Mohács

Mielőtt megtekinti az Ingatlanegy.hu mohácsi eladó ingatlan kínálatát, engedje meg, hogy röviden bemutassuk Önnek a települést. Sokak számára elsősorban a farsang környékén megrendezésre kerülő busójárásról híres a közel 20 ezer lakosú, Baranya megyei település, ám ennél mind történelme, kulturája, hagyományai, mind turisztikai kínálata sokkal színesebb. A több mint 900 éves múltra visszatekintő Mohács az 1526-os török elleni vereség színtereként vonult be a történelembe, mai formája pedig a XVIII. században kezdett kialakulni a maga soknemzetiségű lakosságával, hagyományőrzésével, fürdőkultúrájával, gazdag építészeti látnivalóival.

Aki a városban szeretne eladó lakást vásárolni, oldalunkon számos ajánlat közül válogathat. A város legnagyobb parkjaként számon tartott Szepessy park környékén oktatási intézmények és a Püspök templom helyezkednek el, mely utóbbit kapuportálja miatt is érdemes felkeresni. Nem kevésbé látványos a Városháza, mely magyaros stílusban épült, de keleties motívumokat is bőven tartalmaz. Belső terének egyik ékessége a busójárás mozzanatait megörökítő festmény.

Vízparti városról szó lévén a Dunapart látványosságát nem hagyhatja ki egy turista sem. A közeli Mohács-szigeten elhelyezkedő Újmohácshoz rendszeres kompjárat indul, ahonnan a környék természeti értékei is megtekinthetőek. A környék horgászhelyei messze földön híresek, de a város szoborcsoportjai és magányosan álló darabjai is megérnek egy városnéző sétát.

Mohács lakosságának sokszínűségére és a kultúrák keveredésére tökéletes példaként szolgál a Kanizsai Dorottya Múzeum, mely időszakos kiállításai mellett a magyarországi szlovének, horvátok, szerbek népművészeti sajátosságaival és jellegzetes népviseletével várja az érdeklődőket. A város vallási jellegű épületei is igen széles választékkal állnak az oda érkezők rendelkezésére. Mindenképpen érdemes megtekinteni a Szent Rókus-kápolnát, a 18. század végén épült református templomot, a Szent Jakab-kábolnát, a Belvárosi plébánia templomot, valamint a talán leglátványosabbnak ígérkező Fogadalmi templomot. Ez utóbbi Csatatéri Emléktemplom névre is hallgat, s létrejöttének célja az volt, hogy a mohácsi csata hőseinek állítson emléket. Történetének sajátossága, hogy alapjaiban megtalálható ötvenkét város, és huszonöt megyeháza udvarából egy-egy kilogrammnyi föld, ezzel is a nemzeti összetartozást jelképezve.

Néprajzi jellegű sajátosság a Busóház, ahol embernagyságú busócsoport tagjai láthatóak, a híres felvonulást megörökítve. A kitömött figurákhoz sokác leányok is csatlakoznak, valamint Szigeti Szabó János képzőművész alkotása is megtekinthető a helyiségben, mely a téli Dunát ábrázolja – a történelmi legendát felelevenítve. Természetesen a legendához hűen nem hiányozhat a busú-ágyú sem a helyiségből.

A városnézés mellett a fürdőzés szerelmesei számára is akad programlehetőség Mohács városában. A hazánkban egyébként is számos helyen megtalálható gyógyvíz innen sem hiányozhat, s a fürdőkomplexum 2007 óta fedett uszodával is várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. A reumatikus, ízületi, nőgyógyászati problémák kezelésére alkalmas gyógyfürdőzés wellness szolgáltatásokkal kiegészítve szolgálja a teljes körű testi-lelki felüdülést.

Szálláshely iránt érdeklődve az utazni vágyók megtalálják a területen a szállodákat is, ám jóval több családias hangulatú panzió és vendégház várja az érkezőket, akik szeretnék átélni Mohács sajátos hangulatát, a Duna közelségének minden szépségét, az egész várost átható sokszínűséget és a gazdag kulturális rendezvények kínálta élményeket. A közeli borvidék mindenképpen megér egy hosszabb-rövidebb kitérőt, de a várostól mintegy öt km-re elhelyezkedő Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhely is kihagyhatatlan látnivaló a kilátóval, és a helytörténeti kiállítással.

Azok számára, akik a családias hangulatú városok kedvelői, de emellett hazánk történelmi látnivalói iránt is érdeklődnek, és nem mondanának le a hagyományok tiszteletéről sem, Mohács városa kitűnő választásnak bizonyul. Fürdőkultúra és természet, vallás és népművészet, történelem és borkultúra, fenséges halételek és mediterrán gasztronómia – mindez egy helyen jelen van a Duna partján, Mohácson. Nézze át alaposan az eladó családi ház kínálatunkat is, lehet, hogy nálunk találja meg a megfelelő otthon.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy