Dunaharaszti

A budapesti agglomeráció részeként helyezkedik el Dunaharaszti a Pesti síkságon. A Ráckevei-Duna települése igen kedvelt hazai és külföldi turisták körében is, hiszen remek kirándulóhelyként és üdülésre alkalmas régióként tartják sokan számon. Az aktív pihenés szerelmesei számára a horgászati lehetőség, a bányatavak és a Duna vízi sportkínálata remek választásnak bizonyul.

Dunaharaszti története egészen a bronzkorig nyúlik vissza, majd a honfoglalás után fontos szálláshelyként tartották számon. A török támadások következtében szinte a földdel lett egyenlő, ám a német betelepítéseknek köszönhetően folyamatos fejlődés és újjáépítés kezdődött meg. A HÉV-vonalak kiépülésével a 19. század végétől beindult az élet a területen, kaszinóknak, kluboknak, üdülőnek, sportegyesületeknek adott otthont Dunaharaszti. Bár a világháborúk jelentős károkat okoztak, de ennek ellenére nem torpant meg a lakosság számának növekedése, és a fővároshoz való közelségének is köszönhetően mára az agglomeráció egyik vezető településévé vált.

A városban nem túl sok nevezetesség található, de azok közül kiemelkedik a Dunaharaszti Tájház, mely tulajdonképpen egy 1940-es korabeli sváb parasztház, ahol a területre egykor betelepített németség kultúrája elevenedik meg berendezés, fotók és dokumentumok formájában. A tájház egyébként hagyományőrző rendezvényeknek is otthont szokott adni.

A város ékességének számít a Laffert-kúria, vagy ahogyan korábban nevezték, a Granárium. A barokk stílusban épült épületet uniós forrásból újították fel, és ma méltán büszkék rá a helyiek. A katolikus templom 1903-ban épült Szent István király tiszteletére, akinek szobrát néhány éve avatták fel. A Kálvária-kápolna a határban helyezkedik el, s a hasonló nevű domb növényritkaságai miatt érdemes egy kis kirándulást tenni a területen.

Dunaharaszti egyébként is remek választás azok számára, akik itt szeretnének az eladó családi házak közül új otthont vásárolni és a természeti értékeket fontosnak tartják, és szabadidejüket is szívesen töltik a természet közelében. A Duna-Tisza csatorna horgászparadicsomként várja a horgászat, a természetes vizek kedvelőit, akik akár a csónakból történő, akár a parti horgászat szépségeinek hódolhatnak a kora tavasztól késő őszig terjedő időszakban.

A város legszebb részén, a Sport-szigeten séta, természet, csend és nyugalom várja mindazokat, akik szívesen kiszakadnának egy időre a hétköznapok rohanásából, és akár sportolással, akár egy jó könyv társaságában egy padon üldögélve töltődnének fel. A Sport-sziget több sétánnyal és parkkal is rendelkezik, és a víz csobogása sem hiányozhat a területről, ahol olyan védett állatokkal is találkozhat az érdeklődő, mint például a fák között megbújó fülesbaglyok. A gyerekeket játszótér várja, de hasonlóan szép terület helyezkedik el a város piaca mögött, mely a Kegyeleti park elnevezést kapta. A Hősök tere több emlékművel és szoborral kínál pihenést.

A Ráckevei-Duna ág evezőstúrák helyszíne kicsik és nagyok örömére egyaránt, de a lovaglás iránt érdeklődők is megtalálják számításukat, ugyanis Dunaharasztiban több lovasiskola is működik. A squash, a jetski, a vizisí, a tenisz sem hiányozhat a kínálatból, a belső tó partján pedig fürdőzési lehetőség várja a víz és a napfény megszállottjait.

Nagy szállodákra ne számítson, ha Dunaharaszti mellett teszi le voksát utazása során, de az apartmanok és a panziók igényes vendéglátást ígérnek az oda érkezők számára. A csendes pihenésre vágyók nem fognak csalódni a Budapest közelében elhelyezkedő kisvárosban, ahol az élet némileg bár lassabb a fővárosinál, de varázsa talán pont ebben rejlik a területnek. A vízparti kikapcsolódási lehetőségek garantáltan elnyerik mindazok tetszését, akik a természet közelében szeretnek tartózkodni, és a vizes kalandokra sem mondanak nemet.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy