Infrafűtés – a Nap melege a lakásban

utolsó módosítás: 2011. október 11. kedd – (12:05) – Archív tartalom – Archive.org
A fűtés korszerűsítésére irányuló kutatások és fejlesztések eredményeként szinte minden évben újabb találmány kerül piacra. Ezen fejlesztések nagy része elsősorban az energia- és környezettudatosságot tűzi ki célul. Csak ritkán hallani olyan új technológiáról, ami inkább az egészségünket, jó közérzetünket célozza meg. Az infrafűtés ilyen kevéssé ismert fűtési forma. De mitől olyan különleges?

Első olvasásra talán furcsának hangzik, de az infrafűtés teljesen fordítva működik, mint az eddig megszokott fűtési formák. A radiátor, vagy a konvektor, vagy bármilyen fűtőeszköz ugyanis a levegőnek adja át a hőjét. A lakás falai, valamint a tárgyak és a testünk később a már felmelegedett levegőből veszik fel a szükséges hőmennyiséget. Ennek megfelelően a levegő hőmérséklete általában magasabb, mint például a lakás határoló falainak hőmérséklete.

Az infrapanel azonban a Naphoz hasonlóan infravörös sugarat bocsát ki magából. Bizonyára mindenkinek ismerős az érzés, amikor a Nap egyszer csak előbújik a felhők mögül, és azonnal sokkal kellemesebb hőérzetünk támad. Ez annak köszönhető, hogy a Napból kibocsátott – szabad szemmel nem érzékelhető – infravörös sugarak akadálytalanul áthatolnak a levegőn, és a testünk közvetlenül képes átalakítani azokat hőenergiává. A Nap nem a levegőt melegíti fel, hanem a talajt, a tárgyakat, és természetesen minket. Amint az infravörös sugarak a bőrünkhöz érnek, azonnal melegebbnek érezzük a levegőt, holott az nem melegszik fel.

Egészséges és környezetbarát

Az infrapanelek az elektromos energiát alakítják át infravörös sugarakká, és éppen úgy ontják a kellemes hőt magukból, ahogyan a Nap teszi. Ezek a sugarak rendkívül jó hatással vannak nem csak a hőérzetünkre, hanem közérzetünkre is, ezzel együtt pedig értelemszerűen egész szervezetünk működésére. Mivel az infrapanelből kibocsátott sugarak a levegőt csak kis mértékben tudják melegíteni, ezért az nem kering a lakásban, mint a hagyományos fűtési rendszerek esetében. Természetesen így a por keringése is elkerülhető, ami allergiások számára igencsak vonzóvá teheti az infrafűtést.

Mindemellett az az előnye is megvan az infrafűtésnek, hogy egyáltalán nem bocsát ki magából semmilyen káros anyagot a fűtés során. Nyilvánvaló, hogy az elektromos energia előállítása – amivel az infrapanelek működnek – nem nevezhető környezetbarátnak, de a felhasználás helyén maga az infrapanel nem pumpálja a szén-dioxidot a levegőbe, mint oly sok fűtési megoldás. Ha az infrapanelek által felhasznált áramot valamilyen környezetbarát technológiával állítjuk elő, mint például a napelem, akkor már 100 százalékban környezettudatos megoldásnak nevezhető.

Gazdaságos?

Szakmai körökben szinte minden alkalommal vitát vált ki az infrafűtés gazdaságossága. Tény, hogy vannak sokkal gazdaságosabb fűtési megoldások is, hiszen néhány készülék akár háromszor, vagy négyszer több hőenergiát is képes előállítani, mint amennyi elektromos energiát felvesz. Az infrapanelek azonban körülbelül annyi hőenergiát állítanak elő, amennyi elektromos energiát használnak. Az infrafűtés gazdaságosságát azonban nem maga a készülék adja, hanem a felhasználó szokásai.

Mivel az infravörös sugarakat a bőrünk azonnal képes átalakítani hőenergiává, ezért sokszor a 18-19 fokos levegőt is kellemesen melegnek érezzük. Sokan mégis ragaszkodnak ahhoz, hogy a hőmérő a már megszokott 22-24 fokot mutassa a lakásban, még akkor is, ha egyébként a hűvösebb 19-20 fokban is jól éreznék magukat. Kijelenthetjük tehát, hogy az infrafűtés beszerelése mellett saját magunknak is változtatnunk kell felhasználási szokásainkon.

Fontos még megemlíteni, hogy az infrapaneleket működtethetjük szakaszosan is, éppen úgy, ahogyan a Nap „fűti” tágabb otthonunkat, a Földet. Kivitelezhető például, hogy javarészt éjszakai árammal működjön az infrafűtés, így megint csak jelentős spórolás érhető el. Az infrafűtés gazdaságos mivolta tehát elsősorban a felhasználói szokásokon múlik.

Hátrányok is akadnak

Sajnos mint majdnem mindennek, ennek a fűtési rendszernek is megvannak az árnyoldalai. Azt már korábban kifejtettük, hogy az infrapanel által kibocsátott infravörös sugarak a Naphoz hasonlóan melegítik fel a tárgyakat, falakat és minket, és később a levegő ezekből a tárgyakból veszi fel a hőt. Nos, ennek éppen ott láthatjuk hátrányát is, mint a Napnak, amikor elbújik a felhők mögé. Azonnal csökken a hőérzetünk, a kellemes meleg után akár 5-6 fokkal is hűvösebbet érezhetünk.

Hogy érthető legyen, miért jelent ez olykor hátrányt, egy konkrét esetről számolok be. Egy nagyon gyenge fűtéssel rendelkező irodába a tulajdonos infrafűtést szereltetett be, mert gyorsan és kevés bontással szerette volna megoldani a dolgot. Az infrapanel a falon kapott helyet, éppen szemben az íróasztallal. A gond az volt, hogy az íróasztal előlapja leárnyékolta az ott dolgozó lábát, képletesen szólva „nem sütött rá a Nap”. Így a lába folyamatosan fázott, mivel az infravörös sugarak nem tudtak hozzáférni. Ha az infrapanel huzamosabb ideig működött volna, akkor idővel a levegő is fel tudott volna melegedni olyannyira, hogy megszűnjön ez a probléma, de – irodáról lévén szó – munka végén mindig kikapcsolták azt takarékossági okokból.

A hátrány tehát ott jelentkezhet, hogy a – sok lakásban nem is túl jól mutató – infrapanelnek olyan helyet kell találni, ahol közvetlenül tudja melegíteni a bent tartózkodókat. Mindemellett néha az is előfordul, hogy valaki jobban érzi magát meleg levegőben és hűvösebb tárgyak között, mint fordítva, ez tehát ember függő is.

Mindazonáltal az infrapanel a lehető legjobb megoldás akkor, ha nagyobb bontás, és költségesebb beruházás nélkül néhány helyiséget melegebbé, komfortosabbá szeretnénk tenni. Ha akad olyan szoba a lakásban, ami valamilyen oknál fogva nem tud úgy felmelegedni, mint a többi, a teljes fűtési rendszer átalakítása helyett érdemes tenni egy próbát az infrapanellel.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy