Nagykanizsa

Több száz eladó ingatlan ajánlat közül válogathat Az Ingatlanegy.hu oldalain Nagykanizsáról is. Mit érdemes tudnia a településről? Nagykanizsa Zala megyében egy közepes méretű város. A megye déli részén, a Mura és a Zala folyókat összekötő Principális csatorna két oldalára épült. A városon halad át a7-es főút és az M-7es autópálya. Fekvéséből adódóan az országos átlagnál jobban érvényesül az Alpok, és a Földközi tengeri óceáni hatása. A város sokkal csapadékosabb, az ország hűvösebb városa közé tartozik. A város területe több mint l48 négyzetkilométer, az utolsó adatok szerint lakóinak száma 49.850 fő körül van. 1990-ben egyike lett az ország 20 megyei joggal felruházott városának. Aztán 2010-től ebben a városban is elindult a város-rehabilitációs program. Megkezdődött az egész belváros átrendezése, a közterültek is új arculatot kaptak. Mostanra kialakult városrészei: a Belváros, a Katonarét (egykori Új-Kanizsa), a Keleti városrész, Kisfakós, Kiskanizsa, Szigetvár (Ligetváros), és a Palin. A várostól mintegy 5 km-re, délnyugatra van egy repülőtér, amit inkább csak sportcélokra használnak. Sajnos a fejlesztése nincs is tervben, mert a Sármelléki repülőtér minél nagyobb mértékű kialakítására helyezik a hangsúlyt. A város fontos vasúti csomópont. Naponta közlekedi IC-járat Budapestre, Pécsre. Közvetlen nemzetközi vonal jár Horvátországba, Szlovákiába, Olaszországba, és Ausztriába. Autóbusz-közlekedését már több mint 60 éve a Zala Volán Zrt. biztosítja. 65 településre üzemeltetnek járatot, – ezen belül Baja, Budapest, Kaposvár, Pécs, Sopron, Sümeg, Szeged, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszegre – közvetlen járatokat biztosítsák a városok közti közvetlen közlekedést. A város legjelentősebb közművelődési intézménye a Hevesi Sándor Művelődési Központ. Persze számottevő még a Medgyaszay Ház, a Thury György Múzeum, a Halis István Város Könyvtár, a Honvéd Kaszinó, a Kodály Zoltán Vasutas Művelődési Ház, a Képzőművészetek háza és a Móricz Zsigmond Művelődési Ház.

Múzeumai közül említésre méltó a Thury György Múzeum, a Magyar Plakát Ház és a Képzőművészetek Háza Kiskastély. A város oktatása, oktatási intézményei szinte arány feletti a terület és a népesség adatait illetően, hiszen 10 jól felszerelt általános iskolája van, amely mindegyik rendelkezik az új, modern technika felszereltségével. A lakosságot, de még a környező falvakat, városkörnyéket is kielégíti a városban működő hét gimnázium és szakközépiskola, amelyekhez kollégiumi ellátás is tartozik a távolabb lakó diákok ellátására. Ezek az intézmények készítik elő a diákokat a városban Működő Pannon Egyetem Nagykanizsai karán Működő (Kampusz) karra, és ez az intézmény nagyon sok diák érdeklődésére tart igényt. A sport szinte minden ága (MotoCross, labdarúgás, kézilabda, amerikai futball, baseball, kosárlabda, sportrepülés, teke, kajak-kenu. Úszás, triatlon, vízilabda, asztalitenisz, sakk) képviselteti magát a városban. Idegenforgalom szempontjából elsősorban történelmi értékei jelentenének vonzerőt a turizmus számára, de nincs országos jelentőségű attrakciója a városnak. A vendégek általában inkább csak pár napra keresik fel ezt a szép helyet. Ezt persze érdemes lenne kihasználniuk! Látni ezeket a földrajzi adottságokat, és főleg az itteni lakosság vendégszeretetét. A város fel van készülve a vendégfogadásra: szépen berendezett motelek, hotelek, éttermek, vendéglátó egységek várják az ide látogatót!

Honlapunkon eladó házak és számos eladó lakás is megtalálható, valamint azokra is gondoltunk, akik csupán bérleményt keresnek akár üzleti akár magán célra. Zala megye déli részén található meg Nagykanizsa, amely a Mura folyótól mindösszesen 13 kilométernyire helyezkedik el. Nagykanizsán halad át a 7-es főút valamint elérhető az M7 autópálya is. Nagykanizsa története már az őskorra is visszavezethető, hiszen az újkőkorszakból származnak a legrégebbi leletek. Az első római kori leletek az 1. századra tehetőek. A XIX. századra már 13 000 lakossal büszkélkedhetett a város. A város gazdasági életét az 1867-es kiegyezés változtatta meg. Számtalan takarékpénztár és bank kezdte meg működését. A kiegyezést követően számtalan iskola alakult, amelyek között gimnázium és iparos iskola is szerepelt. 1864-ben már 18 000 lakosa, majd 1910-ben már 28 000 lakosa volt Nagykanizsának. A két világháború között Nagykanizsa egy határszéli város lett és a határ túloldalán már ott volt az ellenség tábora. A város fejlődése megrendelni látszott és a város ipara és kereskedelme elveszítette az addig megszerzett piacait is. Az 1920-as évek elején a fellendülés újra beindul és 1927-ben átadják a Városi Színházat, majd 1933-ban a városi strandfürdőt is. Nagykanizsa életében az 1930-as évek is nagy változást hoztak, hiszen felfedezték a zalai kőolajat és földgázt. Megalakul a Magyar Amerikai Olajipari Részvénytársaság, amelynek központját Nagykanizsán állítják fel. 1945 után a városnak megromlik a kapcsolata Jugoszláviával és teljesen megáll a városban a fejlesztés. Az 1960-as évek újabb nyugalmat hoznak és megindul az általános gazdasági növekedés. 2010-ben Nagykanizsa városa teljesen megújul köszönve a Városrehabilitációs Programnak.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy