Megéri a használt ingatlan?

utolsó módosítás: 2013. április 11. csütörtök – (12:23) – Archív tartalom – Archive.org
Mivel a lakásárak jelenleg rendkívül alacsonyak, ezért a vásárlást tervezők számára mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy a megfelelő hitellehetőségek igénybevételével belevágnak az otthonteremtésbe. Felmerül azonban a kérdés, hogy új, vagy használt ingatlant vásároljanak-e. A legfrissebb adatok alapján elmondható, hogy a használt lakás minden eddiginél népszerűbbnek bizonyul. A tavalyi év egészét vizsgálva jóval kevesebb építés történt, mint 2011-ben. Emellett az idén januártól bevezetésre kerülő állami támogatások is egyértelműen a használt ingatlanok mellett szólnak.

AZ FHB prognózisai szerint az előző évtized első felében tapasztalt árszínvonalra esett használt ingatlanárak a biztos jövedelemmel rendelkezők számára remek lehetőséget teremtenek arra, hogy saját ingatlanhoz jussanak. Ehhez a már említett lakástámogatási rendszer is nagymértékben hozzájárul, ugyanis az állami kamattámogatás a futamidő első öt évében jár előnyökkel a hitelfelvevők számára. Amennyiben új lakás vásárlása mellett dönt, úgy a szocpol jelenlegi rendszere 800 ezer forinttól indul, és akár hárommilliónál is magasabb összeget tehet ki – természetesen a gyermekek számától, valamint az ingatlan nagyságától és energiatanúsítványban elnyert minősítésétől függően.

Természetesen minden használt lakás vásárlás alkalmával felmerül a későbbiekben szükséges ráfordítandó összeg nagyságának kérdése, és hogy ennek függvényében vajon megéri-e a használt ingatlan mellett dönteni. Mivel 2009 óta folyamatosan árcsökkenéssel számolhatunk, így még kifejezetten jó állapotban levő ingatlanok is alacsony áron elérhetőek, s a fennmaradó összeget minden további nélkül fordíthatja a vásárló a korszerűsítésre, az esetlegesen szükségessé váló felújításra.
Ha összevetjük a felújított, és a felújításra szoruló használt lakások négyzetméterárát, s ha ehhez az átlagosan korszerűsítésre számítandó 40 ezer Forint/m2 költséggel számolunk, akkor is azt mutatják a számok, hogy a felújított ingatlanárak alatt juthatunk hozzá leendő otthonunkhoz. Mielőtt azonban használt ingatlan mellett tenné le voksát, mindenképpen konzultáljon szakemberrel, hiszen az esetleges hibák nem feltétlenül látszanak elsőre, valamint az ingatlantól megszabadulni kívánó eladó sem biztos, hogy felhívja mindenre figyelmünket. Ha hajlandó a felújítás néha feszültségekkel járó folyamatát bevállalni, akkor a megtakarítások és a jelenlegi ingatlanárak kihasználása érdekében érdemes ilyen lakás mellett letennie voksát.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy