2. kerület

Budapesten a II. kerületben vásárolna lakást és minél több eladó lakás hirdetést szeretne megtekinteni, mielőtt dönt? Budapest 2. Kerülete összesen harminchárom, több száz éves múltra visszatekintő városrészből áll. Az első emberi élet jelei a kerületben Pesthidegkút környékén fedezhetők fel. A talált régészeti leletek a neandervölgyi ember leszármazottainak jelenlétét igazolják. A főváros második kerületének területén már az időszámításunk előtti III. évezredben is éltek. Az i. sz. III. században a budai hegyvidéken a római katonai arisztokrácia birtokai voltak. Ezután hunok, illetve germánok lakták a területet, a régészek honfoglalás kori sírokat is feltártak. A kerület ezt követően is bővelkedik történelmi emlékekben, a római kortól kezdve az Árpád kor előtti időkig visszamenően. Az Árpád-kortól kezdve több település volt itt. A kerület egyik mai városrésze, az akkori Nyék falu mellett III. Béla korában királyi vadaskert működött. Hűvösvölgy a kerület két jól elkülöníthető, északi és déli része között képez átjárót, itt van az egykori Úttörővasút (ma Gyermekvasút) végállomása. Lipótmező nevét első tulajdonosáról, Göbl Lipót budai molnárról kapta. A városrészben épület fel 1868-ban a Magyar Királyi Országos Tébolyda, a későbbi – azóta bezárt – OPNI. A kerület ezt követően is bővelkedik történelmi emlékekben, a római kortól kezdve az Árpád kor előtti időkig visszamenően.

Esetleg családi ház ajánlatokat is megtekintene? A korábbi Jánoshegy, ma Szemlőhegy elnevezése Buda 1686. évi visszavívásához kötődik. A tüzérség megfigyelői ugyanis itt állomásoztak és szemlélődtek. Rózsadomb városrész Budapest egyik legnagyobb presztízsű és legelegánsabb lakóövezete. A legenda szerint a török időkben rózsákkal ültették be a területet, neve is innen ered. Szépilonán állt a XIII. században Kunc ispán majorsága, a legenda szerint az ő lánya vagy felesége volt a városrész nevét adó szépséges Ilona. Itt működik a neves Szép Ilona vendéglő, mely a feljegyzések szerint már legalább kétszáz ezt a nevet viseli. Egy másik városrész, Törökvész Buda 1686. évi visszavívásának állít emléket elnevezésével: itt győzték le ugyanis a törököknek segítő janicsárokat és szpáhikat. A főváros 1873-ban megtörtént egyesítésekor a következő budai külvárosokból jött létre Országút, Viziváros, Újlak. 1950-ben néhány község Pesthidegkutról és a harmadik és tizenkettedik kerületből számos területet csatoltak ide. A 2. Kerület fontos része a fővárosnak, azonban tudatosan kialakított saját arculattal és saját címerrel rendelkezik. Alapterülete több, mint 36 km2, ebből belterület 22, külterület közel 14 km2. A lakók száma több, mint 88 ezer fő. A statisztikai adatok szerint a lakóingatlanok száma meghaladja a 47 ezret.

Budapest 2. kerülete a főváros északi részén terül el. Szomszédai északon a 3. kerület, keletről a Duna folyó határolja. Délről az első és a 13. Kerülettel határos, míg nyugatról Dunakeszi, Remeteszőlős és Nagykovácsi, északnyugatról Solymár település határolják. A II. kerület több városrészből is áll, de leginkább a Hűvösvölgy, Rózsadomb, Pasarét, Törökvész, Vérhalom és Kurucles az, amelyet inkább kiemelnénk. A II. kerületi ezen kívül a Budai Tájvédelmi körzet, jelentős részével büszkélkedhet és a perem részeken megtalálható Budakeszi, Nagykovácsi és Remeteszőlős is az elmúlt időszak nagy nyertesei közé tartoznak. Nagyon sokan költöznek ki ezekre a részekre, hiszen itt mindenkit a csend és a nyugalom vár. Közel ám mégis a város zajától. Máriaremete, Pesthidegkút, Budaliget és Adyliget az elmúlt években az amerikai stílusú otthonoknak adott helyet, hiszen számtalan építkezés valósult meg itt. A kerület maga földrajzilag dombos területen található, a belvároshoz közel, aminek köszönhetően a legkedveltebb lakóövezet Budapesten. Ez természetesen az eladó II. kerületi ingatlanok áraiban is megmutatkozik. Az átlagos négyzetméterár meghaladja az ötszázezer forintot, amit csak egy szűk réteg tud megengedi magának. A kerület városrészei többek között Rózsadomb, amely luxus házairól és villáiról híres. Itt található Törökvész, Pasarét, Vérhalom és Kurucles. A kerület területileg két részre osztották. A déli és északi rész között az átjárót Hűvösvölgy jelenti. Az északi részt a II/A megkülönböztető jelzéssel illetik. Azok, akik egy igen jó beruházásra is szert tennének, mindenképpen a II. kerületi ingatlanvásárlás jelenti a megoldást. Az itt található ingatlanok igen értékállóak és minden módosabb családnak megfelelő megoldást biztosítanak arra, hogy végre nyugodt környezetben élhessenek.

A kerület belvárosiasabb részén található meg a Mamut bevásárló központ és a Moszkva tér és a kerületben több általános iskola, zeneiskola, óvoda és gimnázium is megtalálható. A kerület ezen kívül híre s a számtalan magániskoláról és óvodáról is, hiszen az elmúlt években az ezek iránti igény igen megnőtt. A kerületi nevezetességek közé sorolható a Millenáris Park, amely kicsik és nagyok örömére is szolgál a kellemes hétvégéken, valamint a híres Lukács fürdő is a kerület ékessége. A kerület minden pontját gyorsan és könnyel el lehet érni tömegközlekedési eszközzel. A legfontosabb csomópont a Széll Kálmán tér, amit a 4-es és a 2-es metró és a 6-os villamos is érint. A legkiemeltebb tömegközlekedési eszköz a Móricz Zsigmond tér és a Hűvösvölgy között közlekedő 61-es villamos. Számos szórakoztató és bevásárló központ, pláza található itt, melyek közül a legnagyobb a Mammut-1 és a Mamut-2, melyek a Széll Kálmán tér közelében helyezkednek el a város egyik legnagyobb ilyen jellegű központját alkotják. A Szél Kálmán térhez közel fekszik a Rózsadomb lábánál a Millenáris park, ami a fővárosban egyedülálló kulturális központ számos csarnokkal és parkkal.

36,34 négyzetkilométeres területével ez a főváros ötödik legnagyobb kerülete. A hegyes-dombos területen fekvő II. kerületből a belváros a Széll Kálmán térről, a 2-es metróval vagy a 4-6-os villamossal könnyen elérhető. A területen a régészek a neandervölgyi ember nyomaira bukkantak, az i. e. III. században harcos-kereskedő népek telepei voltak itt, és a római korban is lakott volt, erről számos későbbi lelet tanúskodik. Számtalan kertes társasház található itt, illetve az infrastruktúra is kedvező: a bevásárlóközpontok, éttermek, kávézók illeszkednek a lakók igényeihez. A kiadó lakások ára itt az egyik legmagasabb, azonban a gyönyörű környezet bőven kárpótolja az itt lakókat. A kerület nagy részén a Budai Tájvédelmi Körzet fekszik, ahol számos védett növény terem. A területen nagy számú külföldi állampolgár él, több konzulátus és nagykövetség épülete is itt található. Egyik városrésze Adyliget, mely nevét Ady Endréről kapta 1949-ben annak emléket állítva, hogy a költő előszeretettel vacsorázott a közeli, hűvösvölgyi Balázs vendéglőben. Szemlőhegy elnevezése a Buda 1686. évi visszavívásakor innen szemlélődő, azaz megfigyelő tüzérséghez kötődik. Az egyik legelegánsabb városrész, Rózsadomb területét a legenda szerint a török korban rózsákkal ültették be. Országút városrész az itt futó, Bécsbe vezető útról kapta a nevét. A XVIII-XIX. században vidéki jellegű terület volt, lakossága főként a rózsadombi szőlőket művelte.

Rengeteg zöldövezeti ingatlan, vagy éppen belvároshoz közel eső ingatlan bérelhető vagy vásárolható meg. A II. kerület igen sok városrészből áll, ismerkedjünk meg velük közelebbről is. Lipótmező 1820-ban került Göpp Lipót tulajdonába és mára egy kertes, villás területté nőtte ki magát. A Petneházy rét, amely eredetileg egy nagy legelő volt, ma már számtalan családnak biztosít meghitt kertes otthont. A Kurucles domb a Rákóczi szabadságharc idején a kurucokról kapta nevét és ma kertes villákkal övezett része a II. kerületnek. Pálvölgyön számtalan társasház és családi ház található meg a Szépvölgy alsó szakaszán. Máriaremete sík és lejtős utcáival gyönyörű kilátással hívogatja az ingatlan vásárlókat. Budaligetet egy sík terület jellemzi, amely nagyon napos és csendes. Erzsébet liget régebben svábok által lakott település volt, 1930-as évektől Hidegkút külső kerületéhez tartozik. Törökvész ma leginkább villákkal és társasházakkal van beépítve, itt található meg a Kapy úti toronyház is. Szépvölgy, amely Pesthidegkutat és Óbudát köti össze, ez a rész csak részben beépített és igen sok az erdős rész. A Budakeszi erdő nem mindig volt beépítve, de az utóbbi időben egyre többen keresik meg ezt a részt, hiszen itt a nyugalom szigete vár mindenkire. Pasarét a II. kerület egyik legnívósabb villanegyede és a Rózsadomb szintén, amely 195 méter magasan fekszik. Láthatjuk, hogy a II. kerületben igen sok lehetőség nyílik arra, hogy végre egy csendes és nyugodt, kellemes klímájú ingatlan kerüljön tulajdonunkba. Honlapunkon számtalan lehetőséget kínálunk fel Önnek!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy