Sopron

Eladó lakást szeretne vásárolni Sopron városában? Esetleg inkább családi ház megoldásokban gondolkodik? Mielőtt a végső döntését meghozná, olvassa el a település rövid bemutatását. A legnyugatibb város Győr-Moson-Sopron megyében Sopron. A megye jelentős megyei jogú városa. Ősidők óta lakott település. Az ország egyetlen, csaknem teljes épségében fennmaradt középkori rész alkotja a belváros. Országos viszonylatban a történelmi városkaput jelenti, a „leghűségesebb város” címmel is emlegetik. Területe csak169 négyzetkilométer, lakossága nem éri el a 61 ezer főt. Budapesttől 220 kilométerre, a soproni hegység és a Fertő tó melletti Balfi dombság között található. Településrészei: Kertváros, Brennbergbánya, Erdei iskola, Görbehalom, Sopronkőhida. A belváros tele van jelentős látnivalóval – Tűztorony, Kecsketemplom, Káptalan terem, Esterházy paloták (ezek barokk stílusa lenyűgöző), Városháza, Fabricius-ház, Patikamúzeum) de a látnivalókat szinte negyvenig lehetne sorolni. Sopronban 1769-ben nyílt meg az ország első kőszínháza. Most ettől nem messze található a város ékessége, a Petőfi Sándor Színház. A színház jelentős a város kulturális életében, a többi művelődési intézménnyel együtt. Nemcsak a város, de a környék színházi életének is jelentős része. Tíz általános iskola van a városban, ami tökéletesen megfelel a város és környéke tanulói létszámának. Tizenkét szakközépiskola és gimnázium, többségük kollégiummal együtt szolgálja a továbbtanulni szándékozókat. Felsőoktatása a nyugati határszél minden igényét kielégíti. A Soproni Nyugatmagyarországi Egyetem jelentős felsőoktatási intézmény, annál is inkább, mert még négy kar (Benedek Elek Pedagógiai Kar, Erdőmérnöki Kar, Faipari Mérnöki Kar, valamint Közgazdaságtudományi kar) is működik mellette. Az egyetem iránt nemcsak a környéken, de szinte az egész országban nagy az érdeklődés. A Város TV-je a helyi Sopron TV, mely a napi dolgokról tájékoztatja a város és környéke lakosságát. Van még egy Pulzus-Infó TV-jük is, korlátozottabb adás-számmal. A Nap Rádió FM 94.1- és a Corinus Rádió FM 104.6 csatorna érhető el a legjobb hallgatottsággal. Megyei sajtójuk a Kisalföld, amit a város lakossága leginkább járat, de vannak még kiadványaik (Sopron Téma, Sopron Press, Sopron Szuperinfó, Hírsztár, Soproni Riporter). Sopronról automatikusan eszébe jut az embereknek a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön.

Az intézmény az előzetes letartóztatottak, a felnőtt korú elitéltek fegyház és börtön fokozatú feladatait látja el. Nem túlzás azt mondani, hogy országosan elismert a Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet. Az Alpokhoz tartozó soproni hegység lábánál fekvő város szubalpin klímája, és a közeli Balf gyógyvize együtt adták a környezetet a gyógyintézet kialakítására, a betegek gyógyítására. A gyógykezelést a környező parkokban, erdőkben elérhető séták egészíthetik ki, ami az itt kezelt betegeknek nagyon előnyös. Az intézmény az országos átlagot meghaladó – túlzás nélkül mondhatjuk – luxus-igényeket kielégítő hotelszolgáltatást nyújt. Balf 1985-től Sopron része. A belvárostól hét kilométerre, a Fertő tó mellett helyezkedik el. Lakossága alig ezer fő, de megőrizte falusias jellegét, és mivel az ide látogatók betegek és üdülni vágyók, vendéglátásra rendezkedtek be.Jellegzetes boruk szinte minden házban kínálva van, és igényre is talál. Ezt elmondhatjuk a Lövérekről is. Ez is a város üdülőrésze, és itt is minden lépésre megtalálható a finom soproni bor.

Ingatlan honlapunkon számtalan eladó ingatlan közül választhatja ki az Önnek legkedvezőbb megoldást. Sopron Bécstől mindösszesen 60 kilométerre fekszik a Fertő-tó és a Soproni-hegység között. Sopron kedvező mikroklímája miatt kedvez a bortermelésnek is. Ma Sopron a híres „Kékfrankos” városa. Sopron helyén a római korban Scarbantia nevű városka állt, és két igen fontos útvonal is keresztülhaladt rajta. A népvándorlás teljesen romba döntötte a várost és csak a honfoglalás után épült fel újra. Sopron várjobbágyai 1092-ben erre a területre egy új határvárat emeltek. Az építmény fából volt, amely később le is égett. 1153-bab már fontos magyar városként emlegették és ekkor nyerte el magyar nevét is a Suprun nevű ispánról. 1277-ben IV. László szabad királyi várossá tette Sopront, és 1297 és 1340 között emelték fel a 8-10 méter magasságú várfalat. Az 1441-es elzálogosítás után Hunyadi Mátyás szerezte vissza a várost 1463-ban. Az 1529-es török támadások alatt teljesen feldúlták a várost, de elkerülték a török hódoltságot. Sopron lakosságának közel fele elpusztult az 1655-ös járványban és 1676-ban a város – a Bottyán János város bevétele után – teljesen leégett. II. József idején vált Sopron vármegye székhellyé. Széchenyi segédletével megépült a Dunántól első vasútvonala, amely Bécsújhellyel kötötte össze Bécset. Az 1848-as szabadságharcok után Sopron fejlődésnek indult, amely egészen a 20. század elejéig eltartott. 1900-ban villamosközlekedés volt a városban, ám ezt 1923-ban fel is számolták. Az 1921-es szavazás döntötte el Sopron sorsát. Ekkor szavazták meg, hogy Sopron Magyarországhoz tartozzon. Ekkor elnyerte a „leghűségesebb város” nevet is. A II. világháború légitámadásai miatt Sopron sokat szenvedett és a zsidó lakosságot is elszállították. A Kádár rendszer idején a városban műemlékvédelmi munkálatokat kezdeményeztek és 1975-ben Sopron elnyerte a Műemlékvédelmi Európa Díj aranyérmet is. Amennyiben inkább albérletet keres a településen, tekintse meg kiadó lakás ajánlatunkat is.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy