Egyre gyakoribb a nagyobb lakásba költözés

utolsó módosítás: 2013. június 09. vasárnap – (16:09) – Archív tartalom – Archive.org
2011 szeptembere óta a Duna House felmérést végez ügyfelei körében, mely során arra kíváncsi elsősorban, hogy mi indokolja lakásvásárlásaikat. Az elmúlt két év tapasztalatai alapján elmondható, hogy a jelentős mértékben megnőtt azok számra, akik nagyobb lakásba kívánnak költözni, s ez indokolja a piac keresleti oldalán való megjelenésüket. Két év alatt vidéken 20 százalékról 25-re nőtt azok aránya, akik a fent említett indokot nevezték meg. Budapesten négy százalékos a növekedés, 14 százalékról 18-ra nőtt az érintettek száma.
A Duna House véleménye szerint ez igen nagy növekedésnek számít, s mára tényként kezelhetjük, hogy a befektetési célú vásárlások mellett az említett bizonyul a leggyakoribb oknak.

Emellett azonban azt is el kell mondani, hogy még mindig azok száma a legnagyobb, akik első lakásukhoz szeretnének hozzájutni. Ők havi szinten is az összes ingatlanvásárlás harmadát teszik ki. A Központi Statisztikai Hivatal adataival összevetve ez számszerűen gyakorlatilag annyi, ahányan házasságot kötnek időről-időre. Összesen 35-36 ezren házasodtak az elmúlt években, ez pedig szinte megegyező a 90 ezer tranzakció harmadával. Az előzőekben vázoltakhoz képest azonban nyilvánvaló, hogy ez a csoport a kisebb méretű ingatlanokat részesíti előnyben – leginkább az árak miatt. A nagyobb lakásba költözést az esetek nagy részében a gyermekek születése indokolja, miként a KSH születésekkel kapcsolatos adatai is erre utalnak.

2008 után az ingatlanpiacon tapasztalható helyzet és a gazdasági környezet sem voltak megfelelőek ahhoz, hogy a családok az ingatlanvásárlás, és a hitelfelvétel mellett döntsenek, ám 2012-ben az új szocpol, és a kamattámogatott hitelek kedvezőbb feltételeket teremtettek a gyermekes családok számára. Elsősorban a vidéki ingatlanpiacon mutatnak az adatok növekedést, és a 2012-es év második felétől egyre többen választják a nagyobb lakásba költözést. Szinte minden negyedik tranzakció ilyen céllal jön létre.

Az alapterületet vizsgálva az átlagos 65 négyzetméterről 75-re növekedett a megvásárolt ingatlanok mérete. A budapesti tranzakciók körében 56-ról 62 négyzetméterre növekedett a méret. Elmondható tehát az is, hogy a családok fővárosban tapasztalt biztosabb megélhetése növeli az ingatlanvásárlásra fordítható összeget.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy