Gyömrő

A Pest megyei Monori kistérségben található 16 ezer lakosú Gyömrő Budapest központjától alig harminc kilométerre fekszik, közigazgatási területét pedig regionális és térségi jelentőségű utak érintik és szelik át. A város könnyedén megközelíthető autóval és tömegközlekedési eszközökkel. Igazi kertvárosi hangulata és a főváros határához közeli elhelyezkedése miatt kedvelt célpontja az agglomerációba költözőknek. Vonattal a MÁV 120a számú, Budapest-Újszász-Szolnok között közlekedő vonalával közelíthető meg, autóval pedig a 31-es főút, a 3111-es és a 4603-as összekötő út segítségével érhetjük el. Gyömrő városát teljes közművel látták el, útjai és utcái végig aszfaltozottak. A város környékén már az őskorban is laktak emberek, az első írásos adat pedig 1274-ből származik. Gyömrő hosszú ideig volt járási székhely, dinamikus fejlődése pedig a több mint száz éve megnyitott vasútvonal óta tart. A városban televíziós stúdió is üzemel, valamint megtalálható itt egy bölcsőde, három általános iskola, egy gimnázium és szakközépiskola, két szakiskola, öt háziorvos, két orvosi rendelőintézet, három gyógyszertár, egy mentőállomás, egy önkéntes tűzoltóság, polgárőrség, egy könyvtár és művelődési ház, több bankfiók és egy városvédelmi egyesület.
Látnivalóként megemlíthető a Teleki-kastély, a tófürdő, a Tőzeges-tő, több templom (református és római katolikus), az állatkert, a magtár, valamint a római kori kőhíd.Bár Gyömrőnek remek fekvése van, a helyi eladó házak ára nem tartozik a megfizethetetlen kategóriába. Azok, akik szeretnének kiköltözni a fővárosból, Gyömrőn több újépítésű, kertes eladó ház közül is választhatnak. Ezekben a házakban a fiatal párok és a családok is jól érezhetik magukat.

Gyömrő Pest megyében, a Monori kistérségben, a Gödöllői-dombság lábánál, az Alföld északi határánál fekszik, 7 kilométerre Budapesttől. Területe 26,5 négyzetkilométer, lakosainak száma 16 ezer fő. A mai város területén már az őskorban is laktak. A Római Birodalom idején épült kőhíd ma is látható. A település első írásos említése 1274-ből származik. A település a középkorban virágzott, a török uralom alatt azonban elnéptelenedett. Mátyás király uralkodása alatt a Szekeresek hegyén pihentek a Pestről Szolnokra tartó kereskedők. 1705-ben itt zajlott a Rákóczi-szabadságharc egyik eseménye, a fejedelem beszédet intézett csüggedő katonáihoz, mindezt egy emlékoszlop örökíti meg. 1732-ben a település a Teleki családé lett, a kastély ma is népszerű látványosság. Ettől kezdve Gyömrő kulturális élete fellendült. 1882-ben indult el a Budapest–Újszász-vasútvonal, illetve ekkoriban jött létre a tófürdő is, melynek gyógyhatású vizében nyáron a városiak is szívesen fürödtek. Gyömrő 1913 és 1950 között járási székhely volt, 2001-ben városi rangot kapott. A településen egy bölcsőde, három óvoda, három általános iskola, egy gimnázium és szakközépiskola, két szakiskola, több orvosi rendelő és gyógyszertár, könyvtár működik. Látnivalói közé tartozik a tófürdő, a Tőzeges-tó, a Teleki-kastély, a Rákóczi-emlékhely, az Állatkert és a Magtár. Egyre többen költöznek ki Gyömrőre Budapestről azok, akik megunják a főváros nyüzsgését, és családos emberként úgy érzik, a természet közelében és nagyobb biztonságban szeretnék felnevelni gyermekeiket. Ha önt is vonzza a vidék, tekintse meg összes eladó ingatlan ajánlatunkat a gyömrői térségben!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy