Közel a már a fellendülés?

utolsó módosítás: 2013. március 30. szombat – (08:52) – Archív tartalom – Archive.org
Az ingatlanpiacon jelenleg tapasztalható helyzet országszerte problémát jelent, s nincs ez másként a Jászságban sem. A szakemberek azonban már egyértelmű pozitívumként értékelik azt is, hogy a kistérségben legalább nem esnek tovább az ingatlanárak. Bár egyelőre korántsem beszélhetünk az ingatlanpiac fellendüléséről, de Bányai Zoltán szakértő véleménye szerint a tavasz, és egyes kedvezmény-rendszerek nagymértékben hozzájárulhatnak majd a jövőben ahhoz, hogy a régióban megkezdődött néhány építkezés, valamint telekeladás tovább folytatódjon, és egyre nagyobb méreteket öltsön.

A szakember egyértelműen úgy véli, hogy a félszocpol újbóli bevezetése hozzájárul majd az építkezések számának növekedéséhez. Nyilvánvaló tény azonban az is, hogy ez csak akkor várható, ha a gazdasági helyzetben a továbbiakban negatív hatások nem lesznek tapasztalhatóak. A válság ugyanis már 2009 végétől csökkentette az ingatlanárakat a térségben. A stagnáló árak után jelentkezett csökkenés időszakában a magas törlesztő részletek, és a felvett hitelek finanszírozhatatlansága mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a kistérségben egyre gyakoribbak voltak az áron alul kínált ingatlanok. A helyzet ugyan mára sem változott jelentősen, és az elmúlt évek tapasztalatai mintegy állandósulni látszanak, mégis bizakodóan tekintenek a jövőbe az ingatlanpiac résztvevői.

Tény, hogy a hitelek iránt még mindig nagy a bizalmatlanság, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a hitelintézetek napjainkban egyre kevésbé elutasítóak, ami a hitelkihelyezések mértékét illeti. A lakosság bizalmának újbóli elnyerése pedig nem csak a bankok érdeke, hanem az ingatlanpiacé is, hiszen fellendülés ilyen módon is várható.

Bányai Zoltán szakértő az általa hallott szakmai vélemények alapján úgy gondolja, hogy az építőipar, valamint az ingatlanpiac fellendülés előtt áll, ami könnyen lehet, hogy már 2014-ben bekövetkezik majd. A prognosztizálások közül azonban sok csak 2015-re datálja a növekedést a gazdaság e területein. A korábbiakban már említett válság negatívumainak újbóli megjelenésével azonban az előrejelzések könnyen érvényüket veszthetik. Addig is maradnak az alacsony ingatlanárak, melyek a hitelek iránt bizalommal levők, valamint a kellő önerővel rendelkezők számára előnyös lehetőségeket kínálnak ingatlanvásárlás során.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy