Élénkülő ingatlanpiac a Balatonnál

utolsó módosítás: 2013. június 17. hétfő – (08:06) – Archív tartalom – Archive.org
A balatoni ingatlanpiac helyzetét vizsgálva elmondható, hogy az elmúlt időszakban élénkülés tapasztalható, s annak ellenére, hogy a kínálat még mindig nagyobb a keresletnél, az előző évekhez képest mégis jobban eladhatóak a „magyar tenger” partján a házak. A legfrissebb információk szerint április hónaptól folyamatosan nő az eladott ingatlanok száma. A régiót leszűkítve az is elmondható, hogy a legnagyobb kereslet a déli parton, Fonyód és Siófok között tapasztalható.

Két ingatlantípus örvend nagy népszerűségnek, elsősorban az újépítésű, körülbelül tizenhét millió alatti áron kínált vízparti házak a keresettek, de a rendkívül olcsó, jelentős felújításra szoruló ingatlanok iránt is vannak érdeklődők.

A balatonlellei Otthon Centrum ingatlaniroda vezetőjének, Szabó Tamásnak elmondása szerint is élénkült a kereslet, s bár alapvetően az irodának a 12-13 milliós nyaralók eladása terén van sikere, de alapvetően minden árkategóriában javulás tapasztalható. A szakemberek úgy vélik, hogy az árak tekintetében nincs jelentősebb változás, de tény, hogy a déli parton számolható 329 ezer forintos négyzetméterár meghaladja még a budapesti lakások 236 ezer forintos értékét is.

Természetesen irodafüggő, ki hogyan értékeli a helyzetet, hiszen például a kaposvári Genius 99 ingatlanközvetítő tulajdonosa úgy véli, hogy a Fonyódtól nyugatra elterülő ingatlanok közül legtöbben az 5-8 milliós kategóriát részesítik előnyben.

A túlkínálat miatt előnyös helyzetből induló vásárlók akár a meghirdetett árnál 10-15 százalékkal olcsóbban is hozzájuthatnak leendő ingatlanukhoz. Természetesen az igények attól függően eltérőek, hogy rendszeres ott tartózkodásra vásárolnak, vagy befektetési céllal állnak a kérdéshez. A szabadság idején való tartózkodás és a kiadás céllal vásárolt házaknál elsődleges szempontnak minősül a víz közelsége.
A vásárlók összetételét vizsgálva az tapasztalható, hogy külföldi érdeklődők szinte alig akadnak balatoni ingatlanok iránt, annál többen vásárolnának a fővárosból, Győr környékéről – mindez a magasabb jövedelmek miatt nyilvánvaló – , de Kelet-Magyarországról, sőt, a határainkon túl élő kint letelepedett magyarok közül is sokan gondolkodnak balatoni nyaraló, ház vásárlásában.

A kisgyermekes, harmincas családok általában az olcsóbb ingatlanok iránt érdeklődnek, míg a válságot meg nem érző, tehetősebb 40-50-es korosztály körében az akár száz négyzetméternél nagyobb ingatlanok a kelendőek, melyek saját stranddal rendelkeznek, és minden igényt kielégítenek. Az eladói oldalon azok állnak, akik a devizahitel-válság miatt kerültek nehéz anyagi helyzetbe, és balatoni ingatlanjuktól igyekeznének minél gyorsabban, áron alul megszabadulni, hogy egyéb anyagi kötelezettségeiknek eleget tudjanak tenni. A másik csoportba azok a tulajdonosok tartoznak, akik számára terhet jelent a nyaraló, villa fenntartása, és inkább pénzzé tennék azt.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy