Biatorbágy

A tizenkétezer lakosú Biatorbágy a Pest megyei Budaörsi kistérségben található, és 1966-ban két település, Bia valamint Torbágy egyesülésével keletkezett.
A település a megye nyugati részén fekszik, északról Páty, északkeletről Budakeszi, keletről Budaörs, délkeletről Törökbálint, délről Érd, délnyugatról pedig már Fejér megye és Etyek határolja. Maga a város a Zsámbéki-medencében terül el, mindkét része utcás jellegű, az újabb építésű területek pedig erős etrvárosi jellegzetességeket mutatnak. A tizenkétezer lakosú Biatorbágy a Pest megyei Budaörsi kistérségben található, és 1966-ban két település, Bia valamint Torbágy egyesülésével keletkezett. A település a megye nyugati részén fekszik, északról Páty, északkeletről Budakeszi, keletről Budaörs, délkeletről Törökbálint, délről Érd, délnyugatról pedig már Fejér megye és Etyek határolja. Maga a város a Zsámbéki-medencében terül el, mindkét része utcás jellegű, az újabb építésű területek pedig erős etrvárosi jellegzetességeket mutatnak. Biatorbágy ideális helyszín azoknak, akik közel szeretnének maradni Budapesthez, mégis elég távol a főváros zajától. Az M1-es segítségével könnyedén és gyorsan beérhetünk a Budaörsi útra, a Moszkva tér pedig a maga húsz kilométeres távolságával 25–30 perc megközelíthető. A város területe az őskor óta lakott, településmaradványokat találtak a Honfoglalás korából is. Biatorbágy egyik leghíresebb látnivalója a jelenleg használaton kívül lévő vasúti völgyhíd, amely Magyarországon egyedüliként páro sínpárral rendelkezik. Híres látnivaló még a Sándor-Metternich-kastély, a Szily-kastély, a Szent Vendel-kápolna, a templomok, a természetvédelmi területként funkcionáló Ürge-hegy, valamint az Iharos, ahol egyes vélekedések szerint Árpád vezér gyakran vadászott. Biatorbágy testvárosa a németországi Herbrechtingen, a romániai Gyergyóremete, valamint a ciprusi Kiti. Biatorbágyon jó minőségű, kiváló elhelyezkedésű eladó házakat találunk. A városba költözők számtalan családias hangulatú, szépen felépített eladó ház közül választhatják ki azt, ahol életük következő állomását szeretnék tölteni.

Biatorbágy Pest megye nyugati részén található, területe 43,8 négyzetkilométer, egy 2012-es adat szerint 12 496 fő lakja. A város Bia és Torbágy települések egyesítésével jött létre 1966-ban. A korábbi nagyközség 2007-ben kapott városi rangot. Biatorbágy a Budai-hegységtől övezve, a Zsámbéki-, illetve a Budaörsi-medencében terül el. A terület már az őskorban lakott volt, legkorábbi írásos említése pedig a XII. századból való. Az akkori Bia és Torbágy települések a török uralom korában elnéptelenedtek, előbbibe ezután magyarok, utóbbiba pedig németek települtek be. 1739-ben Bia lakóinak nagy része pestisben meghalt. A XVIII. század végén több malmot építettek ide, illetve szabályozták a patakokat. 1884-ben megépítették az első torbágyi viaduktot, illetve egy vasúti vágányt, 1898-ban pedig a másodikat. 1924-ben egy hatalmas tornádó nagy pusztítást végzett mindkét településen. 1931-ban pedig a hírhedt biatorbágyi merénylet követelt áldozatokat, melyben Matuska Szilveszter bécsi gyáros felrobbantotta a viaduktot.Bia és Torbágy 1950-ben egyesült, 1958-ben különvált, 1966-ban azonban ismét egyesült, és az így létrejött Biatorbágy nagyközségből 2007-ben lett város. A lakók többsége a városban dolgozik, de sokan járnak Budapestre, Budaörsre és Törökbálintra is. A Biatorbágyon működő vállalkozások nagy része vendéglátóiparral, szállítmányozással, csomagolóanyag-gyártással és számítástechnikai szolgáltatásokkal foglalkozik. A település lakóinak száma a nyolcvanas években lecsökkent, 1991-től azonban növekszik. Egyre többen költöznek ide, hogy kiszakadhassanak a főváros nyüzsgéséből. Ha ön is csendesebb életre vágyik, érdemes megtekintenie a Biatorbágyon eladásra kínált összes eladó ingatlant.

A pest megyei Biatorbágy lakóinak száma 2012-ben 12 ezer fő, a nyolcvanas években a népesség fogyásnak indult, ez a folyamat azonban 1991-től megfordult. Azóta egyre szívesebben költöznek ide az emberek. Ha kíváncsi rá, miben rejlik a város varázsa, tekintse meg a biatorbágyi eladó lakásokat. A település mai területén már az bronzkorban is éltek emberek. Legelső írásos említése 1192-ből származik. Eredetileg két község állt a helyén, Bia és Torbágy. A török hódoltság idején mindkét település elnéptelenedett, az ezt követő években, betelepítések folytán azonban újra benépesült, előbbibe főként magyarok, utóbbiba németek költöztek. 1739-ben a nagy pestisjárvány a környéket is elérte, a lakók fele meghalt. 1884-ben kezdődött meg a híres-hírhedt biatorbágyi vasúti viadukt építése, ekkor készült el az első torbágyi viadukt, illetve egy vasúti vágány, 1898-ban pedig a második. A viaduktot Matuska Szilveszter bécsi gyáros 1931-ben felrobbantotta. Bia és Torbágy 1950-ben egyesültek, aztán 1958-ban szétváltak, majd véglegesen 1966-ban egyesültek. Az így létrejött Biatorbágy 2007-ben kapott városi rangot. A város nevezetességei közé tartozik a már használaton kívüli kettős vasúti völgyhíd, a Szily-kastély, a természetvédelmi területté nyilvánított Ürge-hegy, Nyakaskő, az egykori Sándor-Metternich-kastély és az Iharos. A városban lakó munkavállalók legtöbbje itt helyben dolgozik, de sokan járnak Budapestre és Törökbálintra is. A helyi cégek legtöbbje szállítmányozással, csomagolóanyag-gyártással, számítástechnikai szolgáltatásokkal és vendéglátóiparral foglalkozik.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy