Gyenesdiás

A „Balatoni riviérán” elterülő Gyenesdiás elsősorban fekvésének, és természeti értékeinek köszönheti azt, hogy a térség egyik leginkább kedvelt üdülőhelyének számít. Ehhez hozzájárul az az egyedülálló klíma, mely az atlantikus és a mediterrán éghajlati hatások egyvelegéből jött létre, s megfelelő feltételeket biztosít a helyi különleges növény-, és állatvilág kialakulásához.

Az üdülőfalu idegenforgalmi kínálata részben eltér a Balaton partján megtalálható nagyobb városokétól, hiszen nem feltétlenül a pezsgő éjszakai élet vonzza ide a turistákat, sokkal inkább az, hogy mind programok, mind szálláshelyek terén rendkívül családbarátnak minősül Gyenesdiás. Az üdülőterülethez két strand is tartozik, melyeken több játszótér, élményfürdő, csúszdázási lehetőség, baba-mama szoba, sőt, animátorok szervezte játéklehetőség is áll a családdal érkezők rendelkezésére. Természetesen az aktív pihenés és a sportok szerelmesei is megtalálják számításukat Gyenesdiás fürdőhelyein, ugyanis a vízi sportok széles választéka várja a turistákat.

Keszthely közelsége, és az általa kínált programok és nevezetességek mellett maga Gyenesdiás is színes idegenforgalmi kínálattal igyekszik még teljesebbé tenni az oda érkezők szabadságát. A Keszthelyi-hegység gyalogtúráin való részvétel igazi kalandnak bizonyul, nem nélkülözve a térség természeti értékeit sem. A kilátók, barlangok, források felejthetetlen élményeket kínálnak a természetjárás kedvelői számára. A kiépített kerékpárutakon való bringázás mellett természetesen a már megszokott balatoni vitorlázás, horgászat és sétahajózás sem hiányozhatnak a kínálatból.

A Madárpark hűen tükrözi azt a gazdag állományt, mellyel a Balaton környéke egyébként is büszkélkedhet. A 70-80-as években létrehozott madármegfigyelő állomáshelyek rendkívül jó döntésnek bizonyultak akkoriban, s mára a denevérektől kezdve az őzeken, muflonokon, vaddisznókon át számos állatfaj lelt otthonra a néhol bizony vadregényes tájon. A természeti értékek sora csak tovább bővül a Szent János-forrással, mely mentén Neopomuki Szent János szobra látható, valamint egy régi korok hangulatát idéző malomépület is megtekinthető itt. A park-, és pihenőerdőben a Festetics kilátó, valamint a Berzsenyi kilátó 355 méteres magassága ígér a turisták számára festői kilátást a környékre.

Az antik tárgyak iránt érdeklődők országos szinten is egyedülálló kályhagyűjtemény darabjait tekinthetik meg Gyenesdiáson, de a korongozás megismerésére is lehetőség nyílik a falu Kerámiaházában. Látható tehát, hogy a fürdőzés a falusi turizmusban már tapasztalt kínálattal egészül ki, mely hűen tükrözi a terület hagyományőrző tevékenységét.

A népszerű bowling, biliárd, tenisz, squash és minigolf mellett kalandpark látogatás is várja az adrenalin megszállottjait, ahol 70 akadállyal tarkított kötélpálya áll már három éves kortól a látogatók rendelkezésére, sőt, a gyenesdiási lőtéren az agyaggalamb lövészet kipróbálására is lehetőség nyílik.

Természetesen a környék gasztronómiai kínálatban sem szenved hiányt, s mi más is lehetne csalogatóbb a balatoni halételek mellett az itt termelt remek boroknál? A Darnay Bormúzeum és Szőlészeti Bemutatóudvar betekintést enged a bortermelés múltjába és jelenébe, de a kóstolás is a programhoz tartozik. A vallási tárgyú nevezetességek közül a Szent Ilona kápolna érdemel említést, valamint az 1894-ben épült Havas Boldogasszony templom.

Szintén a falusi turizmus és a családbarát-jelleg kerül előtérbe a Gyenesdiás Vadaspark felkeresése során, hiszen az érdeklődők akár kecskét is fejhetnek amellett, hogy megismerhetik kicsik és nagyok a ház körül élő haszonállatok életmódját, és személyes kapcsolatba is kerülhetnek velük. Ha a településen szeretne eladó családi házat vásárolni, biztosan jó döntést hoz.

A Balaton környékének kétségkívül egyik legsokoldalúbb üdülő települése Gyenesdiás, ahol egyszerre van jelen mindaz a turisztikai kínálat, amely a gyermekek és a felnőttek számára is aktív pihenési lehetőséget képes biztosítani. Nem hiányozhat sem a történeti jelleg, a rendezvényeken keresztüli hagyományőrzés, a természet közelsége, sem a remek fürdőzési lehetőség, a vízi sportok és a különleges programok.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy