Siklós

Magyarország legdélebbi városaként tartjuk számon Siklóst, melyhez 1977-ben csatolták hozzá Máriagyűd falut. A Villányi-hegységgel határolt terület fekvése már sokat elárul arról, hogy a borturizmus bizony a város idegenforgalmi kínálatába erősen beletartozik. A honfoglaló magyarok és a római hagyományokat őrző lakosság, valamint a török időkben érkező szerb és horvát menekültek borászati tudásának keveredéséből olyan borkultúra keletkezett, melynek köszönhetően máig híres a siklósi fehér, és a villányi vörös bor.

A város legismertebb nevezetessége a siklósi vár, mely a hazánkban található egyik legrégebbi, jó állapotban megmaradt középkori vár. Az erőd falainak egy részét még a 13. században építették, a várkápolnát pedig a 15. században emelték, freskói és a várúr sírja mindenképpen megtekintést érdemelnek, ha a városban jár. Siklóson egyébként is számos történelmi emlék látható a török időkből, erre az időszakra utalnak temetői sírok, a csatornázás rendszere, a fürdő, dűlőnevek, de a helyreállított dzsámi épülete is, mely egyébként Europa Nostra díjat is kivívott magának.

A Malkocs Bej Dzsámi a 16. század második felében épült, ám az idők folyamán állaga rendkívüli módon megromlott, majd egy lakóépület részét képezte. Maradványaira 1969-ben bukkantak rá, s újjáépítése ezután kezdődött meg. Maga a restaurálás 1994-ben fejeződött be, s a munka sikerére jó példa, hogy Europa Nostra díj nyertes lett az épület. Napjainkban istentiszteleteket tartanak benne, a berendezés pedig a török állami néprajzi múzeum tárgyaival egészül ki.

A Siklós részét képező Máriagyűd kéttornyú templomáról híres, amely fontos zarándokhelynek minősül. A hazánkban Esztergomból induló, mintegy 420 km hosszú zarándokút végső helyszíneként várja a hívőket. A Máriagyűdi Kegytemplomtól indul az úgynevezett Csodabogyó-tanösvény, mely két és fél kilométer hosszan kalauzolja el a környék természeti kincsei között az érdeklődőket. Az aktív pihenés kedvelői számára lovaglási lehetőség áll rendelkezésre, de azok örömére, akik kerékpárral szeretnék felfedezni ezt a területet, a Három folyó kerékpáros túraútvonal is remek választásnak bizonyul.

Maga Siklós városa is számos programlehetőséggel várja a turistákat, és a koncertek, borversenyek, szabadtéri vásárok, irodalmi estek, és színházi előadások széles választékában minden korosztály megtalálja a számára szimpatikus időtöltést. A lakók egyébként nagy vendégszeretettel várják a látogatókat, és a város hangulata is kellemes, otthonos érzetet kelt az oda érkezőkben. Ha Siklóson szeretne élni és az itt akar házat venni, akkor érdemes átnéznie a Siklósi eladó családi ház ajánlatunkat.

A minőségi borturizmus természetesen magával hozza azokat a gasztronómiai élményeket, melyek a borfogyasztáshoz társulnak. A legnagyobb népszerűségnek örvendő Olaszrizling mellett a Muskotály, a Tramini, a Chardonnay is igen jó minőségben kerül előállításra a területen. Mindehhez természetesen olyan vendéglátás és kulináris élvezetek társulnak, melyek garantáltan elnyerik majd a konyhaművészetek iránt rajongók tetszését.

Azok a turisták, akik szeretnének a fürdőzés élményének hódolni, a város fürdőjében tehetik ezt meg, ahol a fedett és szabadtéri medencék között gyógyvizesek is helyet kaptak, így minden korosztály megtalálja az igényeinek megfelelő fürdőzési lehetőséget. A rekreációt célként kitűző wellness élmény szaunával, aromakabinnal, sóbarlanggal, gőzfürdővel, különféle masszázslehetőségekkel bővül ki, de a szépülni vágyók is megtalálják számításukat.

Siklós városában tehát minden megtalálható ahhoz, hogy akár egy hosszú hétvégét, akár több napot eltöltsön kedvesével, családjával, ráadásul a környék kiválóan alkalmas az aktív pihenésre, legyen szó akár túrázásról, akár kerékpározásról. Ha hosszabb időt töltene el itt és az eladó lakások után érdeklődik, akkor az Ingatan1.hu oldalin megtalálhatja, amit keres. A vallási vonatkozással bíró látnivalók éppen úgy megtalálhatóak a város területén, mint a történelmi nevezetességek.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy