Budaörs

Néhány mondatban szeretnénk Önnek bemutatni a várost: Pest megye egyik városa Budaörs, a XI. kerülettől nyugatra terül el. Déli részén halad el az M-1-es és az M-7-es autópálya. Nevét valószínűleg az őrs nevű kabar törzsről kapta. Budapest nyugti kapujának is nevezik. A város területe kb. 24 négyzetkilométer, lakossága: 29.000 fő. A lakosság nagy része a fővárosban dolgozik, tehát a népesség zöme ingázó. Határában nyitották meg 1935-ben a főváros térségének első repülőterét, a Budaörsi repülőteret. Egy vasútállomása van az autópálya mellett az 1-es főútvonalon. Az autópálya építése miatt megszűnt a HÉV Budaörsön túli szakasza. Jelenleg Magyarország leggazdagabb településének ismerik el. A budaörsi kistérség települései: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Herceghalom, Pusztazámor, Sóskút, Páty, Telki, és Törökbálint. A város nevezetességei közül talán a Bleyer Jakab és a Riedl Ferenc helytörténeti gyűjteményt, a Kő-hegyi kápolnát, a Nepomuki Szent János templomot, a Budaörsi kápolnát, az Ótemetőt a Csulits kápolnával, a Szent Vendel szobrot, a Csíki pihenőkertet, és a városi régészeti kiállítást (ahol a római kori leleteket mutatják be) érdemes megtekinteni. Érdekes látnivaló a Halpiac, ez az ország legínyencebb halpiaca. Itt kizárólag a legfrissebb tengeri áru kerül értékesítésre. A halakon, rákokon, kagylókon, csigákon kívül minden fűszer is megtalálható, ami szükséges ez ínyencek elkészítéséhez. Elmondható, hogy minden termék után nagy a kereslet ezen a piacon. A Budaörsi Uszoda és Sportcsarnok, illetve a strand is szeretettel várja az ide látogató vendégeket. Az intézmény a legmodernebbül van felkészülve a kellő vendégfogadásra.

Bizonyára az Ön számára is hasznos lesz az alábbi néhány információ: A fővárostól nyugatra, a Budai hegység déli részén, 140-160 méter magas medencében található Budaörs. A város a budaörsi medencében található a Tétényi fennsík és a csíki hegyek között. Mivel ebben a festői környezetben helyezkedik el, a város lakossága nagy súlyt fektet a vendéglátásra, a turisták ide vonzására. Éttermek, szállodák (melyekből húsznál is több található) biztosítják a pihenést, kikapcsolódást annak, aki Budaörsön kíván nyaralni. Ezeken a vendéglátó egységeken kívül persze maszek panziók és szállások tömkelege is kiépült, mert úgy tűnik, hogy igény van rá. Említést érdemel talán az Adler Panzió, a Csíki Pihenőkert, Erdei Iskola és Nyári Tábor, a Frank-hegyi Turistaház. Létesült kiadó családi ház, amely hosszú távra is alkalmas nyaralásra, bulik, összejövetelek, csoportos nyaralások szervezésére. Hatalmas panorámás kertje, parkja, úszómedencéje van a természetvédelmi övezet mellett, a Csíki hegyek lábánál. A természetjárók nagyon kedvelik ezt az intézményt, mert leírhatatlan a környezet és a látnivaló is Pazar. Budapest 20 per alatt megközelíthető. Bevásárlás szempontjából jelentős a TESCO áruház, az Aushan, és az Autóház. Hatalmas kínálattal várják a vásárlókat! A városnak 6 óvodája, 4 általános iskolája, 2 gimnáziuma van, de jelentős mértékben működnek nyelvoktatási intézmények. Diákszínpad is működik. Zeneiskolával, Nevelési Tanácsadóval is rendelkezik a város. Az egészségügyi központon kívül felnőtt- és gyermekorvosi rendelők, orvosi ügyelet is tevékenykedik. A gyógyszertárak száma is kielégítő. Ha a fővárost megtekintette, ne kerülje el Budaörsöt se!

Budapest nyugati kapujának tartják, ennek is köszönhető, hogy a harmincezer lakosú településnek jelentős gazdasága és logisztikai szerepe van. Budaörs a Budai-hegység, a Csíki-hegyek és a Tétényi-fennsík között, a Budaörsi-medencében terül el, a közeli lankák pedig híresek a szőlőtermesztésről is. Határában nyitották meg 1935-ben a főváros térségének első polgári repterét, a Budaörsi repülőteret. Fél évszázada az öszibarack-termesztés miatt lett híres, a budaörsi gyümölcsöket nemcsak szerte az országban, hanem az egész világon is értékesítették. Tömegközlekedéssel több BKV-busszal is elérhető, de a helyközi járatok is átmennek a városon Etyek, Budakeszi, Érd és Törökbálint felé. Vonattal az autópálya mentén haladó 1-es számút vasútvonalon közelíthető meg. A városnak négy testvérvárosa van: a németországi Bretzfeld, a görögországi Pirgosz, a szlovákiai Kisújfalu, valamint a szerbiai Magyarkanizsa. A település fontosabb nevezetességei közé tartoznak a helytörténeti gyűjtemények, a kálváriák és kápolnák, valamint a Csíki Pihenőkert A Budaörsön található összes eladó ingatlan feltérképezése után egyetlen lakás- vagy házkeresőnek sem marad hiányérzete. Eladó házak és eladó lakások, valamint eladó és bérbe vehető üzletek és ipari létesítmények közül mindenki kedvére választhat. A városban található összes ingatlan száma a több százat, akár ezret is elérheti.

Budaörsön keres eladó telket, hiszen szeretne végre a belvárosból egy kicsit kimozdulni és családi házat építeni? Honlapunkon számtalan eladó panel és téglalakás valamint családi házak közül is válogathat. Ha szeretne a Budaörsi medencébe költözni, akkor válogasson ingatlanajánlataink közül bátran. Budaörs területén már i.e. 3500 körül is éltek állattenyésztéssel és földműveléssel foglalkozó lakosok. A római korra a villatelepülések voltak a jellemzőek, amelyek épületmaradványait Kamaraerdőben tárták fel. Budaörs neve a honfoglalás idején alakult ki, az akkor itt élő három kabar törzs nevének valamelyikéből. Az Örs-re vonatkozó első írásos emlék IV. Bélától származik, amikor megemlíti örsi Szent Márton egyik levelében. Örs a szőlőtermelő falvak egyike volt és egy fennmaradt oklevél szerint 1296-ban templomos hely volt. A törökök megszállása idején a falu elnéptelenedett és a középkorban még virágzó község 1541 után már lakatlanná válik. A Törökugrató hegy a törökök elleni harcról kapta nevét. Az egyik török vezér erről a hegyről ugratott lovával a mélybe. Gróf Zichy Péterné, gróf Bercsényi Zsuzsanna 1720-ban Budaörsöt újra telepítette és tulajdonában is maradt a község az 1745-ben bekövetkező halálig. 1788-ban 35 parasztcsalád és 114 zsellércsalád élt a községben és a fejlődés tovább folyt. 1821-es évben már 3775 fő élt itt és 1900-ban már 6000 fő felett volt a lakosság létszáma. A két világháború között Budaörsön őszibarackot termesztettek amelyet szép számmal külföldre is szállítottak. Ebben az időszakban Lencz József a pályaudvar mellett még egy hűtőházat is épített segítve ezzel is az gyümölcsök értékesítését.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy