Hajdúszoboszló

A Tiszántúlon, Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől 21 kilométerre található az ország egyik legjelentősebb üdülő-városa: Hajdúszoboszló. Oldalunk számos eladó ingatlan hirdetés közül válogathat, ha a településen szeretne új otthonra találni. Magyarország települései között nagyságrendben az 53. helyet foglalja el. Kistérségi település. Ebes, Hajdúszovát, Nagyhegyes tartozik hozzá. A város minden közlekedési eszközzel könnyen megközelíthető. A termálvizes strandfürdőtől mintegy 200 méterre található a hajdúszoboszlói repülőtér. A repülőteret az önkormányzat ingyen bocsátotta a klub rendelkezésére. Itt tartják nyáron a kirakodóvásárokat, a birkafőző napokat, és itt van évről-évre a Kösely Kupa díjugrató lóverseny. 1925-ben egy kutatófúrás eredményeként nem olaj, vagy gáz, hanem termálvíz tört fel, ami jelentősen megváltoztatta a város életét. Ettől kezdve a város fejlődésének iránya a fürdő-turizmus felé tolódott el. Ennek meg is van az eredménye. A Város Fürdőparkja ma Európa legnagyobb üdülője, stranddal, uszodával, aquaparkkal és élményparkkal ellátva. Vendéglők, éttermek és különböző vendéglátó egységek veszik körül. A város egyik városrésze a Bánomkert. Ez az üdülők, szállodák, vendéglátó egységek színhelye. Ide tartozik a Mátyás király sétány is, ahol szintén hatalmas szállodák épültek, és nagy érdeklődésre tartanak számot. A belváros sétálóutcája lenyűgöző. Legszebb épülete a Kálvin-téri Református templom. Vele szemben a Római Katolikus Templom található. A Fazekas Ház is egyik dísze a belvárosnak, egy nagyon szépen rendbe hozott nádfedeles építmény. A Bocskai Múzeum a Bocskai utcában helyezkedik el. Itt Cseh Gusztáv és Szombati László művészi öröksége látható. Aki egyszer már járt Hajdúszoboszlón, alig várja, hogy újra visszamenjen! Ha lakást szeretne vásárolni a településen, válogasson az Ingatlanegy.hu ajánlataiból.

Az Alföld északkeleti részén, a Tiszántúlon, Hajdú-Bihar megyében található az ország egyik legnagyobb termálvizű fürdőhelye: Hajdúszoboszló. Nyugati részén a Keleti-főcsatorna folyik. Magyarország 53. legnagyobb települése, területe 238,7 négyzetkilométer, lakóinak száma: 23.282 fő. Kistérségi központ. Települései: Ebes, Hajdúszovát, Nagyhegyes. Debrecentől 21 km a távolsága. Négy vonalon közlekednek a városban helyi autóbusz-járatok. Vonaton a Budapest – Nyíregyháza vonalon, közúton a 4-es főútvonalon érhető el. 1925-ben kutatófúrásokat végeztek olaj vagy gáz reményében, ekkor tört fel a termálvíz. Ez megváltoztatta a város életét. Innentől a város gyors fejlődésnek indult, és az ország egyik fontos turisztikai központja lett. A gyógyvíz feltárásával gyógyfürdő és strand alakult. Elindult a fürdő-turizmus. A fürdőpark Európa legnagyobb üdülőjévé nőtte ki magát. Strand, uszoda, aquapark és élménypark üzemel, amit számtalan vendéglő vesz körül. Ezen kívül a vendéglátás minden formája megtalálható. Az idősebbek a termálvizet kedvelik, míg a fiatalok a gyorsúszómedencét. A gyerekeknek is medencék és játszóterek állnak rendelkezésre. A főbejárat mellett építették fel Pávai-Vajna Ferenc szobrát, aki a gyógy- és termálvizet megtalálta. Ugyancsak itt található a szökőkút mellett a millenniumi emlékmű és a Harangház. A Harangházat három fafaragás veszi körül: a Turulmadár, az Életfa és a Csodaszarvas. A fürdő-negyedtől nem messze van a belváros, ami szintén sok látnivalót ígér, úgyhogy érdemes felkeresni Hajdúszoboszlót. Ha családi házat keres, akkor nálunk biztosan megtalálja azt ami az elképzeléseinek megfelel.

Legelőször 1705-ben találhatjuk meg a város nevének említését egy adománylevélen Szoboszló alakban. 1606-ban Bocskai István hajdúkat telepített be a szláv eredetű településre. A törökök támadásai teljesen elpusztították a települést és még a 19. században is alig fejlődött. 1925. október 26-án megtörtént a kutatófúrás, melynek során termálvizet találtak. A város élete ekkor teljesen megváltozott. A termálvíz miatt igen sokan látogatták meg a települést, hiszen az ízületi bántalmakra kiválóan hatott. Ma is ez a gyógyvíz tartja életben a várost és fejlődik folyamatosan idegenforgalma. A rengeteg termálvízzel eleinte nem is nagyon tudtak mit kezdeni. Később elhatározták, hogy fürdőt építenek az érkező vendégeknek. Ma már Hajdúszoboszló nemzetközileg is elismert gyógyhely, ahol számtalan egyéb gyógyászati ellátás is igénybe vehető. A fittness és a wellness szolgáltatások köre napról napra szélesedik, hiszen a helyiek felismerték az erre irányuló igényeket is. A hajdúszoboszlói gyógyvíznek igen egyedi ásványi anyag tartalma és nyomelem tartalma van, amely mind a megelőzésben mind a gyógyításban egyedülálló eredmények felmutatására képes.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy