Keszthely

Zala megye egyik jelentős városa Keszthely. Az Ingatlanegy.hu oldalain találja meg Ön is az ideális keszthelyi eladó ingatlant, ami megfelel elképzeléseinek. A Balaton délnyugati sarka a Zala folyó torkolatánál. Délen sík, északon dombosabb, mert itt a Zalai és a Keszthelyi hegység dombjai ölelik körül. Jelentős üdülő és fürdőváros. Területe mintegy 76 négyzetkilométer, lakosságának száma: 20.895 fő. Keszthely megközelítése minden közlekedési szempontból nagyon egyszerű. Vasúton Bécsből közvetlen járata van. Budapestről, és a Dunántúl minden városából, de az Alföldről is – ha nem is közvetlen, de csatlakozó járatokkal könnyen elérhető. Közúti közlekedése még a vasútnál is egyszerűbb. A 71-es főútvonalról lehet elérni, ennek a főútnak a körgyűrűje övezi a város. Elérhető még a 75, illetve a 76-os főútról is. Buszközlekedése messze az országos átlag fölött van, amit a Zala Volán Zrt. bonyolít. A távolsági járatok nemcsak a fővárossal, de a Dunántúl valamennyi városával, sőt az Alföld fontos városaival is összekötik. A helyi közlekedést is ez a cég oldja meg. Hévízre – az igénynek megfelelően – negyedóránkénti sűrűséggel közlekednek a buszok. A város közelében, Sármelléken nemzetközi repülőtér üzemel, leginkább német járatokat fogad. Nyáron hajójáratok köztik össze a balatoni teleülésekkel, többek között Balaton-Boglárlellével és Badacsonnyal. Mivel a város fontos üdülő- és fürdőhely, élénk turizmus alakult ki. Ezzel párhuzamosan fontos gazdasági és ősi történelmi értékekkel és kultúrával bír. Ezek egyik legjelentősebbje a Festetics kastély. Nincs olyan ember, aki Keszthelyen járt, ne kereste volna fel. Lenyűgöző a kastély szépsége. Akik még nem látták Keszthelyt, és főleg a Festetics kastélyt, feltétlenül keressék fel! Amennyiben lakást szeretne vásárolni a településen, biztosan jó döntést hoz. Az Ingatlanegy.hu segít Önnek megtalálni az ideális otthont.

Keszthely városa Zala megye egyik jelentős üdülő- és fürdőhelye. A Balaton délnyugati sarkán, a Keszthelyi öböl partján, a Zala folyó torkolatánál található. Területe délen sík, északon domborzatos, mert a Zalai és a Keszthelyi hegység dombjai ölelik körül. Élénk turisztikai és fürdőhely. Jelentős városi rangján kívül kistérség. 16 kistérségi település tartozik hozzá, ezek között említésre méltók a balatoni üdülőhelyek: Balatongyörök, Gyenesdiás és Vonyarcvashegy.
A város minden közlekedési eszközzel könnyen elérhető, ezen kívül a közelségében, Sármelleken repülőtér is található. Nyáron hajójáratok kötik össze a balatoni településekkel. Fontos gazdasággal, ősi történelemmel és kultúrával rendelkező város. Nevezetességei közül talán leginkább kiemelendő a Festetics Kastély. Ezt a látnivalót senki se kerülje el, aki Keszthelyen üdül, vagy nyaral. A városban működik a Pannon Egyetem Georgikon Kara. A kastélyon kívül nagyon sok látnivaló van még a városban a balatoni nyaraláson kívül. Megemlítendő: a Babamúzeum, a Vasúttörténeti Múzeum, a Balatoni Borok Háza, a Balatoni Múzeum, a Keszthelyi Panteon, A Marcipán Múzeum és Cukrászda. A Szendrey telepen található Szendrey Júlia szülőháza. Fenékpusztán, Zala folyó torkolatánál van a Kis-Balaton. Ez egy mocsaras, lápos, természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység, védettséget élvez. Látogatása egyes területeken csak a Nemzeti Park szakembereivel lehetséges. A városon halad át az Irottkőtől Hollóházáig tartó turistaút. Ez nemcsak az ország, de Európa első hosszú távú turistaútja. Nagyon nagy érdeklődésre tart számot. Keszthelyt nemcsak a balatoni nyaralás, de a látnivalók minél tüzetesebb áttekintése miatt is érdemes felkeresni! Ha eladó családi házat keres, akkor az ingatlanegy.hu-n megtalálhatja a legjobb lehetőségeket.

Keszthely egy igen kellemes város, főleg azoknak, akik kedvelik a balatoni panorámát, a fürdővárosok életét. Keszthely már az őskorban is lakott volt, hiszen a feltárt leletek mind ezt bizonyítják. Az őskor legutolsó szakaszában a területen a kelta nemzetség élt. A kelták a Kr.e. 15 környékén romanizálódtak és átvették a római szokásokat. 430-ban a hunok, 456-ban pedig a keleti gótok jelentek meg a településen. 535-ben már a langobardok éltek itt, majd 568-tól az avarok telepedtek le. 900 körül a honfoglaló magyarok pusztításait kellett a településnek elszenvednie, majd a magyarok a 10. század végén telepedtek le. Keszthely neve először egy veszprémi káptalan oklevélben tűnt fel. Ekkor már említésre kerül a Szt. Lőrinc kápolna.A keszthelyi királyi birtokot 1291-ben a Marcali család szerezte meg. A 14. században már Lackfi II. István nádor tulajdonában állt Keszthely. 1368-ban ferenceseket telepített be, ám 1397-ben Zsigmond király kivégeztette összeesküvés miatt. Az új templom és a kolostor a Fő téren épült újjá. 1403-ban mezővárosi rangot kapott Keszthely és vásártartási joggal is rendelkezett és 1427-ben Gersei Pethő János fiai kapták meg a várost. A 16. században már kőházak is megtalálhatóak a városban, amelyek a gazdag kereskedők tulajdonában álltak. 1532-ben Keszthely területén megjelentek a törökök és 1552-ben elmenekültek a ferencesek. A város népessége nem csökkent, ám adót fizettek a törököknek. 1745-ben a szabadságharc után felépült a barokk kastély és 1772-ben már céhek alakultak. Elindult a város fejlődése. A Festetics család nagyon sokat tett Keszthelyért. 1759-ben kórházat építettek, és gimnáziumot alapítottak. A szabadságharc leverése után a város újra fejlődésnek indult. A 20. század elején a világháborúk előtt óriási fejlődésnek indult az idegenforgalom. 1950-ben Keszthely átkerült Veszprém megyéhez és 1954-ben visszakapta városi rangját is. 1960 után számtalan külföldi vendég is érkezett a városban, az idegenforgalom fellendülni látszik. 1979-ben újra Zala megyéhez tartozik a város. A Festetics kastélyt helyreállították, felépült a Hotel Helikon. 1990-ben következett be a rendszerváltás és azóta is töretlenül fejlődik a város.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy