Pécel

A tizenötezer lakosú Pécel a Pest megyei Gödöllői kistérség egyik városa. A település a Gödöllői-dombság északnyugati részén található, határos Budapesttel, Isaszeggel és Maglóddal. Pécel könnyűszerrel megközelíthető Budapest irányából a Péceli úton, a 31-es útról, valamint az M0-s autóútról.
Vasúttal a Budapest-Hatvan vonal segítségével juthatunk el a városba. Pécelt már az időszámításunk előtti időszakban is lakták, találtak itt ugyanis kő-, bronz- és rézkori emlékeket is. Az első okleveles említésre a 14. századig kellett várni. A török uralom alatt végig lakott helynek számított, viszont a tizenöt éves háborúban szinte teljesen elnéptelenedett.
A birtokközpontot a későbbi birtokos, Ráday Pál építette ki, és bár Pécel egy időre a 19. században elvesztette városi rangját, 1996-ban azt végül visszanyerte.
Fontosabb nevezetesség és látnivaló Pécelen a Fáy-kastély, a Ráday-kastély, a református templom, valamint a Villanegyed több kúriával.

A város fontos része a budapesti agglomerációnak, amit fekvésének és nyugodt hangulatának is köszönhet. Pécel testvérvárosa az ausztriai Mistelbach, valamint a finnországi Iisalmi.

Kedvező fekvése ellenére az eladó lakások értéke a megfizethető kategóriába tartozik, a kínálat pedig állandónak mondható. Az errefelé eladó lakás után kutatók kedves, nyugodt vidéki várost találnak, ahonnét könnyedén eljuthatnak a közeli nagyobb városokba, mégsem érezzük a főváros állandó szorítását. Az autóval és tömegközlekedési eszközzel is egyaránt gyorsan elérhető Pécel remek választás fiatal pároknak és családoknak egyaránt, akik nem szeretnék feladni Budapestet, mégis a hétköznapokat csendes és nyugodt környezetben szeretnék leélni.

Nem szerepel mindennap a hírekben, mégis néhány eladó háza miatt főoldalra kívánkozik Pécel városa. A tizenötezer lakosú település a Pest megyei Gödöllői kistérségben található, és adottságai kiválóak a nyugodt, pihentető vidéki életformához.
A település a Gödöllői-dombság északnyugati részén épült fel, és határos többek között Budapesttel, Isaszeggel és Maglóddal. A fővárosból Pécel gyorsan elérhető, ehhez mindössze az M0-s autóutat, vagy a 31-es utat kell választanunk, és rövidebb kocsikázás után máris megérkezünk.
A vasút csodás találmányával a települést a Budapest-Hatvan vonalon haladva közelíthetjük meg, és sokat ebben az esetben sem kell zötykölődnünk.
Pécel területén a régészek találtak már kő-, bronz- és rézkori emlékeket is, és a kutatók szerint a vidék gazdag a lelőhelyekben. A 14. században történt meg az első okleveles említés, a török hódoltság alatt pedig már mindvégig lakták. Ettől függetlenül a tizenöt éves háború során Pécel szinte teljes mértékben elnéptelenedett, és csak nehezen sikerült ismét benépesíteni.
Ráday Pál volt az, aki később kiépítette a birtokközpontot, és bár Pécel egy időre a elvesztette városi rangját, a huszadik század végén azt végül visszanyerte.
Fontosabb nevezetesség Pécelen a Fáy-kastély, a Ráday-kastély, a református templom, valamint a Villanegyed több kúriával, ezeket érdemes meglátogatni és egy kis időt szánni rájuk.
A város a budapesti agglomeráció egyik jelentős része, amit többek között annak is köszönhet, hogy fekvése és nyugodt hangulata sokak szemében előnyös. Pécel testvérvárosa az ausztriai Mistelbach, valamint a finnországi Iisalmi.
A települést a fővárosból ide költözők sok más mellett élhetősége és családias hangulata miatt szeretik. A legtöbb eladó ház a településen jól felszerelt és jó infrastruktúrával rendelkezik, valamint nagy arányban kapcsolták rá az ingatlanokat a közüzemű csatornahálózatba.
Az autóval és tömegközlekedési eszközzel is egyaránt gyorsan elérhető Pécel remek választás fiatal pároknak és családoknak egyaránt, itt kiváló eladó lakásók közül lehet kiválasztani a számunkra legjobbat.

Pécel Pest megyében, a Gödöllői kistérségben, a Gödöllői-dombság északnyugati részén található. Területe 43,64 négyzetkilométer, lakosainak száma 15 ezer fő. Ha azt tervezi, hogy az agglomerációba költözik a fővárosból, nézze át az összes péceli ingatlanajánlatot is, biztosan talál köztük megtekintésre érdemes házat vagy lakást. A város neve egy német eredetű férfinévből származik. Pécel mai területe már a kőkorban lakott volt. A későrézkori kultúra számtalan emlékét találták meg itt a régészek, ezt a korszakot péceli kultúraként emlegetik. A honfoglalás idején a város környékét szláv népek lakták. A XI. században a Tarján törzs telepedett meg ezen a területen. A XIV. században a falunak több birtokosa volt. Az első iskolát 1345-ben alapították, és az első vízimalmot is ekkoriban építették. Az 1347–49-es pestisjárvány megtizedelte a lakosságot. A mezőgazdaság, azon belül a szőlőtermesztés, a lótenyésztés, illetve a Rákos-patakból való hal- és rákhalászat dominált a lakosság körében. A török uralom alatt a népesség nagy része elbujdosott, 1689-ben kezdődött meg a terület újratelepítése. 1849-ben, az isaszegi csatánál több péceli állt be harcolni a seregbe. 1867-ben elindult a Budapest–Hatvan–Salgótarján-vasútvonal, 1870-ben pedig a Hatvan–Miskolc-vonal, melyek biztosították a település a fővárossal és egyéb városokkal való összekötetését. A század végén egyre többen érkeztek ide nyaralni Pestről. Pécel 1970-ben nagyközséggé vált, 1996-ban pedig megkapta a városi rangot. A település nevezetességei közé tartozik többek között a Fáy- és a Ráday-kastély.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy