Pócsmegyer

Pócsmegyer Pest megyében, a Szentendrei kistérségben, Budapesttől 26 kilométerre északra, a Szentendrei-szigeten található. Területe 13 négyzetkilométer, lakosainak száma 1800 fő. A község nevének első fele egykori tulajdonosára, egy Pócs nevű személyre, második fele pedig a Megyer törzsre utal. A terület már az ókorban lakott volt, a római őrtornyok maradványai a település északnyugati részén láthatók. Az Árpád-korban a mai község a Rosd nemzetség birtokához tartozott. A tatárjárás és a törökök pusztításai egyaránt szerencsésen elkerülték. 1788-ban megépült a község református temploma. A XIX. században a terület az Eszterházy családé volt, az Eszterházy–Bercelly kúria helyén ma egy csárda áll. Ezt követően Pócsmegyer Breuen Ágoston grófé lett, aki később több részre bontva adta el. 1838-ban árvíz pusztította el Pócsmegyert, de hamarosan újjáépítették. Az 1930-as években a polgárosodás egyre inkább megindult, a község ekkoriban vált közigazgatási székhellyé. 1949-ben Leányfalu levált Pócsmegyerről, és önálló település lett. Az 1980–90-es évektől egyre több budapesti költözik ki a fővárosból vidékre, egy sokkal csendesebb és békésebb környezetbe, a természet közelségébe, ahol hétvégén akár kirándulhat is egyet a környéken. Azonban, mivel sokukat munkájuk továbbra is Budapestre köt, olyan helyet választanak, ahonnan könnyen megoldható az ingázás. Pócsmegyer mindössze 26 kilométerre található a fővárostól, így ha ön is költözésen gondolkodik, itt is érdemes megtekintenie az eladó házakat, hátha épp a községben találja meg az ideális otthont családja számára.

A nyolcvanas évektől kezdve egyre több fővárosi hagyja ott Budapestet, és költözik egy sokkal csendesebb és nyugodtabb környezetbe, ahol nem zavarja az állandó zaj, a por, és ahol nem kell órákat utaznia ahhoz, hogy lásson egy kis zöld területet. Egy bizonyos kor után már többet ér a nyugalom és a természet közelsége, mint a nyüzsgés vagy a végtelen szórakozási lehetőség. Ha ön is azon töpreng, hogy vidékre költözzön, de munkája továbbra is a fővároshoz köti, ezért csak Pest megye jöhet számításba, nézze meg összes ingatlanajánlatunkat, és találja meg leendő otthonát. Pócsmegyer egy csendes, mindössze 1800 lakosú község, mely 26 kilométerre van a fővárostól, területe 13 négyzetkilométer. A Szentendrei-szigeten, a Szentendrei kistérségben található település nevének első része a Pócs személynévből származik, a második része, pedig a terület egykori tulajdonosára, a Megyer törzsre utal. Pócsmegyer már a Római Birodalom idején lakott volt, a római őrtornyok maradványait ma is megtekinthetjük a település északnyugati részén. Az Árpád-korban a terület a Rosd nemzetségé volt. Pócsmegyer sem a tatárjárás, sem a török uralom alatt nem pusztult el, ellentétben sok más környező községgel. A terület az 1800-as években Eszterházy családé volt, majd Breuen Ágoston grófé lett, aki 1860-ban vállalkozóknak adta el a birtokot. 1838-ban árvíz pusztított a vidéken, ezt követően a lakóknak kellett újjáépíteniük otthonukat. Az 1930-as években a község közigazgatási székhellyé vált. 1949-ben az addig Pócsmegyerhez tartozó Leányfalu levált a településről, és önálló község lett.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy