Lakáspiac, ahogyan a fiatalok látják

utolsó módosítás: 2013. március 27. szerda – (18:54) – Archív tartalom – Archive.org
A legfrissebb felmérések szerint a 2007-es és 2008-as évekhez képest több harminc éven aluli fiatal vásárol napjainkban ingatlant, s a 8-13 milliós érték az, amelyet választanak, de az idősebb korosztály igényeivel ellenben akár 10-15 négyzetméterrel kisebb alapterületben gondolkodnak.

A lakáspiac jelenlegi helyzetét figyelembe véve, tény, hogy a lakásvásárlásokat és eladásokat elsősorban a kialakult élethelyzetek motiválják. Mivel a háztartások vagyontárgyai közül kiemelt jelentőséggel bír az ingatlan, így sok esetben előfordul, hogy egy újabb lakás vásárlásához a régit értékesíteni kell. Ez azonban a mostani ingatlanárak tekintetében mindenképpen veszteséggel fog járni. S bár a vásárlás során profitként jelenik meg az alacsony vételár, de ugyanezt elszenvedik anyagilag a háztartások az értékesítés során. Egyértelmű, hogy az ez utóbbiból eredő előnyökről nem beszélhetünk.

Az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója szerint korcsoportbeli átrendeződések tapasztalhatóak, miszerint a 35-40 éves korosztály változatlanul nagy számban van jelen a vásárlók között, de a 30 évesnél fiatalabb, valamint az 50 és 60 év közötti korosztály is egyre nagyobb számban jelenik meg az ingatlanpiac vásárlói oldalán. Összességében pedig elmondható, hogy a 30 és 50 év közöttiek részaránya csökkenő tendenciát mutat.

A fiatalok körében tapasztalható élénkülés többek között a 2013-tól megváltozott kamattámogatási rendszernek, a kedvezményeknek, az ingatlanok felső értékhatárával és az illetékekkel kapcsolatos változásoknak, valamint a szocpol feltételeinek tervezett átalakításának köszönhető.

Ami a megvásárolt lakások szobaszámát illeti, a másfél-kétszobás ingatlanok örvendenek nagy népszerűségnek a fiatalok körében, míg a harminc év felettiek inkább választanak – talán családi helyzetükből kifolyólag is – kettő, vagy annál több szobás lakást, házat. Az akár 100 négyzetméteren felüli alapterülettel bíró ingatlanok mindenképpen a 30 és 50 év közöttiek körében számítanak elterjednek. Az alapterülettel egyidejűleg természetesen az árak is alacsonyabbnak mutatkoznak, s talán nem meglepő, hogy a fiatalok akár 4-5 millió forinttal olcsóbb ingatlanokat keresnek, mint más korosztályok.

Az nyilvánvaló, hogy a fiatalok számára ez az időszak az alacsony ingatlanárak miatt kifejezetten alkalmas lehet a lakásvásárlásra, s mivel a fiatalabb korosztály sok esetben hitelezéssel, és nem ingatlaneladással jut vételárhoz, így őket nem érinti az értékesítésből eredő veszteség sem.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy