Bicske

A Fejér megyei település kifejezetten jó helyen fekszik közlekedési szempontból, hiszen mind vasúton, mind autópályán gyorsan és könnyen elérhető minden irányból. Területe már ősidők óta lakott, s nem csak az Árpád-korból előkerült temetők és templom alapfalak utalnak régmúltjára, hanem a bronz-, és római korra visszanyúló emlékek is. A török kiűzését követően kereskedelme egyre inkább fejlődött, ezáltal gyarapodtak lakosai, s 1872-ben már nagyközségi rangot kapott. Környezete, a Vértes és a Gerecse hegységek a bányászat és az erdei munkák terén tartogattak kitűnő lehetőségeket a lakosság számára, de a kézművesség és a mezőgazdaság is megélhetést biztosított a bicskeieknek. A világháborúkból való újraépülés után 1986-ban kapott városi rangot a település.

Ami turista szemmel mindenképpen megér egy látogatást, az a Batthyány kastély. A műemlék mai formájában Batthyány Tivadar kezdeményezése folytán alakult ki a 18. században. A korábbiakban már álló kastély 24 szobája végül 64-re bővült, és háromszárnyú, igazi barokk palota lett. Az 1920-as évek óta szociális célokra használják a hatalmas ingatlant, jelenleg gyermekotthonnak ad otthont, ám dísztermében intézménytörténeti kiállítás is megtalálható. A kastélyhoz tartozó húsz holdas park remek séták színtere lehet, s nyáron szabadtéri hangversenyeknek is helyszínt biztosít a szépen gondozott terület.

A városban található Szentháromság Plébániatemplom a Hősök terén áll, s ma is látható formáját az 1768-1774-ig tartó átépítés során nyerte el. A főoltár barokk fafaragással, a szószék Magvető domborművel nyeri el a vallási épületek iránt érdeklődők tetszését. A központtól körülbelül 18 kilométerre helyezkedik el a Nagy Károly Csillagvizsgáló, mely fénykorában három toronnyal és egy többszintes épülettel szolgálta a tudományokat. Az első világháborúban használaton kívül maradt épületet valószínűleg ágyútűz rombolta le, ma már csak egy csekély része látható, de a régi korokból ránk maradt épületek és a történelem iránt érdeklődők számára remek kirándulóhelynek ígérkezik a nevezetesség.

Szintén a műemlékek kedvelői számára javasolt a Nagy Károly Mauzóleum megtekintése, mely bár restaurálásra szorul, mégis hozza azt a klasszicista stílust, melyet Pollack Mihály megálmodott számára 1847-ben.

Mivel a közép-dunántúli település nem bír annyi látnivalóval, ami több napra elegendő lehetne, ezért a környék felkeresésekor érdemes előre tájékozódni arról, hogy milyen látnivalókkal rendelkezik Bicske környéke. Ezekben pedig nincs hiány, hiszen legyen szó akár a zsámbéki Lámpamúzeumról, a lovasberényi Cziráky-kastélyról, vagy a martonvásári Beethoven Emlémúzeumról a Brunszvik-kastélyban, a régmúlt korok építészetében és kiállításaiban nincs hiány.

Jobban kedveli a természetben töltött időt? Ebben az esetben is kitűnő választásnak bizonyul Bicske környéke, ugyanis számos túraútvonal várja azokat a turistákat, akik az aktív pihenés megszállottjai, és szívesen megismerkednének a terület állat-, és növényvilágával. Ezt szolgálja többek között a csákvári Geszner-házban helyet kapott Természettudományi Kiállítás, mely 2000-től fogadja az érdeklődőket, s a Vértes-hegység természeti és kulturális értékeit igyekszik bemutatni a látogatóknak.

Bicskei eladó családi házak is érdekesek lehetnek az Ön részére. Tekintse meg az Ingatlanegy.hu eladó ház ajánlatait.

A Vidrafű-tanösvény akár egész napos túrázási lehetőséget kínál azoknak, akik a nagyvárosi rohanásból kiszakadva szeretnék átélni mindazt a csodát, amit a szabadtéri program és a természet közelsége jelenthet. Szintén a területen helyezkedik el a Haraszt-hegyi Tanösvény, ahol két-három órás gyalogtúrán vehetnek részt a vállalkozó szellemű turisták.

A térség természeti adottságaiból is adódóan kiváló választásnak bizonyul Bicske azok számára, akik a nyüzsgő turistaközpontok helyett inkább tennék le voksukat a némileg csendesebb pihenés mellett. Ha négy-öt napot nem is, de egy hosszú hétvégét mindenképpen érdemes rászánni Bicske és környékének felfedezésére.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy