Gödöllő

Gödöllőn szeretne eladó lakást venni? Fővárosunktól harminc kilométerre helyezkedik el Gödöllő, mely számos nevezetessége közül elsősorban a hazai legnagyobb kastélyaink egyikével büszkélkedhet. A településről első feljegyzéseink 1349-ből származnak, ám hasonlóan sok más régióhoz, a török hódoltság idején ez is szinte teljesen elnéptelenedett, majd később újraépült. Mára ipari parkja kiemelt jelentőséggel bír gazdasága szempontjából, amihez a főváros közelsége is nagymértékben hozzájárul.

Idegenforgalmi szempontból kétségtelenül legismertebb látnivalója a Grassalkovich-kastély, mely a 18. században Grassalkovich Antal földesúr központi birtoka volt, de arról is híres, hogy I. Ferenc és felesége, Erzsébet nyári lakhelyéül , valamint a két világháború között Horthy Miklós rezidenciájaként szolgált. A barokk építészeti stílus műremeke ma több kiállításnak ad otthont, de előszeretettel választják divatbemutatók, exkluzív események, fogadások, fotózások színhelyéül is. A Királyi kastély tehát jóval több annál, mint hogy csak az Erzsébet királyné-emlékkiállításnak, és a Grassalkovich családot bemutató tárlatoknak adna otthont. Festői szépségű környezete a művészetek képviselőit is megihleti, nem véletlen, hogy itt tartják a Liszt Fesztivált, a Barokk Kastélynapokat, vagy a Hárfa Fesztivált is. A kastély mellett annak 28 hektáron elterülő parkja is mindenképpen említést érdemel, hiszen védett természeti értékekkel várja az oda látogatókat.

A kastélyon belül nyitották meg néhány éve Horthy Miklós kormányzó bunkerét, amely a történelem iránt érdeklődők számára igazi csemegeként szolgál. Már a levezető folyosón is időutazást tehetnek a látogatók a plakátok, fotók és ismertető szövegek segítségével, melyek többek között kontinensünk leghíresebb bunkereit is bemutatják. Maga a bunker 20 főnek tudott óvóhelyet biztosítani, s a 10 méterrel a földfelszín alatt elhelyezkedő, mindössze 55 négyzetméteres két helyiség+ két illemhely falai 170 centiméter vastag vasbetonból készültek.

Gödöllő városának legrégebbi épületében kapott helyet a Városi Múzeum, mely 2001-ben még „Az év múzeuma 2000” kitüntető díj nyertese is lett. Sisi kultuszát öregbíti az Erzsébet-park, melynek felavatására még 1901-ben került sor I. Ferenc József jelenlétében. A híres kastélyparkból könnyedén megközelíthető, és a természeti értékek iránt érdeklődők számára remek választásnak bizonyul a séta a parkban, hiszen számos botanikai ritkasággal is találkozni a hársfasorok környezetében. A park 98 féle örökzöldje között Erzsébet királyné szobra áll.

A Kastélytemplom helyén korábban református templom állt, csak a későbbiekben került felépítésre a barokk stílus jegyeit magán viselő építmény, melynek diadalívjén a terület leghíresebb családjának, a Grassalkovichoknak a címere is helyet kapott. Szintén Grassalkovich Antal nevéhez köthető a városban megtalálható Szeplőtelen fogantatás névre hallgató szoboregyüttes, amely elsősorban külföldi mesterek keze munkáját dicséri.

A természetjárás és a növényvilág iránt érdeklődők aktív pihenéssel tölthetik szabadidejüket Gödöllő környékén, ugyanis itt terül el a Gödöllői-dombság Tájvédelmi Körzet, mely dombvidék számos értékes nagyvadnak biztosít lakhelyet. Emellett madárvilága is említést érdemel, és természetesen a Gödöllői Arborétum felkeresése sem maradhat el, ha a környék természeti értékeinek felfedezéséről van szó. A 354 hektáros területnek egytizede parkosított, a többi erdészeti kutatási célokat szolgál, és a rendszerváltás óta szabadon látogatható nyitvatartási időben.

A Szent István Egyetem Botanikus kertje szintén remek választás a természet szépségei iránt érdeklődők számára. Mintegy 150 egzotikus növényfaj várja az oda látogatókat, de a rovaremésztő növények és a magyarországi viszonylatban egyedülállóan gazdag bambuszkollekció is arra ösztönzi a Gödöllő városát felkeresőket, hogy semmiképpen ne hagyják ki a kert látnivalóit.

Tekintse meg az Ingatlanegy.hu eladó gödöllői családi ház kínálatát is.

A térség múzeumainak gazdag kiállítási anyaga, a történelmi nevezetességeket és a természeti kincseket sem nélkülöző idegenforgalmi kínálat kétségkívül vonzó úti céllá teszi Gödöllő térségét a kirándulni vágyók számára. A város akár több napos programkínálattal is várja azokat, akik utazásuk során nem szeretnék nélkülözni sem az országszerte híres látnivalókat, sem a természet szépségeit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy