4. kerület

A IV. kerület, azaz Újpest közel 130.000 lakosával a metró végállomás kialakításával bekapcsolódhatott Budapest vérkeringésébe. A Duna bal partján helyet foglaló kerület az 1830-as években indult hódító útjára. Ebben az időszakban Gróf Károlyi István a mostani Újpest helyén hegyközséget alakított ki és az akkori lakosok szőlőműveléssel foglalkoztak. Kedvező adottságai és elhelyezkedése révén már a régi időkben is az ipar volt köthető ehhez a budapesti kerülethez. Sorra nyíltak a gyárak, fejlődött a bútor és textilipar. Újpestet 1907-ben városi rangra emelték és ekkor alakult meg itt a híres Tungsram gyár valamint a Chinoin is. 1929-ben megye jogú város lett, ekkor már 38 ipari létesítmény kapott helyet a ma Újpestnek nevezett részen. Az 1950-es évek hozták meg a városnak a változást, hiszen a fővároshoz csatolták, így önállósága hamar megszűnt. A káposztásmegyeri részt 1983-ban alakították ki Újpesten belül, ahol hatalmas lakótelep épült. A honlapunkon megtalálható eladó családi ház kínálatban házrészeket és ikerházakat is megtalálhat, valamint számtalan sorház is megtalálható. A IV. kerület kertvárosi részén elhelyezkedő ingatlanok megfelelő megoldást nyújthatnak azoknak, akik vágynak egy saját kertre, de nem szeretnék elveszíteni a belváros közelségét sem. Az Újpesti metróállomás bárhonnan igen könnyen megközelíthető, hiszen Újpest infrastruktúrája tökéletes. A metróval percek alatt a belvárosi forgatagba kerülhet az ember és este egy nyugodt és csöndes kertvárosi otthonba térhet haza. Házrészeket akár már 15 millió forint környékén vásárolhat, de ugyanezért az árért a külsőbb kerületi részen, akár komplett családi házat is vásárolhat kisebb alapterülettel.

A tatárjárás során az itteni falvak elpusztultak, az újjáépítésnek köszönhetően a XV. századra viszont már több főúri birtok is épült itt. A török hódítás alatt a vidék elnéptelenedett. 1831-ben alapították meg a szőlőtermesztéssel foglalkozó vincellérek Újpest elődjét, Újmegyer hegyközséget. A későbbi Újpest első bírója, Lőwy Izsák adta a községnek mai nevét. Az 1840-es években Széchenyi István hajóállomást építtetett, majd 1866-ban elindult a lóvasút Újpest és a mai Kálvin tér között. A XIX. század végétől Újpest egyre jelentősebb ipari település lett, többek közt fafeldolgozó üzem, bőr-, parketta- és cérnagyár üzemelt a területen. 1929-ben Újpest megyei várossá vált, 1950-ben pedig Budapesthez csatolták. A kerület egyik szimbóluma az 1911-12-ben épült Víztorony, mely 2003-ig biztosította a környékbeli gyárak vízellátását.

Akár zöldövezetben, akár forgalmas környéken laknánk, ahonnan a belváros is könnyen megközelíthető, Budapest IV. kerületében is érdemes körülnéznünk a kiadó lakások között. Itt torkollik a Dunába a Gödöllői-dombságban eredő Szilas-patak. A 3-as metróval Újpest-központtól vagy Újpest-városkaputól könnyen elérhető a belváros. Újpest 18,8 négyzetkilométeres területével a főváros tizenharmadik legnagyobb kerülete, majd’ százezren lakják. 1950-ben csatolták Budapesthez az akkor önálló települést. Területén már kétezer évvel ezelőtt is éltek emberek, az i. e. első évezredben például kelták és szkíták. A IX. századtól kezdve magyarok lakták. A tatárjárás során a falvak elpusztultak, az újjáépített terület a török hódítás alatt ismét elpusztult. Újmegyer hegyközség 1831-ben alakult meg a későbbi Újpest elődjeként. Az 1840-es években hajóállomás épült itt, 1866-ban pedig elindult a települést a mai Kálvin térrel összekötő lóvasút. Az 1800-as évek végére Újpest jelentős ipari településsé vált, itt működött többek közt az Első Magyar Parkettagyár. 1929-ben Újpest megyei város lett, 1950-ben pedig a főváros részévé vált. Az 1956-os forradalom több fontos eseménye kapcsolódik a IV. kerülethez. Összecsapások történtek többek közt a rákospalotai vasúti átjárónál és az Újpesti vasúti hídnál is, október 24. és november 12. között. A kerület egyik szimbóluma a Víztorony, amely 1911-12-ben épült a korai magyar vasbeton-építészet jelentős alkotásaként. 1944-ben majdnem robbantás áldozatává vált, de sikeresen megmenekült. 1983-ban kezdődött meg egy új városrész, Káposztásmegyer kialakítása a kerület szélén.

Újpest egy közepes nagyságú kerület, 18,8 négyzetkilométeres területével Budapest tizenharmadik legnagyobbja, lakosainak száma egy 2009-es adat szerint 98 ezer fő. Északon Dunakeszi, keleten Rákospalota, délen Zugló, nyugaton pedig Óbuda határolja. Zöldövezeti részén számtalan eladó ház várja új tulajdonosát. Azonban akkor is nyugodtan választhatja Újpestet új otthonául, ha a belvárosban dolgozik, hiszen a 3-as metróvonal északi végállomásáról indulva bárhova egyszerűen és gyorsan eljuthat. Újpestet 1950-ben csatolták Budapesthez, és bár akkoriban a Belváros viselte a IV-es számot, az a IV-V. kerület összevonásával felszabadult, így lett Újpest a főváros IV. kerülete. A hozzácsatolással az addig Rákospalotához tartozó Istvántelek is Újpest része lett. Területe több mint kétezer éve lakott, kezdetben szkíták és kelták, majd a Római Birodalom bukása után hunok és avarok éltek itt.1831-ben alakult meg a későbbi Újpest település elődje, Újmegyer. Az 1840-es években a községben hajóállomás, majd lóvasút épült. A század végén már több üzem is működött itt, többek közt fafeldolgozó, parketta-, bőr- és cérnagyár. A község jelentős ipari településsé vált. Az 1956-os forradalom több jelentős, többek közt a rákospalotai vasúti átjárónál és az Újpesti vasúti hídnál történt összecsapása történt a kerületben. Újpest nevezetességei közé tartozik az 1911-12-ben épült, az akkori vasbeton-építészet mementójaként szolgáló Víztorony vagy az Újpesti baptista imaház, ahol többek közt James Irwin holdutazó és Cliff Richard énekes is megfordult.

A küldönböző típusu eladó ingatlanok, mint a családi házak, lakótelepi eladó lakások és természetesen téglaépítésű ingatlanok is megtalálhatóak. Ha a belvároshoz közel, ám mégis csendes környezetbe vágyik akkor érdemes Újpest kertvárosi részén ingatlant vásárolni vagy bérelni. Az 1950-es években, amikor Nagy-Budapest része lett Újpest, ugyanakkor ide csatolták az Istvántelket is. Újpest az északi részen, Budapest határán fekszik, keletről Rákospalota határolja és délen Angyalföld és Zugló a szomszédja. 1952-ben felépítették az Újpesti Áruházat, amely ma is történelmi ereklyének számít és itt forgatták le a nagy sikerű Állami Áruház című filmet is. Az 1970-es évek végén Újpest igen nagy fejlődésnek indult, hiszen az észak-déli metró építésével hozzákapcsolták Budapest belvárosához. A IV. kerület két oldalán vasútállomás i megtalálható, hiszen a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Vác-Vácrátót vasútvonal itt halad át. A kerület délnyugati oldalán pedig a Budapestet Esztergommal összekötő vasútvonal fedezhető fel. A IV. kerület két híddal is büszkélkedhet, hiszen az Újpesti híd és a Megyeri híd is a kerületben található. A Megyeri hidat 2008-ban adták át a nagyközönségnek. A kerületet különböző történelmi épületek is ékesítik, hiszen itt található meg az 1885-86-ban felépített Újpesti zsinagóga, az 1911-12-ben épült Víztorony, valamint az Újpesti baptista imaház is. A honlapunkon megtalálható ingatlanok közül minden bizonnyal megtalálja majd azt az ingatlant, amely az Ön igényeihez a legközelebb áll. A IV. kerületben

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy