Pécs

Keresi az ideális pécsi eladó ingatlanokat? Mindenekelőtt engedje meg, hogy az Ingatlanegy.hu kicsit bemutassa Önnek a várost. Pécs Magyarország déli,- délnyugati részén, nem messze a horvát határtól terül el. Északi fele a Mecsek hegységgel oldalaira kúszik fel, míg a város déli határa síkság. Elhelyezkedésének köszönhetően a várost északról védi a Mecsek, míg délről nyitott és így igen kellemes, meleg éghajlat jellemzi. Pécs lakossága jelenleg 160 ezer fő körül alakul. A város lakossága az 1970-es évekig az országos átlagnál dinamikusabban emelkedett, ezt követően azonban ez a tendencia megfordult és a 90-es évek elejétől jelentősen csökkent. 1985 után az elkövetkező 20 évben a város lakossága 12 %-al csökkent. Pécs neve az ókorban Sopiane volt. A szó maga latin eredetű, és az alapszava “mocsár”-t jelent, bár ezt többen vitatják. Az elnevezés nagy valószínűség szerint annak köszönhető, hogy a város helyén álló római kori város déli oldala elért az akkor még rendkívül mocsaras rétig. Ezt az 1980-as régészeti feltárások is igazolták. A Pécs magyar elnevezés először 1235-ben fedezhető fel egy oklevélben. A név eredete mind a mai napig nem bizonyítható. Pécs öt nagy városrészre osztható: Belső városrész, Mecsekoldal városrész, Nyugati kereskedelmi övezet, Meszes és Uránváros, Pécs déli városrészei, Csatolt falvak. Pécsett 31 pénzintézet és biztostó társaság működtet fiókot vagy regionális igazgatóságot. Annak köszönhetően, hogy a pécsi önkormányzat a közelmúltban iparterületek kialakításába kezdett, kialakult az 50 hektáros alapterületen elhelyezkedő Pécsi Ipari Park. Pécs, mint Baranya megye és a Dél-dunántúli régió központja, gyűjtő és középpontja az országos és megyei jelentőségű közutaknak. Pécs Budapestről az M6-os illetve az M60-as autópályán közelíthető meg. Pogány településen található Pécs nemzetközi reptere. A reptér működtetetését a község együtt végzi a megyeszékhellyel. A forgalmat szinte kizárólag a nemzetközi chartergépek és az üzletemberek kisgépei adják. Pécs 2012-ben elnyerte az Európa Kulturális fővárosa címet, ami jelentős változást hozott a város életében. Számos nagyberuházás indult, felújítások és új építkezések folytak. A megyeszékhelyen jelentősen megemelkedett a turisták száma. A várost 2000. decemberében az UNESCO Világörökségi Bizottsága felvette a Világörökségi listára, így a számos egyetemes történeti kinccsel rendelkező várost a kiemelkedően fontos kultúrtörténeti értékek közé sorolta.

A több, mint 2000 éves Pécs Magyarország dél-nyugati részén helyezkedik el a Mecsek hegység déli lejtőinél. A római birodalomban tartományi központként működött és akkori neve Sophiane volt. 1009 óta püspöki székhely, ami híven tükrözi kiemelkedő vallási és kulturális jelentőségét. Kiemelkedő oktatási és vallási szerepe mellett fontos állomása volt a Balkán irányába történő kereskedelemnek is. A török uralkodás ideje alatt is meg tudta őrizni központi szerepét. A hazai urán és kőszén bányászat központjaként jelentős szerep jutott Pécsnek a gazdasági életben a huszadik század folyamán is. Ez idő alatt mindvégig megőrizte vallási, igazgatási és kulturális szerepét, és ez napjainkban is jelentős hangsúlyt kap a város életében. A történelem során folyamatosan több nemzetiségű város volt, ahol a magyarok mellett horvátok, szerbek és németek lakták nagy számban.
Pécs ma is a Dél Dunántúli régió központja, lakossága eléri a 160 ezer főt. Kulturális élete ma is kiemelkedő, mind irodalmi, zenei téren. Saját színházzal és balett társulattal rendelkezik. Pécsen található az ország egyik legnagyobb egyeteme közel 29 ezer hallgatóval és számos szakkal. 2010-ben, köszönhetően a kiemelkedő kultúrtörténeti értékeinek, többek között mint a dóm, a barokk templomok és a világörökség részét képező ókeresztény sírkamrák az Európai Kulturális Fővárosa címet nyerte el. Korábban a város híres volt mezőgazdasági terményeiről és kitűnő borairól, a huszadik században új gyárak és jelentős ipara is kiemelt szerepet biztosítottak a városnak. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a azok a mesteremberek, akik csak kis céhként kezdtek el működni, majd a későbbiekben kinőtték magukat, nem csak távoli városokba szállítottak, hanem fellendítették a város kínálatát is, boltokat nyitottak. 20 században a párhuzamosan a város fejlődésével a népesség száma is emelkedésnek indult.

Magyarország ötödik legnépesebb települése, Pécs több mint százötvenezer embernek biztosít otthont. A város megyei jogú város, és Baranya megye székhelye.
Pécs története egészen a római korig nyúlik vissza, amikor is a latinok Sopianae néven várost alapítottak a kelta és pannon törzsek által lakott területen. A 4. században már jelentős keresztény központ és tartományi székhely volt, az ebből az időszakból származó ókeresztény temetői építmény az UNESCO Világörökség része.
A középkorban püspökséget, majd az ország első egyetemét alapították meg Pécsett, amely a korban az ország kulturális, művészeti életének jelentős központja volt.
A török hódoltság után Pécs szabad királyi város lett, majd elindult a polgárosodás és a gazdasági fejlődés. A soknemzetiségű városban már évszázadokkal ezelőtt is rengeteg horvát és sváb élt, akik békében töltötték a mindennapokat a magyarokkal.
Pécs nevéhez köthető a világhírű Zsolnay-kerámia, a Littke-pezsgő, illetve az Angster-orgona.
A város 2010-ben Európa kulturális fővárosa volt, a pályázatban foglaltaknak köszönhetően számos beruházás történt, ennek köszönhetően szinte az összes ingatlan ára Pécsen megnőtt.
Az egyik legdélebben fekvő magyar nagyvárost a fővárosból az M6-os és az M60-as autópályán érhetjük el, de Pécsen áthalad a 6-os, az 57-es, az 58-as és a 66-os főút.
A MÁV 40. számú, Budapest és Pécs közötti vasútvonal egyvágányú és villamosított, amin komoly személyforgalom van. A városban repülőtér is van, és a helyi tömegközlekedés jól kiépített, az utasokat több komoly méretű járműpark szállítja szinte az össze komolyabb helyszínhez, ezért bármit is választunk, házat vagy lakást, az összes ingatlan Pécs városában egy-egy fantasztikus lehetőséget kínál az új életre.

Pécs Baranya megye székhelye, hazánk ötödik legnagyobb városa. Területe 162,77 négyzetkilométer, lakóinak száma 157 ezer fő. A város területe már az őskorban lakott volt. A kelták és az illírek után a rómaiak éltek itt, akik megalapították Sopianae városát, melynek neve a mocsár jelentésű sop szóból ered. A római vízvezeték maradványai ma is láthatók. A IV. században a területet már avarok és szlávok lakták. 1009-ben Szent István király megalapította a pécsi püspökséget. Orseolo Péter felépíttette a pécsi székesegyházat. 1367-ben Nagy Lajos király alapította meg itt az ország első egyetemét. Az 1526-os mohácsi csata után a törökök kifosztották és felégették a várost. 1529-ben a törökök újra elfoglalták Pécset, és igazi keleti várossá formálták, a templomokat mecsetté alakították. A település fontos kereskedővárossá alakult. 1686-ban Pécs felszabadult, és lassan újra fejlődésnek indult. Német telepeseket hoztak ide a lakosság pótlására. A XVIII. században fejlődni kezdett az ipar is, a szőlőtermesztés mellett többek közt kőszénbányászattal és bőrfeldolgozással foglalkoztak. 1774-ben megkezdte működését az ország első nyilvános könyvtára. Mária Terézia 1780-ban Pécset szabad királyi városi rangra emelte. 1839-ben felépítették a város első kőszínházát. Fejlődött az ipar; vas-, gép- és papír-, cukor-, dohány- és sörgyár üzemelt a településen. Ekkoriban jött létre a híres Zsolnay Porcelángyár is. 1882-ben megépült a várost Budapesttel összekötő vasútvonal. A pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem 1923-ban Pécsre költözött. A második világháborúban Pécset csak kisebb károk érték, a város az ország egyik ipari központja lett. Az 1980-as években két új városrész jött létre, a Kertváros és az Uránváros. A Misinatetőn megépült a Pécsi tévétorony, ami a város egyik jelképévé vált. Ha tanulmányai vagy munkája Pécsre szólítja, ezért kiadó lakást keres a városban, nézze meg ajánlatainkat! Esetleg vétel helyett inkább kiadó pécsi lakások érdekelnék? Az ingatlanegy.hu kínálatában biztosan Ön is megtalálja a megfelelőt.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy