban, melyből kettő általános iskolával együtt üzemel, és még 9 általános iskola. Hat középfokú oktatási intézménye – gimnázium és szakközépiskola – van. Hosszú évtizedeken át a Gábor Áron Szakközépiskola jelentette a térség ipari üzemeihez a szakemberképzést. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kara kihelyezett levelező oktatás és tanulmányi osztályt működtet. Speciális intézményei: a Zeneiskola, a Türr István Képző és Kutató Intézet. Egységes Pedagógiai Szakszolgálatot hoztak létre, melyben óvoda, általános iskola, speciális szakközépiskola és diákotthon üzemel. Az Almási Balogh Pá városi kórház látja el a város és a térség betegeit, ami nagyon jól felszerelt. 14 felnőtt- és 9 gyermekorvosi rendelő működik, ezen kívül 6 fogászati rendelő is fogadja az arra rászorulókat. Ózdról elmondhatjuk tehát, hogy az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a város megfeleljen a többi magyar város színvonalának!

A gömöri-hevesi dombságban található város már 700 éve létezik. A 13. században indult növekedésnek és csak egy kis község volt, amely Borsod vármegyéhez tartozott. Ózd 1949-ben nyerte el a városi rangot miután beleolvasztották Ózd Bolyok és Sajóvárkony községeket. További városokat 1978-ban csatoltak Ózdhoz és 1999-ben Farkaslyuk önálló községgé alakult. A környék szénlelőhelyeinek köszönheti azt, hogy iparvárossá alakulhatott. A 19. századik második felében beindult a vasgyártás, ám a rendszerváltás során a nehézipar jelentőségének csökkenése miatt beállt a városban és környékén is a munkanélküliség. A gyár ma már műemlék jellegű épület. Ma már Ózdon leginkább középvállalkozások működnek valamint világcégek települtek be és beindult az elektronikai ipar. Fejlődő lakókörnyezet, a központ és a különböző városrészek szépítése, és az úthálózat korszerűsítése vár itt mindenkire.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy