Megemelt keretösszeg a társasházak támogatására

utolsó módosítás: 2013. március 19. kedd – (15:45) – Archív tartalom – Archive.org
Egy, a társasházak általános állapotát vizsgáló országos felmérés során nyilvánvalóvá vált, hogy bizony egyre sürgősebb lenne a lakóközösségek számára az épületek felújítása, korszerűsítése. Elsősorban az állagmegóváson és az energiahatékonysági szempontokon kellene, hogy legyen a hangsúly, hiszen a társasházak körülbelül 12 százaléka kifejezetten elhanyagolt, hogy a komoly műszaki problémákat már ne is említsük.

Miként Szurop István, az OTP Bank információs portáljának vezetője elmondta, hogy szinte mindennaposak az olyan gondok, mint a szivárgó vezetékek, a beázó tetőszigetelés, de sok nyílászáró cseréjére, valamint a fűtés korszerűsítésére is nagy szükség lenne. A döntés mindig a lakóközösségek kezében van, hogy tegyenek az épületek elavultsága ellen. Ehhez nyújt segítséget az OTP Bank Társasházi Pályázata is, mely céljának tekinti, hogy a társasházak lakói belássák, a változások szükségesek, és jelenleg aktuálisak is a támogatási rendszernek köszönhetően.

Idén ötödik alkalommal juthatnak ugyanis vissza nem térítendő támogatáshoz azok a társasházak, amelyek indulnak a három megjelölt kategóriában. A szétosztásra szánt, megemelt, 7,2 millió forintos összeg talán még inkább motiválja majd a lakóközösségeket arra, hogy belevágjanak a korszerűsítésbe, felújításba, amelyek során elért rezsicsökkentéssel megtakarítások lennének megvalósíthatóak. A pályázaton konkrét tervekkel lehet indulni a vonatkozó weboldal részletes áttanulmányozását követően.

Nyilvánvalóan felmerül a kérdés, hogy mennyire népszerű a kezdeményezés. A 2012-es évben mintegy 1000 társasház szerette volna az említett segítséggel megvalósítani céljait. A környezetvédelmi, közösségépítési és életminőség-javítási kategóriákban egy-egy nyertes került kihirdetésre, de tény, hogy a támogatásra szánt összeget ennél jóval szélesebb körben osztották szét.

Fontos tudnia minden érdeklődőnek, hogy amennyiben a nyújtott támogatási összeg nem elegendő, úgy számos kedvezményes finanszírozási lehetőség áll a kapott összeg kiegészítéseként rendelkezésre. Az állami kamattámogatással nyújtott hitelek kitűnő segítőtársnak bizonyulnak a felújítási és korszerűsítési munkálatok ellenértékének előteremtéséhez. Halogatni már csak azért sem érdemes a munkálatokat, mert előbb-utóbb a szükség mindenképpen megköveteli majd azokat, de könnyen lehet, akkor már csak magasabb kiadások révén oldhatóak meg a problémák. Tény, hogy a hazai társasházak körülbelül felénél tapasztalhatóak kisebb műszaki gondok.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy