Göd

A Dunakanyar közelében fekvő tizennyolcezer lakosú Göd a Dunakeszi kistérség tagja. A Pest megyei települést előszeretettel nevezik a Dunakanyar kapujának, mivel vonzó nyaralóhelynek számít kiváló természeti adottságai miatt.

A város Budapesttől körülbelül huszonöt kilométerre északra található, Váctól a távolsága ezzel szemben csak kilenc kilométer. Gödöt Dunakeszi, Sződ, Sződliget és Vác határolja, de a Duna túlpartján közel található még Szigetmonostor és Pócsmegyer.

A települést Budapest felől a 2-es főúton vagy a 2/A gyorsforgalmi úton lehet a legkönnyebben elérni. A tömegközlekedést választók vonattal a Budapest-Vác vonal, az autóbusszal utazók Volánbusz segítségével, a kerékpározás szerelmesei pedig a Duna mellett futó kerékpárúton utazhatnak Gödre.
A város területén ősidők óta laknak emberek, és számos történelmi és régészeti emlék maradt fenn. Feltártak már a környéken újkőkori, valamint réz- és bronzkori leleteket. A római uralom idejéből számos pénzérme is ránk maradt. A török kor után a város folyamatosan újratelepült, a reformkorban pedig fejlődés is történt.
A környéken az 1950-es években melegvízforrást találtak, a mai Termálstrand is erre épült. Fontosabb nevezetességei közé tartozik a Nemeskéri-Kiss Kúria, a Pich-villa, a Schöffer-kastély, az Irma-lak, a Latabár-villa, a számos templom, valamint a természeti értékek.
A kakaós csiga gödi találmány, de nem csupán ezért jó dolog válogatni a település eladó házai közül.
A költözni vágyók frekventált helyen található eladó ingatlanok közül választhatják ki a tökéleteset. A számtalan helyi eladó ház kielégíti a fiatalabb városiak igényeit, és persze szükség esetén az egy-két generációval idősebbek is kellően lázba hozza.

A Dunakanyar közelében fekvő tizennyolcezer lakosú Göd a Dunakeszi kistérség tagja számos eladó telek hirdetéssel oldalunkon. A Pest megyei települést előszeretettel nevezik a Dunakanyar kapujának, mivel vonzó nyaralóhelynek számít kiváló természeti adottságai miatt.A város Budapesttől körülbelül huszonöt kilométerre északra található, Váctól a távolsága ezzel szemben csak kilenc kilométer. Gödöt Dunakeszi, Sződ, Sződliget és Vác határolja, de a Duna túlpartján közel található még Szigetmonostor és Pócsmegyer. A települést Budapest felől a 2-es főúton vagy a 2/A gyorsforgalmi úton lehet a legkönnyebben elérni. A tömegközlekedést választók vonattal a Budapest-Vác vonal, az autóbusszal utazók Volánbusz segítségével, a kerékpározás szerelmesei pedig a Duna mellett futó kerékpárúton utazhatnak Gödre.
A város területén ősidők óta laknak emberek, és számos történelmi és régészeti emlék maradt fenn. Feltártak már a környéken újkőkori, valamint réz- és bronzkori leleteket. A római uralom idejéből számos pénzérme is ránk maradt. A török kor után a város folyamatosan újratelepült, a reformkorban pedig fejlődés is történt.
A környéken az 1950-es években melegvízforrást találtak, a mai Termálstrand is erre épült. Fontosabb nevezetességei közé tartozik a Nemeskéri-Kiss Kúria, a Pich-villa, a Schöffer-kastély, az Irma-lak, a Latabár-villa, a számos templom, valamint a természeti értékek. A kakaós csiga gödi találmány, de nem csupán ezért jó dolog válogatni a település eladó házai közül. A költözni vágyók frekventált helyen található ingatlanok közül választhatják ki a tökéleteset. A számtalan helyi eladó ház kielégíti a fiatalabb városiak igényeit, és persze szükség esetén az egy-két generációval idősebbek is kellően lázba hozza.

Ha életünk azon szakaszába éltünk, hogy a nyugodt, csendes környezet, a biztonság és a természet közelsége már többet jelent számunkra, mint a nyüzsgés, biztosan megfordult már a fejünkben, hogy érdemes lenne vidékre költözni. Ha a munkánk még mindig a fővároshoz köt, érdemes az agglomerációban keresgélnünk. Új otthonunkat akár Gödön is megtalálhatjuk, nézzük át az összes ingatlanajánlatot, hátha ráakadunk az ideális házra vagy lakásra! Göd Pest megyében, a Dunakeszi kistérségben található. Területe 22,24 négyzetkilométer, lakosainak száma 18 ezer fő. Göd vidéke az újkőkor óta lakott, számos leletre bukkantak a régészek ebből az időszakból. A római korban őrtornyot építettek ezen a területen, az avar korban pedig földvárat emeltek az út védelmezésére, ekkor alakult ki a falu is. Az első írásos említése a tatárjárás utáni időkből származik. A XV. században vízimalmot építettek a patakra, A török uralom alatt a terület fosztogatásoknak esett áldozatul, a lakosság elmenekült. A XVIII. században az újjáépült falu a Grassalkovich család birtoka lett, pálinkaház és sörfőzde épült itt. 1846-ban elindult az ország első vasútját Pest és Vác között, Göd lett a harmadik állomás. A század végén versenyló-tréningtelep üzemelt itt, Kincsemet is idehozták, akkori istállója ma is áll. Erősödött az ipar, szeszgyár, gazdasági vasút, tégla- és cementlapgyár létesült. 1914-ben Felsőgöd kivált Sződből, és önálló település, majd nagyközség lett. Alsógöd 1921-ben kisközséggé alakult. 1950-ben meleg vizű forrást találtak a területen, felépült a mai Termálstrand. 1970-ben Alsógöd és Felsőgöd egyesült, megszületett a mai Göd, mely 1999-ben kapott városi rangot.

A mai Göd Alsógöd és Felsőgöd önálló települések egyesülésével keletkezett 1970-ben. A város területe ma 22,24 négyzetkilométer, népessége 18 ezer fő. Az 1980–90-es évek óta egyre többen költöznek ki a fővárosból a Budapest környéki településekre, mert csendesebb, nyugodtabb környezetre várnak. Ha önt is vonzza a vidéki élet, keressen Gödön eladó lakást! A város mai területén már az őskorban éltek, a régészek több erre utaló leletet tártak fel. A Római Birodalom idején őrtorony épült itt, az avarok korában pedig földvár, a Duna és az út védelmére. A török hódoltság idején a falu elnéptelenedett, rengeteg épület elpusztult, később újjáépítették. A XVIII. században Grassalkovich-birtok lett. Göd volt a harmadik állomás az 1846-ban megépült Pest–Vác-vasútvonalon. A híres versenylovat, Kincsemet itt tréningezték, istállója ma is látható. A városban szesz-, tégla- és cementlapgyár létesült. A XX. század elején Alsó- és Felsőgöd még két különálló település volt, Felsőgöd 1914-ben önállósult, amikor kivált Sződből. A két község 1970-ben egyesült. A település nevezetességei többek között a Kincsem-istálló, a Nemeskéri-Kiss Kúria, a Schöffer-kastély, a Latabár-villa és Németh László író villája. A természeti értékek közül a kirándulók szívesen látogatják a Szakáts-kertet, a Széchenyi-forrást, illetve sétálnak a gödi Duna-szakasz vonalán. Gödöt a fővárosból a 2-es főúton vagy a 2/A gyorsforgalmi úton érhetjük el, de a Duna mellett végighúzódó bicikliúton is megközelíthető. Erre halad a Budapest–Vác-vasútvonal, illetve négy Volánbusz viszonylat is megáll a településen, a 300-as, a 301-es, a 321-es és a 345-ös.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy