Ajka

Szeretnénk néhány rövid mondatban bemutatni Önnek a települést: Veszprém megye tizenegy város közül az egyik Ajka. A Bakony hegység peremén, a Közép-Dunántúlon, a Kisalföld keleti részén, a Balatontól 40 kilométerre található. Északon a 8-as főútvonal határolja, Bakonygyepesnél fordul az út a város felé. Területe mindössze 95 négyzetkilométer, lakóinak száma is alig több 28 ezernél.
Vasútvonalon a MÁV 20-as Szombathely – Budapest vonal érinti. A térség autóbusz-közlekedési csomópont. Naponta közel 200 busz-járat közlekedik helyi és távolsági viszonylatban. Kistérségi település. Kistérségei: Bakonypölöske, Csehbánya, Halimba, Kislőd, Városlőd, Magyarpolány, Noszlop. Nyirád, Öcs, Szőc és Úrkút. A városon több kis patak folyik át: a városközponton a Torna, a Csinger, a városhatáron a Csiger és a Polányi patak. A városban van egy természetesen létrehozott csónakázó tó is. Ezen kívül üzemel az Ajkai Kristályfürdő, Kemping és Fedett uszoda. Ez a létesítmény 1.700 négyzetméter vízfelület. Élménymedence, strand, napozóterasz, játszótér tartozik hozzá. Rendezvények színhelye is a legkellemesebb kikapcsolódási lehetőségekkel. Vendéglátás szempontjából a legkedvezőbb feltételekkel rendelkezik. Az élményfürdő mellett két hektár zöldövezetben árnyas, napsütötte helyen kiépített kétcsillagos camping található lakókocsi- és sátorhelyekkel, fűthető faházakkal. Jelentős az érdeklődés iránta. Az uszoda és a kemping egész évben, míg az élményfürdő szezonális jelleggel üzemel. Az ajkai Kristály Üveggyár országosan elismert. Nagyon sokat emlegetett termékük az ajkai kristály. Itt örökítik meg a kézi üveggyártás legszebb hagyományait. Érdemes Ajkát – ha csak rövidebb időre is – megtekinteni!

Veszprém megyében, a megyeszékhelytől néhány kilométerre, a Balatontól 40 km-re található a megye egyik városa: Ajka. Ajka kistérségi település, 11 kistérség tartozik hozzá. A Bakony helység nyugati peremén, a Közép-Dunántúlon van, ezért földrajzilag látványos a helyes-dombos vidék. Északon a 8-as főútvonal határolja, innen lehet megközelíteni. Vonattal a Szombathely- Budapest vasútvonal érinti. Hasonló a többi magyar városhoz, – az önkormányzat mindent elkövet, hogy minél jobban felzárkózzon a városi színvonalhoz. Több nevezetesség van, de talán a legfontosabbak: A Tósokberéndi Római Katolikus Templom, a Templombon található Evangélikus Templom és a Városi Múzeum és Fotógaléria, az Ajka Kristály Üveggyár, a Bányászati Múzeum, de talán a legkedveltebb a városliget a Csónakázótóval. A Magyar Imre Kórház látja el a város és a kistérség betegeit. Tizenkét felnőtt- és négy gyermek-orvosi körzeti rendelő van kialakítva, ezen kívül a kistérségekben is működnek ilyen rendelők. A bölcsődei, óvodái ellátottság is jó a városban. Az általános iskola elvégzése után hat gimnázium és szakközépiskola fogadja a végzős tanulókat. Különböző cégek, vállalkozások alakultak, melyek biztosítják a szolgáltatást a lakosság számára. Van állatorvosi rendelő, kutyakozmetika, esküvői-ruha szalon. Az ajkai ingatlan értékesítést és értékbecslést is több vállalkozás folytatja. Kutyaiskolát is üzemeltetnek. A vendéglátás sem hagy kívánnivalót maga után. Éttermek: Club Oázis, Csopak Vendéglő és Pizzéria, Építő étterem, Kapufa Vendéglő, Rigó Vendéglő. Ezeken kívül számos szórakozóhely várja az ide látogatót. Biztos nem fog csalódni, ha egy kicsit körültekint Ajkán!

A honfoglalás előtti időszakban Ajka területén szlávok éltek és őket követték a magyarok betelepülései. Ebben az időszakban az erdők felégetésével jutottak hozzá a szántóföldekhez és így kezdték el a mezőgazdasági munkálatokat. Csékúton és Ajkán erre utaló emlékek is megtalálhatóak. A Torna patak neve is szláv eredetű és Devecser szláv neve: kilencedszedő. A honfoglalás során különböző törzsek telepedtek itt le a folyók és a mezőgazdasági területek miatt. Árpád két fia Jutas és Fajsz foglalja el Ajak területét és itt telepszik le. Több falu összeolvadásából akalult meg Ajka a 11. és 13. század környékén. Ajka nevét a Hejko névből származtatják, aki egy vitéz földbirtokos volt és Gizellával jött Magyarországra. 1278-ban Ajka már templommal is rendelkezett ám az igazi fejlődés csak a 19- században indult be. 1836-ban felfedezték a Csingervölgyben a szénkészleteket és a kitermelés 1869-ben meg is indult. 1878-ban Neumann Bernát alapította meg az ajkai üveggyárat, amelyhez elengedhetetlen volt a vasút és a szén is. A világ első kriptongyára is ajkának köszönhető, hiszen Bródy Imre szabadalma alapján 1937-ben itt épült fel. 1941-1942-ben az erőművet is megnyitották, hiszen nagyobb mennyiségű bauxitot is találtak. 1950. november 1-jén lett Ajka várso, amelyhez akkor hozzácsatolták Bódét, Tósokberéndet és Tósokot is. A 70-es években már 32 üzem működött a területen és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Ajka egy iparvárossá fejlődik. 1987-ben Ajka elnyerte a Hild-érmet, amely a 30 éves tevékenységért járt. 2005 óta tart a város Agóra-terv szerinti felújítása és átépítése. Ha a településen szeretne új otthonra találni, érdemes lehet átnéznie az Ingatlanegy.hu eladó lakás ajánlatait.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy