Lakásárak alakulása 2012 első félévében

utolsó módosítás: 2012. december 03. hétfő – (11:10) – Archív tartalom – Archive.org
Az OTP Jelzálogbank és a NAV legfrissebb adatai alapján az ingatlanpiacon az év elején tapasztalható forgalomélénkülést a második negyedévben áremelkedés, és ezzel együtt természetesen a kereslet csökkenése követték. Mivel elsősorban az első negyedévben eszközölték sokan az ingatlanvásárlást, így ez az azt követő három hónapban mintegy 15 százalékos csökkenést mutatott. A Lakóingatlan Értéktérképet vizsgálva elmondható, hogy a dél-dunántúli területeken jelentős volt a visszaesés, ami az értékesített ingatlanok számát illeti. Erre azonban ésszerű magyarázatot adhat Tolna megye 2011-es népszerűsége a lakásvásárlások kapcsán.

Az OTP Jelzálogbank nevében Valkó Dávid azon az állásponton van, hogy a piacon tapasztalható árnövekedés mindenképpen jó jel, és az első negyedévi 1,7 százalékot mutató árcsökkenés minden valószínűség szerint a végtörlesztésnek volt betudható. Az Értéktérkép alapján kijelenthető, hogy a vidéki ingatlanok értékesítésekor egyértelműen elkülöníthetjük egymástól a megyeközpontokat, és az egyéb városokat, településeket. Veszprém megye különösen jó példa erre, hiszen míg megyei szinten hat százalékos árnövekedés volt tapasztalható, addig a fővárosában két százalékos csökkenéssel állunk szemben. Budapest egyes kerületeiben az ingatlanok áremelkedést mutattak ( ilyenek például a IV., a XIII,. vagy a XIV ker. ) , ám ezzel szemben csökkenéssel kellett számolni a VII., X., és a XXII. kerületekben.

Az ingatlanpiac forgalmát vizsgálva elmondható, hogy országos szinten 11,39 millió forint számít átlagárnak. A végtörlesztés időszakában ennél körülbelül 2,5 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak. Ezek alapján a négyzetméterárak terén Somogy vezet ( 201 ezer forint), majd követi Pest megye, Hajdú-Bihar, és Győr-Moson-Sopron. A sor végén kullog Nógrád, ugyanis itt az ingatlanok értékét tekintve mindössze 82 ezer forintra jön ki a négyzetméterek ára.

Az előző évhez viszonyítva Budapesten körülbelül egy millió forinttal olcsóbb átlagáron juthatunk ingatlanhoz, ám így is 13,85 millió forintig fáj átlagosan az adásvétel. A négyzetméterár a II. kerületben 361 000 forintra is rúghat, de ha a lehető legolcsóbb fővárosi megoldást szeretnénk választani, akkor Csepelen már 161 000 forintos négyzetméterárral számolhatunk.

A lakótelepi ingatlanok 2008 óta egyre népszerűbbek a lakosság körében. Ezt mutatják azok az adatok, melyek szerint a 2008-tól 2012-ig terjedő időszakban 20-ról 25 százalékra nőtt az általuk a piacból kihasított rész, a megyeszékhelyek esetében pedig szintén öt százalékos növekedés tapasztalható. ( 35 % ). A vidéki forgalmat figyelve negyven százalék feletti arányt képviselnek a lakótelepi lakások Kaposváron, Szegeden, Tatabányán, Székesfehérváron és Pécsen. Salgótarján lakótelepei messze elmaradnak a többi megyeszékhelytől népszerűség terén.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy