Élénkül a balatoni nyaralók iránti kereslet

A Balaton környéki ingatlanok forgalmát vizsgálta az Otthon Centrum, s az adatok alapján elmondható, hogy az idei első negyedévben jelentősen több cserélt gazdát, mint a 2012-es év hasonló időszakában. A KSH adatai alapján 2008-ról 2011-re mintegy 41 százalékkal esett vissza a vízparti településeken az ingatlanok forgalma, ám a jelenleg tapasztalt lendület bizakodásra ad okot.

Legkeresettebbnek a 8, 10 és 13 milliós családi házak, nyaralók bizonyulnak, de például Siófok környékén nem ritka, hogy 16-20 millió forintos ingatlanok iránt mutatkozik kereslet. Bár nem mondható jelentősnek, mégis szót érdemel az akár 90-100 milliós áron kínált telkek forgalma, valamint a luxus apartmanoké. Ez utóbbiak tekintetében 450-600 000 forintos négyzetméterárral számolhatnak azok, akik megengedhetik maguknak.

Hasonló a helyzet Balatonfüreden is, ahol leginkább a 10-12 milliós lakások, valamint a 25-30 milliós házak iránt mutatkozik kereslet, de volt példa 50 és 100 millió forintnál értékesebb ingatlanok iránti érdeklődésre is. Négyzetméter tekintetében a 70-80 négyzetméter alapterület számít keresettnek a kedvelt vízparti városban.
Alapvetően elmondható, hogy a közvetlen vízparti ingatlanok jóval magasabb áron cserélnek gazdát, mint azok, melyek távolabb találhatóak a parttól, s ez a vásárlók döntéseiben és érdeklődési szokásaikban is megmutatkozik. Leggyakrabban a fővárosból érkeznek a vásárlók, de hasonlóan gyakoriak a Pest illetve a Zala megyei lakosok is, amikor balatoni ingatlanvásárlásról van szó, viszont továbbra sem jellemző, hogy külföldiek érdeklődnének a terület ingatlanjai iránt.

Az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója, Kühne Kata szerint sokan még mindig befektetési céllal vásárolnak a „magyar tenger” környékén. A jelenleg tapasztalható élénkülés véleménye szerint ösztönzően hathat, hiszen senki nem szeretné kihagyni a mostani alacsonyabb árakat.

Hasonlóan a Balatonhoz, a Velencei-tó partján található nyaralók és lakások forgalma is kedvezően alakult a 2013-as év első negyedévében, itt azonban a 6-8 millióért kínált ingatlanok a népszerűek, valamint sokan érdeklődnek a 2 helyiséges nyaralók iránt is. A 15-20 milliós házakat leginkább egész éves tartózkodás céljára vásárolják. Nem ritka, hogy budapesti munkahellyel döntenek a vásárlók a Velencei-tó partja mellett, s ettől még az ingázás szükségessége sem riasztja el őket.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy