Pomáz

Ha szívesen laknánk a festői Dunakanyar hegyei között, érdemes megtekintenünk az összes eladó pomázi ingatlanajánlatot, biztosan találunk közre néhány nekünk tetsző lakást vagy házat. Pomáz, a „Pilis kapuja” egy hegyek közé benyúló völgyben terül el Pest megyében, a Szentendrei kistérségben. Területe 49 négyzetkilométer, lakosainak száma 17 ezer fő. Pomáz területén már 50 ezer éve is laktak emberek. A Kőhegyen jó védhetősége miatt a bronzkorban jelentős település jött létre. Számottevő római emlék a területről nem került elő. A honfoglaló magyarok Pomázhoz közelében keltek át a Dunán. A település első írásos említése 1138-ból származik. A középkorban ezen a területen több falu állt. 1348-ban árvíz, majd pestisjárvány végzett nagy pusztítást a vidéken. A török időkben a község elnéptelenedett, 1690-re azonban ismét benépesült, később szlovákok és németek is ide települtek. A XVIII. században felépült a Wattay-Teleki kastély, az épületben ma gyermekvédelmi intézmény működik. A lakosság nagy része mezőgazdasággal foglalkozott, virágzott a szőlő- és gyümölcstermesztés, a terményeket főként Budán adták el. Fellendült a kézművesipar is, kovács-, tímár- és kerékgyártóműhelyek létesültek. 1901-ben megnyílt az első állami iskola a községben. Pomáz 2000-ben kapott városi rangot. A Pilis népszerű kirándulóhely, és a túrázók a Pilis kapuja révén Pomázon is megfordulnak. A pomázi HÉV végállomásáról egyszerűen besétálhatunk az erdőbe. Sokan látogatnak el a Kőhegyre, a Holdvilág-árokhoz vagy a Petőfi-kilátóhoz is. Pomázról Budapest könnyen elérhető, a Batthyány térről induló 5-ös HÉV-vel mindössze félórás út.

Pomáz egy tizenhatezer lakosú város Pest megyében, a Szentendrei kistérségben. A budapesti agglomerációba tartozó település kiváló természeti adottságokkal rendelkezik, és nemcsak a kirándulók kedvelik, hanem egyre többen választják ú otthonukul a fiatalabb és az idősebb városi generációk.
Pomáz Budapesttől mintegy két és fél kilométerre helyezkedik el északra, a szomszédságában Szentendre és Budakalász található. A város a Pilis-hegység kapuja, és két hegy, a Nagy- és Kis-Kevély aljában fekszik.
pillA közösségi közlekedés segítségével könnyedén elérhető, az 5-ös HÉV-vel harminc perc alatt Pomázon lehetünk, valamint több Volánbusz is megy Budapestre és a környező településekre.
A várost már az ősidőkben is lakták, számos újkőkori, réz- és bronzkori temetkezés nyomait találták meg itt a régészek. A rómaiak után avarok, sőt, a longobárdok is éltek itt.
A város a nevét a pomosus szóból kaphatta, ami gyümölcsöst jelent. Első írásos említése a 12. századra datálható. A török uralom alatt a magyar lakosság kisebbségbe került, a felszabadulás után pedig teljesen elnéptelenedett. A 19. század megépítették a Budapest-Szentendre vasútvonalat, amiből Pomáz is részesedett egy kisebb állomással.
A 20. században járási székhely lett, ennek köszönhetően megindult a nagyobb számú beköltözés, és kialakultak az újabb lakóövezetek. Pomáz 2000-ben kapott városi rangot.
A Pomázra költözni vágyók jól megközelíthető, frekventált helyen fekvő és csendes eladó házak közül is válogathatnak. A város kedvelt helyszíne lett a Budapestről kiköltöző generációknak, sok eladó ház már az ő igényeiket is tökéletesen kielégíti.

Pomáz Budapesttől mintegy két és fél kilométerre helyezkedik el északra, a szomszédságában Szentendre és Budakalász található. Tömegközlekedéssel könnyedén elérhető, autóbusszal és az 5-ös HÉV-vel gyorsan és komolyabb fennakadások nélkül elérhetjük Pomázt, ami összeköttetésben van emellett még a környező településekkel is.
A számtalan régészeti ásatás és kutatás után megállapították, hogy a várost az őskorban is lakták, valamint több újkőkori, réz- és bronzkori temetkezés nyomai kerültek elő.
Általános vélekedés szerint Pomáz a pomosus szóból kaphatta a nevét, ami gyümölcsöst jelent. A település első írásos említése a 12. századra tehető, más források szerint a török hódoltságot követően Pomáz szinte teljesen elnéptelenedett.
A város ugyanakkor sokat köszönhet a 19. században megépített Budapest-Szentendre vasútvonalnak, ami Pomázon is megállt.
A 20. században járási székhely lett, ennek köszönhetően megindult a nagyobb számú beköltözés, és kialakultak az újabb lakóövezetek. Pomáz 2000-ben kapott városi rangot.
Pomázon az eladó lakások értéke a megfizethető kategóriába tartozik, ezért is célpontjai ezek a fiatalabb generációknak, akik szeretnék élvezni a vidéki hangulatot, ugyanakkor családi házra még nem telik nekik. Az errefelé eladó lakás után kutatók kedves, nyugodt vidéki várost találnak, ahonnét könnyedén eljuthatnak a közeli nagyobb városokba, ugyanakkor elég távol vagyunk az igazi vidéki nyugalom átéléséhez.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy