Vác

Pest megyében, a Duna bal partján, a Dunakanyar központjaként ismert város Vác. A megye negyedik legnépesebb városa. Lakóinak száma 54.500 fő, területe 61,1 négyzetkilométer. A város lakossága szinte teljes mértékben magyar. A nyelvészek többsége szerint nevét egy Vác nevű remetéről kapta, aki akkor a terület erdőség borította részén élt. A Duna nagyban befolyásolja a város életét, hangulatát. A belváros részén strandot alakítottak ki, melyet a napozni, fürödni vágyók százai keresnek fel, akik – a tilalom ellenére is – gyakran mártóznak meg a Duna vizében. Váctól északra hegyek – a Pilis és a Dunai hegyek -, délre sík táj, az Alföld látképe fogadja az ide látogatókat. Gazdag kulturális élet zajlik a városban. A Váci világi vigalom minden év július utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre. Ez egy három napos rendezvény, mely után évről-évre nagyobb az érdeklődés. Könnyűzenei- családi és gyermekprogramok várják a látogatókat. Jelentős a városban az Európa fesztivál. Minden év május elsején rendezik meg. A helyi zenekarok lépnek fel. A fesztivál ingyenes, és évről-évre kiegészítik a programokat, ezért egyre többen keresik fel, nemcsak a városból, a környékről, de a távolabbi helyekről is. Egész nyáron van a városban Főtéri zenés hétvége. Ezek is a kulturális rendezvényekről, koncertekről, az ide látogatók szórakoztatásáról szólnak. Minden év szeptember második hétvégéjén Mária-búcsút rendez az egyházmegye. Ennek már hosszú hagyománya van. A rendezvény keretein belül szentmisék, körmenet, kirakodóvásár, körhinta és egyéb szórakozás várja azokat, akik érdeklődést mutatnak ez iránt. Sűrítse bele programjába Vác megtekintését!

Szerzetnénk néhány gondolatban bemutatni Önnek a települést: Ha elhagyjuk Budapestről a hosszú Váci utat, és rátérünk a 2-es főútvonalra, hamarosan elénk tárul a Duna bal partján egy nagyon szép és impozáns város. Ez Pest megye negyedik legnépesebb városa. Vácnak hívják. A városnak tizennyolc kistérségi települése van. Említést igényel még a Váci büntetés-végrehajtási intézet (Fegyház és Börtön), ami az egész ország számára köztudottan itt működik. A város nemcsak Budapest közelsége, de a helyi önkormányzat hozzáállása miatt is alig marad el a főváros kultúrájától, fejlettségi szintjétől. Látnivalóit nem is lehet felsorolni! A legjelentősebbek talán a Városháza, a Székesegyház, a Püspöki Palota, a Könyvtár, a Püspöki és Káptalani Levéltár. Számtalan templom, rendház, kápolna, kálvária és a zsinagóga ékesíti a várost. Múzeumokban sincs hiány a városban. Említésre méltó: Bormúzeum, a Görög templom, a Duna aPart Galéria, a Modern művészet Gyűjtemény, a Sporttörténet Kiállítás, a Torony Galéria, a Váci Értéktár, valamint a Váci Székesegyház Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény. Vác iskolaváros. Hét általános iskola, nyolc középfokú intézmény és gimnázium készíti fel a mai technika vívmányának mindenben megfelelő eszközzel a tanulókat a helyi főiskolára, illetve a nem messze lévő fővárosi felsőoktatásra. Felsőoktatási intézményei az Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Bartók Béla Zeneiskola. Mindkét intézmény iránt nagy az érdeklődés. Vácnak is, – mint manapság szinte minden városnak – van két tv-adója: az Es TV és a Dunakanyar TV. A helyi rádió is Dunakanyar néven üzemel, melyek a helyi és a közvetlen hírektől, eseményekről próbálják tájékoztatni a lakosságot. Vácot érdemes felkeresni és pár napra megtekinteni!

Vác katolikus püspöki székhely, hangulatát pedig a Duna határozza meg. A Belvárosban számos parkosított területet találunk, a partról pedig pazar látnivaló tárul elénk, ha a szemközti Pilis-hegység és a Budai-hegység nyúlványaira tekintünk.
A rendszerváltást követően komoly mértékű külföldi tőke érkezett, azonban a turizmus továbbra is jelentős szerepet játszik a város életében. Az itt élők és az ide érkezők szórakoztatásáról a Duna mellett több változatos program és látnivaló gondoskodik.
A városban több múzeum, templom és park található, a kellemes séta után pedig beülhetünk a főtér valamelyik hangulatos éttermében vagy cukrászdájába.
Napjainkban egyre többen gondolnak arra, hogy a megfizethető eladó lakások ára láttán kiköltöznek Vácra, amely frekventált helyen fekszik, ugyanakkor csendes és hangulatos. A város kedvelt helyszíne lett a Budapestről kiköltöző fiatalabb generációknak, sok eladó lakás már az ő igényeiket is tökéletesen és igényesen elégíti ki.

A vonzó idegenforgalmi központnak számító Vác Pest megye negyedik legnépesebb városa a maga harmincötezer lakosával. Vác kedvező fekvése miatt a Dunakanyar központjának számít, amely majdnem ezeréves történelemmel, valamint pezsgő kulturális életteé szép környezettel rendelkezik.
A város a Duna bal partján fekszik a Naszály hegy lábánál. Budapest felől közvetlenül a 2-es főúton érhető el, vonattal pedig a Nyugati pályaudvarról indulva a zónázó vonattal fél óra sem kell ahhoz, hogy begördüljünk a város állomására.
Autó és vonat mellett még a rév és a kirándulóhajó is a látogatók rendelkezésére áll, aki pedig extrémebb kikapcsolódásra vágyik, az kerékpárral is megteheti a Budapest-Vác távolságot, lévén a Duna mellett hosszú évek óta kiépült kerékpárút szolgálja ki a kétkerekűzés szerelmeseit.
Vác híres katolikus püspöki székhely. A parkosított Belvárosban több helyen is romantikus sétákat tehetünk, a partról pedig egészen elképesztő kilátás tárul elénk, ha a szemközti Pilis-hegység és a Budai-hegység nyúlványaira tekintünk.
A rendszerváltás után Vácra nagyobb külföldi tőke áramlott be, de a turizmus továbbra is az egyik legfontosabb ágazat maradt. A Duna és a sétálóutcák mellett számos program és egyéb látnivaló gondoskodik arról, hogy a váci lakosok mellett a turisták is kiválóan szórakozhassanak.
Vác városában több múzeum, templom és park található, a kellemes séta után pedig beülhetünk a főtér valamelyik hangulatos éttermében vagy cukrászdájába.
A megfizethető eladó telkek láttán sok városi vagy távolabb élő vidéki gondolkozik azon, hogy Vácra költözik, ami nemcsak szép és kiváló helyen fekszik, de egyedi hangulatával mindenkit magába bolondít. A sok eladó telek és családi ház Vácon már a fiatalabb generációk igényeit is tökéletesen elégíti ki.

Vác Pest megye negyedik leglakottabb városa. A Dunakanyarban fekvő település katolikus püspöki székhelyként funkcionál. Területe 61,6 négyzetkilométer, lakossága 34 ezer fő. A város neve valószínűleg személynévi eredetű, egy a XI. században a területen élő remetétől származik. A települést először említő írásos forrás is ebből az időszakból való. A város kedvező természeti adottságai, a folyó és az erdő biztosították az élelmet, a közlekedés és a vízi szállítás lehetőségét az itt lakóknak. Az államalapítás korában Szent István megalapította a váci püspökséget. A váci vár a város déli részén épült. A tatárjárás során a település egy része elpusztult, hamarosan megindult az újjáépítése, a német telepesek betelepítése. A török uralom kezdetéig a város fejlődésnek indult, akkor viszont ismét jelentős volt a pusztítás, a vidék elnéptelenedett, az épületek romokban álltak. Az újjáépítés a XVIII. századra valósult meg. A kézművesipar és a szőlőtermesztés fejlődésnek indult. A XIX. században üzemek és gyárak nyíltak a településen, 1846-ban megépült a Pest–Vác-vasútvonal. A két világháború alatt jelentős pusztítás érte Vácot. Ezután a lakosság száma növekedni kezdett, lakótelepek épültek. A város történelmi emlékekben gazdag, érdemes megtekintenünk a székesegyházat, a püspöki palotát, a diadalívet, a fehérek templomát, a barátok templomát, a múmiákat bemutató Memento mori kiállítást és a váci bormúzeumot. Nyáron a váci strandon fürödhetünk. Ha nem csak turistaként szeretnénk ellátogatni ide, hanem komolyabb terveink vannak a várossal, böngésszük át a váci eladó ingatlanajánlatokat, hátha megtaláljuk leendő otthonunkat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy