Pápa

A dunántúli Veszprém megye egyik jelentős város Pápa, ahonnan számos eladó ingatlan hirdetés közül válogathat honlapunkon. 48 kistérségi település központja. A Bakony hegység és a Kisalföld találkozásánál, a Tapolca patak mentén található, a 83-as főút mentén. Ma már történelem-számba megy, hogy itt született Gyurcsány Ferenc, aki 2004-2009-ig volt az ország miniszterelnöke.

Pápa nagyon sok nevezetes intézményt mondhat magáénak, de emellett megemlítendő, hogy a mostani igénynek megfelelő városi viszonyok uralkodnak. Az utóbbi időben itt is elterjedtek az üzletházak és bevásárlóközpontok. Több belvárosi – műemlék jellegű – épület udvarát megnyitották, hogy átjárási lehetőséget biztosítsanak az utcák között. Az átalakított belváros ma már szinte csak gyalogosan érhető el. A belváros udvarai saját nevet kaptak és számos üzletsort találhatunk itt. A felsőoktatás igényét a Református Teológiai Akadémia és a Pannon Egyetem Pápai Kirendeltsége elégíti ki.
Általános iskolával és középfokú oktatási intézményekkel is kellően el van látva a város. A Gróf Esterházy Kórház- és Rendelőintézet a város kórháza, mely nemcsak a város, de a kistérség kórházi ápolását is biztosítja. Felnőtt- és gyermekorvosi rendelők, fogászatok, orvosi ügyelet is kellő számban ki van alakítva a lakosság teljes körű egészségügyi ellátásához. A Gyógy- és termálfürdő – Várfürdő a városközpont közelében, a Külső Várkertben található. Tíz medence, négy óriási és két gyermek csúszda nyújt lehetőséget a pihenéshez, a fürdéshez, az úszáshoz. Gyógymasszázs és wellness szolgáltatás is rendelkezésre áll az egészség megőrzéséhez. Azok, akik Pápa városában szeretnének családi házat vásárolni, szinte biztosan jó döntést hoznak és hosszú távon is meg lesznek elégedve a vár4os adta lehetőségekkel.

Veszprém megyében, a Bakony hegység és a Kisalföld találkozásánál, a Tapolca patak völgyében, a 83-as főút mentén találhatunk Pápa városára. Kistérségi város, melyhez 48 kistérség tartozik. A város nevének eredetét általában a katolikus egyházfővel hozzák összefüggésbe, de több magyarázat is létezik arra, hogyan alakult ki a Pápa név. Területe 91,68 négyzetkilométer, lakossága 32.473 fő. Vasúti közlekedése számottevő a térségben. A Celldömölk – Pápa – Győr főútvonalként érinti, a Győr – Zirc – Veszprémi vonal a legszebb fekvésű vasútvonal, ami turisztikai célokat is szolgál. Buszközlekedését a Bakony Volán Zrt. biztosítja helyi és távolsági viszonylatban. Távolsági járatai a Dunántúl jelentős városait érintik. Már a 19. század közepén jó hírű iskolaváros volt. Már ekkor országos szinten ismert volt a Református Kollégium, ami 153l-ben jött létre. A feljegyzések szerint ide járt Petőfi Sándor és Jókai Mór. A város nagyon sok nevezetességgel rendelkezik. Ilyen a Katolikus Templom, a Kékfestő Múzeum, a Griff Szálló – a Fő tér és a Fő utca sarkán. A Fő tér közép-Európa egyik legszebb barokk tere. Az Esterházy kastély – ma ebben székel a városi könyvtár. Megtekintésre méltó még a Várkert, a Bencés templom, a Zsinagóga és a Millenniumi Emlékpark. Érdemes megnézni a Szent József kápolnát. Fontos látnivaló még a bázisrepülőtér. A belváros számos épületén megtalálhatjuk a jellegzetes pápai zárt erkélyeket. A műemlék jellegű épületek megóvásáért, rekonstrukciójáért a város 1989-ben elnyerte a Hild János emlékérmet. Lakást szeretne vásárolni a településen? Ne gondolja, hogy Pápa egy jelentéktelen város, győződjön meg az ellenkezőjéről!

Pápa nevének eredete személynévi eredetű, valószínűleg Popo bajor lovagról kapta nevét. Pápa területén kelta eredetű leleteket találtak, így valószínűleg ekkortól létezett élet a településen. 1061-ben említik meg először egy okiratban ahol, mint mezővárosként említik meg Pápát. A 19. században már 22 malom volt megtalálható Pápán. A malmokat még ma is meg lehet tekinteni Pápa városában, ám azok nem működnek, hiszen a bauxittermelés miatt már kiszáradt a Tapolca patak. A 18. században létrejöttek az iskolák és a 19. századra már igen jó hírű iskolaváros volt. Az 1531-ben létrehozott Református Kollégium falai között élt egykoron Petőfi Sándor és Jókai Mór is. 1786-ban Pápán hozta létre kékfestő műhelyét a Kluge família. A műhelyt az 1945-ös államosításkor zárták csak be, addig folyamatosan fejlődött. Ma ezen a helyen múzeum működik. Pápa nevezetességei között megtalálható az Esterházy-kastély, amely 1740-ben alakult át kastéllyá Franz Anton Pilgram tervei alapján. A református templom szintén szót érdelem, amely 1931-ben épült fel neobarokk stílusban Dudás Kálmán tervei alapján.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy