Nagykőrös

A Duna-Tisza köze sok tekintetben kiemelkedő városa. Az Ingatlanegy.hu oldalon számos eladó ingatlan hirdetés közül választhatja ki az Önnek megfelelőt. Cegléd kistérség egyik települése. A terület már ősidők óta lakott. 1897-ben alakult meg a Nagykőrösi Konzervgyár, mely 111 évig működött. Lakosságának száma 24. 700 fő. Területe 228 négyzetkilométer, melynek 35 százaléka erdő. Erdőségeinek fafajtái: tölgy, nyár, akác, és kőris. Nevét ez utóbbi fafajtából képezték. A Cegléd-Szeged közötti vasútvonalon érhető el. Közoktatási intézményei az Arany János Kulturális Központ, az Arany János Múzeum és a Pest megyei Levéltár kihelyezett osztálya. Nevezetességei közül talán leginkább említésre méltóbbak: a Református templom (ezt többször is átépítették), a Városháza (késő barokk stílusban készült tornyos épület), a Szent László Római Katolikus templom, az Iskolatörténeti Kiállítás, a Tímárház, ami egyébként arról híres, hogy ez a az egyetlen bőrszárító épület a megyében. (Az Alföld Aqua Termálfürdő és strand élményt jelentő kikapcsolódás az ország közepén. Akik már felkeresték, szívesen járnak vissza. Termálfürdője – 25 méteres úszómedencével, fedett, és egész éven üzemelő tanuszodával van ellátva. Melegvizes termálfürdő. Gyógyászati célra is alkalmas. Vize jódos, konyhasós, ami gyomor-, bél,- epe-, máj, illetve mozgásszerv betegségek gyógyítására alkalmas. A város vendégfogadása éttermek, szálláshelyek, panziók, cukrászdák, borkóstolók, minden egyéb vendégfogadásra alkalmas létesítményekben maximális igényeket elégít ki. Ha eljut a fővárosba, innen már érdemes felkeresni Nagykőröst, és egy kicsit megismerni! Biztos, hogy jól fogja érezni magát az egész családdal együtt, és újra meg fogja látogatni!

Nagykőrös egy patinás város Pest megyében, a Duna-Tisza közében. A ceglédi kistérség egyik települése. Budapesttől 80 kilométerre, délkeletre, az Alföldön, a Duna-Tisza közi dombságon épült fel. Neve a város területét borító erdők egyik fafajtájának, a kőrisnek a nevéből származtatható le. Közúton a Kecskemétet Cegléddel összekötő 441-es főúton, MÁV-val a Cegléd-Szeged vasútvonalon közelíthető meg. A város helyi közlekedését busszal oldották meg, de távolsági buszok is segítik az utasforgalmat. Igen sok látnivalója és nevezetessége van Nagykőrösnek. Turisztikai szempontból talán legfelkapottabbak a strand és a termálfürdő. A termálfürdő jódos, konyhasós melegvizes fürdő (25 méteres úszómedencével), amely gyomor, bél, epe, máj és mozgásszervi betegségek kezelésére ajánlott. Nagyon sokan keresik fel, és nagyon jó a vélemény a gyógyhatásáról. Főiskolája a Károlyi Gáspár Református Egyetem Tanítóképző kara.

Tekintse meg oldalunkon a Nagykőrösi eladó lakások fényképes hirdetéseit, használja univerzális keresőnket. A településen öt óvoda, 6 általános iskola, és három középfokú intézmény működik a városban. Művelődési intézményei az Arany János Művelődési Központ, az Arany János Múzeum és a Pest megyei Levéltár Nagykőrösi osztálya. Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet látja el a város és vonzáskörzete betegeit. Tüdőgondozó és Szűrőállomás is gondoskodik a betegek egészségügyi ellátásáról. Az önkormányzat mindent megtett és ma is megtesz azért, hogy a városban az egészségügy szempontjából is minden intézmény rendelkezésre álljon a betegek gyógyulása érdekében. Felnőtt- és gyermekorvosi rendelőkkel, fogorvosi rendelőkkel, gyógyszertárakkal is el van látva a város. Amennyiben Nagykörös településen szeretne családi házat vásárolni, akkor az Ingatlanegy.hu lehet az ideális választás az Ön számára.

Az első leleteket az újkőkorból találták meg a város területén és valószínűleg az avarok éltek hosszabb ideig a területen. Faluként legelőször egy 1266-os írásban említik. 1368-ban mezővárosi státuszt kapott ám itt jobbágytelkek nem alakultak ki, hanem szabad határhasználat létezett. A törökök megszállása idején végig lakott volt, hiszen ide menekültek a környék lakosai. A török védelem alatt álló városnak hadtápot kellett fizetniük az itt lakóknak. Az adókat többnyire salétromgyártással fizették ki. A törökök kivonulásával a földesúri hatalom átvétel veszélyeztette a várost. 1697-ben I. Lipót engedélyezte a vásártartást a mezővárosnak. A szabadságharc leverése után a németesítés miatt kellett aggódnia Nagykőrös lakosságának, de az egyházi támogatásának köszönhetően megszervezték a tanári kart. Arany János is 1851-ben Nagykőrösre költözött és elfoglalta a gimnázium irodalom tanári állását. polgári fejlődés a kiegyezés után jelentős volt. 1870-ben a közigazgatást átszervezésével Nagykőrös megkapta a szabadalmas mezővárosi címet, 1872-ben pedig a rendezett tanácsú városi jogot. A város virágzásának az I. világháború vetett véget. 1949-ben a malmok államosítása és a kézműiparosok önállóságának elvesztése valósult meg. Megjelentek az ÁFÉSZ boltok és a kiskereskedők tönkrementek. 1990 óta újra megindult a fejlődés és számtalan vállalkozás jelent meg a mezőgazdaságban és az iparban egyaránt.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy