A balatoni ingatlanpiacon télen sincs megállás

A Balaton környéki ingatlan piacon az érdeklődés 2006 óta változatlanul kiugró. A változó gazdasági adottságok mindössze a vásárlási célokat és a vevők rétegeit változtatta meg, illetve bővült a kínálat, de az mindenképpen kijelenthetőm hogy a kereslet visszaesése elhanyagolható mértékű.

Az elmúlt néhány év tapasztalatai alapján azonban a balatoni ingatlanok utáni érdeklődés már nem csak a nyár i évszakra korlátozódik. A kedvelt nyaralóövezeti ingatlanok vásárlásra ugyanis a nyári szezon utáni időszak inkább alkalmas. Ilyenkor az eladók nagyobb árengedményekre hajlandóak és az érdeklődő ügyfelek között is több a komolyabb vételi szándékkal rendelkező vevő.

A balatoni környéki ingatlant vásárlók elsősorban Budapestről és a többi nagyvárosból érkezik. A határokon túlról érkező vevők között magas az egykori magyar származásúak aránya. Ők elsősorban Norvégiából, Hollandiából, Szlovákiából és Németországból érkeznek, de a vevők között egyértelműen megállapíthatóan a belföldi magyar vevők vannak többségben.

Az általános ingatlanpiachoz hasonlóan a Balaton környéki ingatlanok utáni érdeklődés megállapíthatóan a tavaszi és nyári hónapokban erősebb, de az ingatlanközvetítők véleménye szerint a befektetési céllal vásárlók inkább előnyben részesítik a nyár utáni időszakot. Az őszi-téli hónapok alatti vásárlás mellett szól, hogy az ingatlanpiacra az őszi hónapok alatt kerül ki a legtöbb ingatlan.

A nagyobb értékű, százmillió forint körüli ingatlanok adásvétele is megállapíthatóan a téli hónapok alatt zajlik. Az ilyen magasabb értékű luxusingatlanok elsősorban Siófokon, Füreden, Zamárdiban,illetve Tihanyban jellemzőek inkább, de közvetlen Balaton parti kapcsolattal egyéb településeken is fordult már elő adásvétel.

A balatoni ingatlanok tekintetében is az egyik legfontosabb szempont az elhelyezkedés. A vevők által leginkább kedvelt részeken, Siófokon a Balaton part és a vasúti sin között lévő telkekért a vevők akár több tíz millió forintot is hajlandóak megfizetni, de a vasúti sínektől délre eső ingatlanokat már csak alacsonyabb áron, 10-14 milliós értékhatárig keresnek. Üres építési telek négyzetméterára a Balaton parti településeken hét-tizenkétezer forint körül alakul, de a parthoz közeledve ez az ár akár hatvan-hetven ezer forintra is emelkedhet.

Siófok parttól távolabbi belvárosában egy társasházi lakás 10-15 millió forint körül alakul, de a víz közeli új építésű apartmanok és társasházi lakások már 30-50 millió forintos áron cserének gazdát. A kínálat az ilyen jellegű vízparti lakások terén meglehetősen alacsony, a kevés eladó lakás négyzetméterára négy-hatszázezer forint körül alakul. A régebbi építésű 30-40 éves Balaton parti ingatlanok ára természetesen ennél lényegesen alacsonyabb, már tíz-húsz millió forint körüli áron is elérhetők.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy