Budakalász

A fővárostól néhány kilométerere, csendesebb környéken keres eladó ingatlan lehetőségeket? A fővárostól északra található, tízezer lakosú Budakalász a Szentendrei kistérség egyik jelentős települése. A várost gyakran emlegetik úgy, mint a „Dunakanyar kapuja”, aminek oka, hogy Budapest felől Budakalászon keresztül juthatunk el a legkönnyebben Visegrád felé. A település a Duna jobb partján fekszik, északra tőle Szentendre és Pomáz, nyugatra pedig a csodás kirándulóhelyként ismert Csobánka fekszik. A város híres tava az Omszk-tó, amely kedvelt pihenőhely, és kiváló kikapcsolódást biztosít a városi rohanásban megfáradtaknak, a horgázni vagy éppen wakeboardozni vágyóknak. Budakalászhoz tartozik a Luppa-sziget, valamint a Duna-parti részen fekvő üdülőtelep is. A városból könnyedén elérhető a pilis hegyvonulat déli része, a Berdó- és az Ezüst-hegy, valamint a Nagy Kevély, amelynek környéke játszotta Eger várát és környékét az Egri csillagok című filmben. A települést az 5-ös HÉV-vel és autóbusszal közelíthetjük meg, ha a tömegközlekedést választjuk. Autóval gyorsan és egyszerűen az M0-n vagy a Szentedrei úton, északról pedig az utóbbival egyesülő 11-es úton érhetjük el. Budakalász komoly történelmi rendelkezik, nevét sokan a búzakalász szóból eredeztetik. A városban számos érdekes látnivaló akad; ilyen a Kálvária, az ortodox templom, valamint a Trianon emlékmű. A Budakalászra költözni vágyók jól megközelíthető, frekventált helyen fekvő és csendes, a közlekedéstől és pezsgétől távolabb eső eladó házak vagy építési telkek közül is válogathatnak. A város kedvelt helyszíne lett a Budapestről kiköltöző fiatalabb generációknak, sok eladó ház már az ő igényeiket is tökéletesen és igényesen elégíti ki.

Budakalász Pest megyében, a Szentendrei kistérségben, a Dunakanyar déli kapujában fekszik. Területe 15 négyzetkilométer, lakosainak száma 10 ezer. A város területén találkozik a Budai-hegység, a Pilis és a Visegrádi-hegység. A település környéke 15 ezer évvel ezelőtt is lakott volt, a kedvező természeti viszonyoknak köszönhetően már akkor telepedtek le itt különböző embercsoportok. A réz- és a bronzkorból is találtak emlékeket a régészek. Az i.e. VI. században szkíták telepedtek le a vidéken, illetve kelták nyomaira is bukkantak. Az Kr. e. I. században, az illír-kelta eredetű eraviscusokat követően a Római Birodalom hódító légiója érkezett a területre. Traianus császár korában a környék Pannonia Inferior néven katonai fennhatósággá vált. Budakalász körzetében egy védelmi rendszert építettek ki.Az V. században hunok és longobárdok, a VI. században pedig avarok éltek itt. A honfoglalás korában az izmaelita kalizok telepedtek le a területen, a város neve vélhetően innen származik. A vidék a török hódoltság alatt is lakott volt, Buda ostromának átmenetileg elnéptelenedett, majd újra benépesült. A XVII. század végén szerbek telepedtek le, később Mária Terézia pedig német telepeseket hozatott ide. A szerbek leginkább gyümölcstermesztéssel és kereskedelemmel, a németek pedig földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak. A XIX. század végén olaszok és bolgárok érkeztek. A XX. század elején két óvoda és egy elemi iskola létesült itt. 1888-ban elindult a gőzvasút, 1914-ben bevezették a távbeszélőt. Az 1980-as évektől sok, a fővárosból kiábrándult budapesti költözött ide, ez a folyamat ma is tart. Ha ön is szívesebben lakna vidéken, de a munka miatt mégis közel Pesthez, böngésszen a budakalászi eladó lakások között!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy