Siófok

Somogy megye egyik legnagyobb városa, a Magyar tenger ékessége: Siófok. Az Ingatlanegy.hu oldalain számos eladó siófoki ingatlan közül válogathat, legyen szó lakásról, családi házról vagy nyaralóról. A Balaton déli partjának legnagyobb kikötővárosa. Északról a Balaton, délről és nyugatról Külső-Somogy, keletről a Mezőföld hullámos fennsíkjai határolják. Igazi természeti szépség!

A Magyar tenger keleti medencéjének déli partján fekszik, ahol a Sió ered a Balatonból. A Sió 1865-ben épült zsilipjén itt engedik le a Balaton felesleges vízét. Viharjelző obszervatórium is működik a városban.
A város kistérség. Települései: Ádánd, Balatonendréd, Nagyberény, Balatonszabadi, Nyim, Ságvár, Siójut, Som és Zamárdi.
A 20. században jelentősen nőtt a város területe, mert bekebelezte Balatonújhely, Balatonkiliti, Balatonszéplak községeket, valamint Balatonszabadi is hozzá lett csatolva.
A partvonal két szakaszra van osztva. A Siótól nyugatra van az ezüstpart. Itt egy-két szintes panziók, nyaralók, szállodák, szabad strand várja a vendégeket.
Keletre az aranypart található. Itt van a szállodák túlnyomó többsége. Ezek a szállodák, éttermek, szórakozóhelyek a színvonalasabbak (árfekvésben is).
A sétány mentén van a fizetős nagystrand (Coke Club).
Innen kicsit távolabb, keletre a szabad strand.

Budapest és Nagykanizsa felől az M-7es autópályáról, vagy a 7-es főútról, Szekszárd felől a 65-ös főútról közelizhető meg.
Vasvonalon is három irányból érkeznek szerelvények, amik szintén a könnyű megközelítést szolgálják.
Balatonkiliti – ami már a városhoz tartozik – repülőteret üzemeltet.

Siófok leginkább a Balaton vonzásáról ismert, de ha a városban körülnézünk, ott is akad jó pár nevezetesség, látnivaló. Ha tehát Siófon szeretne eladó lakást vásárolni, akkor egész nyáron élvezheti a Balaton és a vízpart közelségét.

Somogy megye legnagyobb városa, a legnépszerűbb üdülőhely a Balaton partján Siófok. Amennyiben családi házat szeretne vásárolni Siókon, az több szempontból is kitűnő döntés lehet. A Balaton déli partjának 70 kilométeres szakaszából 17 kilométer ehhez a városhoz tartozik. A Balaton „Fellegvára-”ként ismerik el. A mi Magyar tengerünk keleti medencéjében, a déli parton fekszik, ahol a Sió ered a tóból. Gyönyörű természeti környezettel van körülhatárolva. Északról a Balaton, keletről Mezőföld lankás fennsíkja, délről és nyugatról, pedig a Külső-Somogy szelíd dombjai határolják. Közúton, vasúton, és buszközlekedéssel is könnyen megközelíthető, hiszen a város önkormányzatának érdeke is, hogy minél több turista, üdülni vágyó keresse fel a várost.
Leginkább nyaralási, üdülési, pihenési szándék vezérli azokat, akik Siófokra jönnek. Megszámlálhatatlan szállási lehetőség van a városban. Ezek nemcsak drága panziók! A város el van látva szállodákkal, panziókkal, különféle kempingekkel és apartmanokkal. A nagyszerű vendéglátás, a strandolás, a balatoni lubickolás után érdemes körülnézni a városban. A nevezetességek közül érdemes alkonyat után megnézni a Meteorológiai Obszervatóriumot, a Víztornyot, és az Evangélikus templomot. A múzeumok iránt érdeklődődők is nagy kínálattal találkoznak a városban: A Rádió- és Hírközlési Múzeum, Az Ásványmúzeum, a Kálmán Imre Kulturális Központ, és a Kálmán Imre Múzeum, a Vízgazdálkodási Múzeum, valamint a Jordán-, Szilfa-, és a Levi Műterem és Galéria különös látnivaló a kultúrára vágyóknak. A Siófoki Kórház- és Rendelőintézet felöleli a betegellátást, ezen kívül természetesen felnőtt- gyermek- és fogorvosi rendelők is bőségesen állnak rendelkezésre.

Könnyedén megközelíthető az M7-es autópályán keresztül. Siófok és környéke már a római korban is lakott volt. Galerius római császár 292-ben itt zsilipet építtetett és erdőket írtatott ki. Fuk falunévvel először 1137-ben találkozhatunk, majd 1528-ban már Tabula Hungariae Fok néven szerepel. 1790 óta ismerjük úgy a várost, mint Siófok. A tatárjárás után a város újjáépült, ám a törökök ezt is hatalmukba kerítették. 1688-ban szűnt meg a török hódoltság, és ebben az időben Fok a veszprémi káptalan tulajdonát képezte, aki később telepesekkel népesítette be a várost. A Rákóczi szabadságharc idején a fejedelem egy pecsétet adományozott a városnak, amely a mai címer alapja is. A település a 19. században indul újabb fejlődésnek, hiszen az Erdély-Adria postakocsi járat érintette. A Sió szabályozása 1810 körülire tehető és Beszédes József nevéhez fűződik. Beindul a balatoni gőzhajózás 1846-ban és útra kel a Kisfaludy kerekes gőzös is. 1863-ban már vasútállomást is építenek és 1865-ben országos vásártartási engedélyt is kap a város. 1885-ben megkezdődött a telkek parcellázása és kiépült a mai fürdőtelep. 1889-től folyamatosan bocsájtják vízre az újabb és újabb hajókat. 1891-ben a Siófok Balatonfürdő Rt. tulajdonába kerül a fürdőjog és megkezdődtek az építkezések. Az új fürdőhelyet 1893-ban nyitották meg. Az 1900-as évektől kezdve mozgalmas várossá vált, hiszen lóversenyek, a Balaton átúszás, teniszversenyek is megrendezésre kerültek. A II. világháború hatalmas károkat okozott és rengeteg épület megsérült. 1947-ben adták át az új zsilipet és 1950-től tartozik Siófok Somogy megyéhez, majd székhelye is lett. Az első külföldi vendégek 1958-ban érkeznek és 1962-ben már szállodasor is épül az igények kielégítésére. 1968. december 31-én kapja meg a város rangot Siófok. 2006 óta folyamatos területfejlesztések zajlanak és ma Magyarország egyik legjelentősebb turisztikai központjává vált Siófok. Tekintse meg Siófok kiadó lakásait, családi házait is.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy